DR. FÓNAGY JÁNOS, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön kérdésfeltevéséből is egyértelműen kiderül, hogy ön is tudja, hogy ez az intézkedés átmeneti jelleggel meghatározott, majd egyszer meghosszabbított időtartammal került meghirdetésre. Tehát a kormány nem számolt fel semmifajta kedvezményt; lejárt az ideiglenes lehetőség, miszerint a SZÉP-kártyán rendelkezésre álló összeget élelmiszer-vásárlásra is fel lehetett használni. A június 30-ai határidő mindenki előtt ismert volt, annak közeledtéről a sajtó is részletesen beszámolt.

A kormány, mint ahogy ez az intézkedés is mutatta, minden tőle telhetőt megtett, hogy megvédje a rezsicsökkentés, a teljes foglalkoztatás mellett a munkahelyeket, megvédje a nyugdíjasokat és a családokat is; igaz ez a jelenlegi háborús gazdasági és háborús inflációs helyzetre is.

(18.40)

Emlékeztetni szeretném a képviselő urat, hogy a kormány számos döntést hozott az ön által jelölt körben is, 7 termék vonatkozásában árstopot hirdettünk meg, megfékeztük ezen élelmiszerek áremelkedését, így a kristálycukor, finomliszt, sertéscomb, csirke, UHT-tej és más egyéb alapvető élelmiszerek tekintetében. Jelenleg 5 százalékos áfa van 9 termékcsoportra, úgymint tejre, tojásra, halra, háziasított húsfélék jelentős részére, tehát az alapvető élelmiszerek áfáját jelentősen csökkentette a kormány.

Visszaadtuk a személyi jövedelemadót a családoknak, a 25 év alattiaknak eltöröltük a személyi jövedelemadót, a nyugdíjasoknak visszaadtuk a 13. havi nyugdíjat. A kormány a GDP mintegy 5-6 százalékát kifejezetten a magyar családok megsegítésére költi, ami Európában egyedülálló. Kérem, hogy ezeket képviselő úr a véleményének kialakításakor vegye figyelembe. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage