KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Magyarország és határai kettős nyomás alatt vannak, soha nem látott mértékben: egyszerre ér bennünket Ukrajna felől egy háború elől menekülő áradat  ma már több mint 800 ezren keltek át Ukrajnából Magyarországra ukrán állampolgárok, akik a háború elől menekülnek , ugyanakkor a déli határainkon napról napra nő azok száma, akik megpróbálnak a határon erőszakos módon, illegálisan átkelni.

Ez példátlan nyomást helyez ránk, és az Európai Uniótól semmilyen érdemleges segítséget nem kapunk. Elvileg az Európai Unió Ukrajnával a szavak szintjén, a politikai beszédek szintjén rendkívül szolidáris, de ha arról van szó, hogy azokat az államokat kell támogatni vagy azokat is, akik egyébként az ukrán-orosz háború elől menekülnek, hogy, hogy nem, bennünket az Európai Unió támogatása érdemben nem talál meg. És hát, fel sem merül, hogy egyébként a déli határon a magyar védekezés költségeit  holott nemcsak Magyarországot, hanem az Európai Uniót védjük a schengeni egyezménynek megfelelően , ezt a tevékenységünket támogassák, ellenben minden támadást megkaptunk erről.

A Frontex, az Unió erre szakosodott szervezete inkább hasonlít egy utazási irodára, aki prospektusokat osztogat a migránsok között, semmint hogy egyébként segítene a védekezésben. Paradox módon a legnagyobb segítséget valószínűleg az jelenti, teljesen akaratlanul, hogyha egy európai uniós ország  nevezetesen Szlovénia  úgy dönt, merthogy úgy döntött a szlovén kormány, hogy a Horvátország és Szlovénia közötti kerítést lebontja, mert az át fogja rendezni az útvonalakat. Ez annál is inkább fontos, mert látjuk: a délről Magyarország határát megközelítők nem együttműködőek, származásukat eltitkolják, dokumentumaikat elhajigálják, és egyébként korábban alkalmi fegyverekkel, most meg rendes éleslőfegyverrel rendelkezve támadják a rendőröket, a katonákat, az ott szolgálatot teljesítőket. Na, legutóbb Szerbiában volt halálos áldozatokkal járó lövöldözés a magyar határ mentén a különböző konkurens migráns- és embercsempészbandák között.

Ebben a helyzetben nem tehetünk mást, mint hogy azt a kötelezettségünket maximálisan figyelembe véve, amely arról szól, hogy meg kell védenünk Magyarország területi épségét és a magyar emberek biztonságát, fokozzuk azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a déli határ védelmében kell tennünk.

Ne felejtsük, a valóban a háború elől menekülők, ukrán oldalról jövők esetében zöldhatárátlépés vagy határsértés, főleg erőszakos cselekmény egyáltalán nincs. Egyáltalán nincs! Nem figyelembe véve azt egyébként, hogy milyen elképesztő kettős mércével mérte az Európai Unió a mi védekezésünket és a mások határkerítés-építését és egyéb védekezéseket, most éppen Finnország épít Oroszország és Finnország között olyan kerítést, ahol egyébként valószínűleg a medvék többen vannak, mint a valaha látott migránsok, de azt nagyon támogatják, az nagyon rendben van. Az osztrákok szárnya, amikor szárnyakat építettek  mert nem kerítést építettek, hanem kaput szárnyakkal , az nagyon rendben volt, minket nem támogattak semmiben.

Ezzel együtt rendkívül fontosnak tartja a Fidesz-frakció és messzemenőkig támogatja azt, hogy a védekezés érdekében hozzunk létre új határvadász-szervezeteket és -alakulatokat, az első lépésben 2200 fős, középtávon 4 ezer fős alakulatot, hogy segítsen a határ védelmében és biztosításában, mert ez a migrációs nyomás nem fog csökkenni, részben az élelmezési válság kibontakozásával, részben pedig azért, mert az Európai Unió továbbra is inkább bátorítja az illegális határátlépőket, mint hogy segítene a védekezésben.

Támogatjuk tehát és a költségvetési törvényben is támogatni fogjuk azokat az intézkedéseket, amelyek az új határvadászegységek felállítására vonatkoznak. Magyarország megvédése kötelezettségünk. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage