DR. KONCZ ZSÓFIA technológiai és ipari minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány kiemelt feladatának tartja a közlekedési hálózat folyamatos fejlesztését, és az elmúlt időszakban soha nem látott méretű közúthálózati fejlesztés és útépítés zajlik az országban. Az útprogram elindításakor 14 megyei jogú város volt elérhető négysávos úton, a tavalyi év végére Szolnok, Eger és Sopron bekötésével már 20-ra nőtt ez a szám  én úgy gondolom, hogy ez hatalmas eredmény.

Fontos célunk, hogy megvalósuljon valamennyi megyei jogú város elérhetősége magas szolgáltatási szintű úthálózattal, az autópályák országhatárig történő elvezetése és bekapcsolása a nemzetközi gyorsforgalmi úthálózatba, a technológiai és ipari központok elérhetőségének javítása, a gyorsforgalmi úthálózat 30 percen belüli elérése az ország bármely településéről.

(19.10)

A színvonalas közúti elérhetőség a helyi életminőség javításában, egyes települések, térségek gazdaságának a fejlesztésében meghatározó tényező. Jól tudják ezt a Vas megyeiek is, akiknek egészen 2016-ig kellett várniuk a gyorsforgalmi kapcsolatra. Az M86 Szombathelyig tartó szakaszának túlnyomó hányadát 2010 után adtuk át a közlekedőknek. Hadd emlékeztessek arra is, hogy 2017 elejéig személyautókkal díjmentesen lehetett használni az autóútnak a befejező, Csorna-Hegyfalu szakasznál korábban megépített részét.

Mint képviselő úr is tudja, az úthálózat fenntartása komoly forrásokat igényel, az útdíjakból származó bevételek a közútkezelői, felújítási és karbantartási munkák legfőbb pénzügyi forrásának számítanak.

A nehéz-tehergépjárművek már korábban kitiltásra kerültek az említett szakaszon, tehát a városrészen csak abban az esetben jelenhetnek meg, ha úti céljuk ott, helyben van, és egyedi behajtási engedéllyel rendelkeznek. Az ön által kérdezett konkrét esetben a szakma álláspontja szerint a díjmentesség nem megfelelő eszköz a forgalmi problémák kezelésére. Szeretném jelezni, hogy természetesen mindent megteszünk a településeket érintő országos közúti fejlesztések érdekében, és ehhez kérjük a képviselő úrnak is a támogatását. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage