DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Jó néhány alkalommal hoztam ide a Sajó folyót érintő szennyezés ügyét, és sokszor beszéltem arról az ökológiai katasztrófáról, ami sajnos megvalósul. Kétszer jártam ott a Felvidéken, a rozsnyói járásban, ahol ez a szennyezés bejutott a folyóba, illetve hivatalos úton jártam a szlovák parlamentben is. Láthatóvá vált több hónap tétlenkedés után, mert több hónapon keresztül a szlovák kormány nem tett semmit, hogy végül a bejutó szennyezés jelentős mértékben csökkent. Ugyanakkor, erről már beszámoltam a nyilvánosság előtt és itt is, a problémát nem sikerült orvosolni, és még mindig a korábbi szennyeződés mértékének egyharmada-egynegyede bejut a folyóba, ami lehetetlenné teszi, hogy visszatérjen az élővilág. Tehát valóban cselekedni kell. A kérdésem a Sajó kapcsán arra vonatkozik, hogy az elmúlt hetekben mit tudott tenni a magyar kormány annak érdekében, hogy a szlovák gazdasági minisztérium ezt a bizonyos szűrőberendezést felszerelje.

A másik kérdésem, szintén beszéltem már erről a problémáról, arra vonatkozik, hogy a Tisza erdélyi mellékfolyóit érintő szennyezésekről és kockázatokról egy előzetes kutatás látott napvilágot, ami arról számolt be, hogy egészen elképesztő kockázatoknak van kitéve több mellékfolyó, és ilyen módon a Tisza is konkrétan veszélyben van. A kérdésem államtitkár úrhoz, hogy miért állították le múlt év nyarán ezeket a kutatásokat, tárgyaltae a kormány az itt megjelenő kockázatokat, tehát a Tisza erdélyi mellékfolyóit, illetve a Tiszát közvetlenül érintő kockázatokat. Milyen információkkal rendelkeznek ezzel kapcsolatban, ha leállították a kutatást? És konkrétan mit tud tenni, mit tud mondani a kormány, milyen módon fogják tudni megelőzni, hogy egy olyan ökológiai katasztrófa kialakuljon a Tiszát, a Tisza mellékfolyóit érintően, amit egyébként láthatunk a Sajó esetében?

Nagyon bízom benne, hogy érzi államtitkár úr, hogy ebben az ügyben nem pártpolitikai húrokat pengetek, hanem próbálom előmozdítani, hogy ezeket a szennyezéseket le lehessen állítani és valóban a folyóinkat közösen meg tudjuk védeni. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage