TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Érdekes felszólalásában a gazdaságpolitikai tényezőket, az Európai Unió zsarolását, illetve a hadseregparancsnoknak egy háborús tájékozódását összevonva vont le következtetéseket, olyan következtetéseket  és abból eredően tett fel kérdéseket , amelyek nem fedik a valóságot.

Mert mi is a valóság? Ami az elhibázott gazdaságpolitikát illeti, hiszen felszólalásának egy jelentős része ezzel foglalkozott: ha az elmúlt évekre tekintünk vissza, a koronavírus-járvány jelentős kihívás elé állította az országot, állította a magyar gazdaságot. Hogyan jött ki abból az ország? Úgy jött ki abból az ország, jelentős támogatásösztönzés és beruházásösztönzés révén, hogy átmeneti időre növekedett a munkanélküliség, néhány hónapra nőtt a munkanélküliek száma, majd egy éven belül visszaállt a Covid előtti létszámra, 27 százalékos beruházási növekményt mutatott föl, és a gazdasági növekedésünk az Európai Unióban kiemelkedő volt, hiszen 2021-ben, a Covid-járvány végére 7,1 százalékos növekedést tudtunk felmutatni.

Ön azt állítja, hogy Magyarország ezeket a forrásokat, vagyis a gazdaságba tett pénztámogatásokat nem megfelelően, korrupciós módon használta föl. Kérdezem én önt, ha ez igaz lenne, akkor hogyan tudna teljesíteni a gazdaság, hogyan létezhetne az, hogy más európai uniós országokkal szemben a foglalkoztatottak száma még a legnehezebb időkben sem csökkent Magyarországon. Hogyan létezne az, hogy a hitelminősítő intézetek a Covid-járvány idején felminősítették Magyarországot? Hogyan létezne az, hogy a járvány idején nem csökkent az emberek jövedelme, sőt reáljövedelem-növekményt lehetett kimutatni, és nem csökkent a nyugdíjak reálértéke, vásárlóértéke sem? Ugyanekkor pedig Magyarország adósságállománya átmenetileg növekedett, hiszen a Covid-járványt követően rögtön újra és most is csökken a GDP-hez mért államadósság, és a költségvetési hiány mértéke sem kiemelkedő az Európai Unióban, hanem a középmezőnyben volt.

(13.30)

De beszélt ön a jelenlegi helyzetről is gazdaságpolitikai tekintetben. Itt azt szeretném elmondani, hogy az elemzésében nem kapott megfelelő hangsúlyt az, hogy jelenleg Európában háború van; háború van, amelynek a következményeit egész Európa, az egész világ viseli, és benne a kis nyitott gazdaság, Magyarország is. A legfőbb jellemzője ennek az energiaválság, az energiaárak, különösen a gázárnak a jelentős emelkedése, ami kihat az inflációra, sőt annak jelentős részét okozza, és így kihat sajnos az árak emelkedésére.

Magyarországon nem gyűrűzik be a rezsiválság. Magyarországon a kormány célja amellett, hogy megvédje a munkahelyet, a családokat, a családtámogatási programot, nagyon fontos, hogy a családokat meg tudjuk védeni a rezsiárak emelkedésétől is. Ez komoly erőfeszítésébe kerül a költségvetésnek, komoly erőfeszítésébe kerül  ebben igaza van  az adófizetőknek is. Hiszen azzal, hogy Európában a legkevesebb rezsidíjat fizetik a családok, ennek nyilván a költségvetésben, az összpénzünkben nyilvánvalóan ára van.

Én azt gondolom, a magyar kormány megteszi, ami a legfontosabb, meg kell védeni az országot, meg kell védeni (Az elnök csenget.) a családokat, a nyugdíjasokat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage