SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Sajnos, minden jel arra utal, hogy az élelmiszerek ára tartósan magas fog maradni, és további emelkedés is várható, ami nem jó hír a magyar embereknek, hiszen uniós szinten a rekordalacsony fizetésből élő magyar családoknak már eddig is komoly nehézségeket okoztak a hétvégi, de már a hétköznapi bevásárlások is.

Az MSZP 2021 januárjában javasolta azt, hogy a Széchenyi-pihenőkártya, vagy ismertebb nevén a SZÉP-kártya meleg étel vásárlására is használható legyen. Sokaknak jelent ugyanis segítséget, hogyha ezt a juttatást inkább ebédvásárlásra fordíthatják, mint a szabadidő eltöltésére. Azon kevés javaslatok egyike volt ez, amikor a kormány meghallotta a rászorulók segítségét, és elfogadta az MSZP-nek ezt a javaslatát.

Azonban az elszabadult infláció, valamint a forint történelmi mélypontja nyomán további intézkedések váltak szükségessé, így a SZÉP-kártya felhasználását kiterjesztették az élelmiszerboltokban is, tehát lehetett élelmiszert is vásárolni a SZÉP-kártyákból. Ez a döntés először május végéig, majd július elejéig tartott, azonban azóta nincs semmi hírünk arról, hogy a SZÉP-kártya felhasználására milyen szabályok vonatkoznak.

Ugyanakkor azt azonban el tudjuk mondani, ahogy el is mondtam az elején, hogy az élelmiszerárak emelkedése nem állt meg, további emelkedés várható. Ha csak megnézzük néhány élelmiszer árát: 30 százalék körül emelkedett a kenyér, egyes sajtok, de különböző húsok is.

Az MSZP egyébként benyújtotta a „Létbiztonság” csomagját, ebben egyébként javasoltunk 20 ezer forintos élelmiszerkupont a rászoruló családoknak, kisnyugdíjasoknak. Egyébként ez a rendszer a szomszédos Romániában működik, és ráadásul az Európai Unió részben finanszírozza is. Ha nem kívánnak ilyen típusú segítséggel élni, akkor arra a kérdésre kérem a válaszát államtitkár úrnak, hogy miért feledkeztek meg a SZÉP-kártya-felhasználókról, illetve meghosszabbítjáke a SZÉP-kártyák élelmiszerboltokban történő felhasználását. Várom megtisztelő válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage