DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az orosz-ukrán háború végeláthatatlanul zajlik, megjósolni sem lehet, hogy még meddig, katonai értelemben sem, de ami talán legalább ennyire súlyos, gazdasági értelemben végképp nem tudjuk megmondani, hogy ennek a hatásai, káros folyamatai meddig tartanak még. Mindenki számára ez óriási kihívást jelent, és én azt hiszem, hogy alapvetően azok a kihívások, amelyek az energiaválságra, az élelmiszerválságra, gazdasági válságra, ipari válságra és egyáltalán az egész világválságra vonatkoznak, ebben ma tisztán látni nagyon-nagyon nehéz. Azt biztosan láthatjuk, hogy ennek két oka van: elsősorban a háború maga; azon túl pedig az az elhibázott brüsszeli szankciós politika, amellyel saját magunk helyzetét is megnehezítjük, és leginkább egész Európát nehézségek elé állítják.

Azt is látjuk, tisztelt képviselőtársaim, hogy 2022-re az energia és az energetika vált szinte a legfontosabb kérdéssé. Ez izgatja ma a világ közvéleményét és lakosságát leginkább, hogy a háborúnak és az elhibázott szankciós politikának milyen hatásai lesznek az energetikára, az energetikapolitikára és az energiaárakra.

Magyarország folyamatosan a béke mellett állt ki, és ma is a békéért kiált, és a világ számos országa, akik józanul látják ezt a helyzetet, mindenki békét szeretne. Nyilván vannak, akik egyébként nem, vannak, akik fegyverszállítmányokkal, háborús uszítással, médiában való hangulatkeltéssel a háború mellett teszik le a voksukat, és hihetetlen erőszakos, háború melletti kiállásokról szónokolnak.

Tisztelt Képviselőtársaim! Brüsszelben azt látjuk és azt halljuk, hogy újabb és újabb szankciókban, embargókban gondolkodnak. A szankciókat jól láthatóan Oroszország hatékonyan kezeli és orvosolja. Egy biztos, hogy az eddigi tapasztalatok alapján láthatjuk, hogy Oroszországot háborús céljainak feladására nem fogja kényszeríteni a brüsszeli szankciós politika, sőt egyre inkább elmélyülő energiaválságot okozhat, élelmiszerválságot, és a háborús inflációt láthatjuk súlyosbító körülményekként. Úgy tűnik, hogy Európa ezzel a politikájával lassan helyet bérelhet a vesztes csapat kispadján. Vélelmezni lehet, hogy kik lesznek a háború nyertesei, vagy ki vagy kik lesznek a háború nyertesei. Egy biztos azonban, hogy Európa ezzel a hozzáállásával, ezzel a politikájával csak vesztes lehet, és ez nem öröm számunkra, hiszen mi is az Unió tagjai vagyunk.

Tisztelt Képviselőtársaim! Mire volt jó például az olajembargó? Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a következőket nyilatkozta az embargó elrendelését követően: az Európai Unió ezzel a lehető legnagyobb nyomást gyakorolja Oroszországra az Ukrajna elleni háborújának befejezése érdekében. Ezzel szemben mi történt? Mit mutatnak a tények, tisztelt képviselőtársaim? Miután a Nyugatról kitiltott orosz olaj Ázsiában talált magának másik piacot, Oroszország rekordbevételt könyvelhetett el kőolajeladásokból. Ennyit Brüsszel bölcsességéről. Láthatjuk, most egy újabb eszement ötlet jött elő Brüsszelben, mégpedig a gázembargó. Tisztelt Képviselőtársaim! Én azt hiszem, hogy azt senki sem képviselheti itt hitelesen ebben a parlamentben és ebben a hazában, hogy a magyar családok fizessék meg ennek a háborúnak az árát. Nem lehet azt megengedni, hogy a magyar családok télen ne tudjanak fűteni gázzal, nem lehet, ezzel szemben tenni kell, hogy ne tudjanak éppen főzni. Én úgy látom, hogy Brüsszelben az a régi, jó módszer, mint a középkori orvoslásban, hogy mindenre mindig az érvágást javasolták, most, úgy tűnik, hogy szankció, szankció, szankció, ez lehet a megoldás. De látjuk, hogy nem ez a megoldás, ezért támogatjuk a kormányt abban a törekvésben, hogy továbbra is álljon ki a magyarok érdeke mellett, ne engedjen ezeknek az eszement ötleteknek Brüsszelben, hiszen látható, hogy a józanság, az érvek, a tények teljesen a magyar kormány álláspontját támasztják alá.

Tisztelt Képviselőtársaim! Én bízom benne, hogy a baloldal is látja ezeknek az érveknek az igazát és a jelentőségét, bár látjuk, hogy a brüsszeli bürokratákat támogatja, és asszisztál a szankciós politikához. Mi, kereszténydemokraták nem így viszonyulunk ehhez, Magyarország biztonsága és a gazdaság biztonsága és energiabiztonsága is kulcsfontosságú. Ne hagyjuk, hogy az energiaárak elszálljanak, mindent tegyen meg továbbra is a magyar kormány a magyar családok érdekében, a rezsicsökkentés védelme érdekében! Ebben továbbra is számíthat a Kereszténydemokrata Néppárt támogatására. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage