DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Én nem akartam felhozni a választási eredményeket, tisztelt képviselő úr, de hogyha már (Közbeszólások az ellenzék soraiból.) felhozta, akkor a fideszes jelöltek két helyen is kétharmad közeli eredménnyel győzték le az önök jelöltjeit. (Taps a kormánypártok soraiban.) Ez nem személyeskedés, hanem tény.

Említette az egészségügy és az oktatás kérdését. Csak a tények kedvéért: az egészségügyre ez a kormány a legutolsó baloldali kormányzati évhez képest 1470 milliárd forinttal költ többet, tehát többet; oktatásra 933 milliárd forinttal költünk többet, közel ezermilliárd forinttal többet, ez azért nagy különbség; és ez az a kormány, amelyik folyamatosan nagy hangsúlyt fektetett a béremelésekre. A nettó reálbérek 2010 óta, hogyha Tóth Bertalan képviselő úrnak is van ideje a beszélgetés közben, mert szerintem fontos, akkor elmondom neki is, hogy 70 százalékkal nőttek a mostani kormányzás alatt  önöknek is volt egy hosszú kormányzati ciklusuk, tizen-egynéhány százalékkal nőttek akkor a nettó átlagbérek. Közel a háromszorosára nőtt a minimálbér, a szakmunkás-minimálbér is. Ebben az évben, miközben járvánnyal és háborús helyzettel is küzdünk, emelkedett a szociális ágazatban dolgozók bére, a kulturális ágazatban dolgozók bére, a tanárok és az óvónők is magasabb fizetést kaptak  itt még további emelésekre van szükség, erről a miniszterelnök a napokban beszélt is , emelkedett az egyetemi oktatók bére, az ápolók béremelési programja is folytatódott, ez egy többlépcsős program, és folytatódik az elmúlt évtizedek legnagyobb orvosibér-emelési programja, és azt még nem is említettem, hogy a hivatásos állomány tagjai, a rendvédelmi állomány tagjai hathavi fegyverpénzt is kaptak.

Most, amikor megélhetési kérdésekről beszélünk, akkor három alapvető különbség van az önök válságkezelési gyakorlata, az önök javaslatai és a mostani jobboldali kormány megközelítése között. Először is, a baloldal eltörölné a rezsicsökkentést; másodszor: adókat emelnének, és megszorításokat akarnak bevezetni; és harmadszor: nyíltan  nyíltan!  lobbiznak azért, hogy Magyarország ne kapja meg a neki járó uniós forrásokat.

Ami a rezsicsökkentést illeti, évek óta hatósági árakkal védjük a magyar családokat, ez havonta több tízezer forintos megtakarítást jelent nekik, és mindent megteszünk azért, hogy a mostani nehéz helyzetben is fenntartsuk a rezsicsökkentést. Ezzel szemben önök, a baloldal még a kampány alatt is egyértelművé tette, hogy ha tehetné, akkor eltörölné, úgy érveltek, hogy az árakat nem lehet megállítani a határon.

Aztán lássuk a megszorításokat! Aki kicsit is ismeri az önök gazdaságpolitikáját (Közbeszólás az ellenzék soraiból.), az tudja, hogy az adóemelés vissza-visszatérő mániájuk. Emelnék a jövedelemadó-kulcsokat, emelnék a társasági adót, költségvetési módosítókat is benyújtottak. Ha jól hallottam, most ön azt kiabálta, hogy az egész hazugság.

(13.40)

Nézze meg, hogy milyen költségvetési módosítókat nyújtanak be! Nézze meg a konkrét javaslatokat, hogy a baloldal hogyan tett arra javaslatot, hogy a személyi jövedelemadó felső kulcsa akár 30 százalékos is legyen, hogyan tettek arra javaslatot, hogy a társasági adó sokkal magasabb legyen! Karácsony Gergely javaslata például 19 százalék a mostani 9 százalék helyett, ez azért nagy különbség.

Szóval, ezek után azt mondani, nem állja meg a helyét azt mondani, hogy a baloldal adót akarna emelni, azért az meredek. Hogyha minket félrevezet, mi ezt megszoktuk, legalább a magyarokat ne próbálják meg félrevezetni. Arról egyébként itt nem is beszéltem, hogy a városokban élőket meg dugódíjjal sarcolnák, minthogyha nem lenne egyébként is épp elég teher a nyakukban.

Hogy mi a helyzet az uniós pénzekkel? Emlékszünk arra, hogy hogyan indítottak nyílt kampányt azért, hogy ezeket ne kapjuk meg. Cseh Katalin  tehát Cseh Katalin!  azt mondta, hogy a problémás kormányoktól meg kell vonni a pénzosztás jogát. Azért a családi vállalkozásuk, gondolom, továbbra is tárt karokkal várja a milliárdokat.

Egy egységes baloldali kampánynyilatkozatban pár héttel ezelőtt azt mondták, hogy ha a Fidesz győz, akkor majd nem jönnek az uniós pénzek. Tehát maguk is nagyon jól tudták (Gelencsér Ferenc: És megjött?  Derültség az MSZP és a Momentum soraiban.), hogy ez a bosszú egyik eszköze. Dobrev Klára egyenesen azon örömködött, hogy  idézem  végre olyan következmény lesz, ami igazán fájni fog Orbánnak. Ennyit a maguk hozzáállásáról. Ez a baloldali hozzáállás valójában nem a miniszterelnöknek fáj, hanem ha a baloldali politika megvalósulna, akkor az egész országnak fájna, hogyha megvalósítanák. Nem tudom, hogy vane jele a megszorításmániának ilyen körülmények között, de nyugodtan kirakhatják a kitűzőjükre.

Úgy látszik ezek után, hogy akár kampány van, akár nincs kampány, akár békeidő van, akár háborús helyzet, akár konjunktúra, akár gazdasági nehézségek, van, ami nem változik, az, hogy a baloldal képtelen az ország érdekeit nézni. Én nagyon-nagyon sajnálom, hogy nem értették meg az április 3-ai választás fő tanulságát. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage