TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Asszony! Ön még új a kormányban, de elmesélem, hogy az Orbán-kormánynak van egy folytatólagos vitája a valósággal, miszerint azt gondolják, hogy Magyarország klímabajnok, a valóság pedig az, hogy sajnos nagyon gyengén teljesít a kormány a klímaváltozás elleni harcban. De a szomorú helyzet az, hogy nemcsak az Orbán-kormány, hanem az emberiség egésze eléggé csehül áll ebben a hadakozásban, úgyhogy egyre nagyobb a hangsúly azon, hogy hogyan tudunk alkalmazkodni a változó klímához, hiszen azt már senki nem tagadja, hogy nyakunkon a klímakatasztrófa.

A nyolcvanas években a harmadfokú hőségriadót megérő 27 fokos átlaghőmérsékletűnél magasabb napok száma még csak 2-3 volt, ennél csak múlt héten is több volt, mostanra legalább háromszoros ez az érték, ahogy egyébként a trópusi éjszakák száma is a kilencvenes évek óta megháromszorozódott, és a 2050-es évekre nagyjából azt várhatjuk, hogy 3,4-3,6 fokkal lesz magasabb a hőmérséklet Magyarországon és azon belül is Budapesten. Ez azt jelenti, hogy a magyar főváros nagyjából olyan klimatikus viszonyokkal fog majd szembenézni, mint Szkopje, az évszázad végére pedig minden nyári nap hőhullámos napnak minősül majd.

Nyilván tudjuk a megoldásokat ezekre a problémákra, a főváros a maga nem teljes eszköztárával teszi is a dolgát: minél több zöldfelületre, minél több fára, minél több folyóvízre, vízfelületre van szükség és minél kevesebb betonra, térkőre, minél szabadabb légcsatornákra. Ehhez képest látjuk, hogy a kormány egyelőre nagyon más irányba mozog. Ha csak kimegyünk ide, a Kossuth térre, látjuk, hogy minden sötétszürke térkővel van leburkolva, és egyszerűen kihívás átmenni egy ilyen 36 fokos napon a Kossuth téren; vagy ahogy megpróbálják tönkretenni a Városligetet, vagy éppen ahogy a MOL-torony engedélyezésével a budai szélcsatornát teszik tönkre.

Tehát az eddigi tapasztalatok fényében nem túlságosan bizakodó az ember, amikor felteszi a kérdést, hogy mit kíván tenni a kormány a klímaalkalmazkodás, a városi hőszigetek és a hőhullámok túlélése érdekében. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage