DR. FÓNAGY JÁNOS, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Az, hogy ki hazudott a magyar közéletben és ki hazudik, természetesen arról lehet itt emelkedett vitát folytatni, bár meg kell mondanom, hogy önre is rosszul hatott a környezete, ön jobb volt, jobb volt, mint ez a megjegyzése.

Azt, hogy ki hazudott, mi ketten nem fogjuk egymás viszonylatában eldönteni (Kálmán Olga: De!), azt eldöntötték a magyar választók. (Taps a kormánypárti oldalon.) 2018-ban 2,5 millió szavazatot kaptak, idén áprilisban 1,9-et. De ne menjünk ilyen messze vissza! Az elmúlt hetekben időközi választások voltak az országban, Budaörstől kezdve Dunaújvároson át Budapestig, Erzsébetváros, Józsefváros, Belváros: számos, korábban baloldalinak tartott körzetben megbuktak az önök jelöltjei.

Áprilisban döntöttek a magyar állampolgárok arról is, hogy hogyan akarnak élni. Az önök idejében, 2010-ben 3,7 millió ember dolgozott, ma 4,7 millió, egymillióval több ember dolgozik. A polgári kormányzás alatt folyamatosan növekedtek a bérek, a minimálbér 2010-ben 73 500 forint volt, ma 200 000 forint. Önök, a baloldal semmilyen intézkedést nem támogatott, nem szavazott meg, amely védte volna a magyar családokat. Nem támogatta a fiatalok szja-mentességét, a családok adó-visszatérítését. Nem szavazta meg a rezsicsökkentést, az árstopot, a kamatstopot vagy az üzemanyagárstopot, amelynek okán ma 67 százalékkal alacsonyabb az infláció. Sőt, önök a kampányban minden családokat védő intézkedést támadtak.

2010 előtt mindent elvettek és megemeltek, amit lehetett, a családokkal fizettették meg a válságok árát. 2002-ben és 2010-ben minden élelmiszer áfáját emelte a baloldal, ráadásul a legtöbb esetében duplájára növelték. Sokszor elmondtuk, de az ön hozzászólása után megint el kell mondani, hogy önök kétszeresére emelték a villamos energia, háromszorosára a földgáz árát. Elvették a 13. havi nyugdíjat is. Azt kell mondanom, hogy az ön hozzászólása alapján önök ma is ezt tennék. Folyamatosan támadják a kormányt egy olyan időszakban, amikor háborús gazdasági és háborús inflációs válság van. Azt, gondolom, önök sem vitatják, hogy a hazai infláció egy jelentős része, számítások szerint mintegy 80 százaléka külföldi hatások eredménye, a magyar gazdaság a jelen körülmények között is kiválóan teljesít. Önök sajnos azon dolgoznak ma is Brüsszelben, hogy Magyarország ne jusson hozzá a neki járó forrásokhoz, és ha önök lennének hatalmon, bizony minden szankciót támogattak volna, figyelmen kívül hagyva a magyar érdekeket.

A magyar választók döntöttek az elmúlt időszakban, nem kérnek önökből többet. Köszönöm a figyelmet, köszönöm a lehetőséget, elnök úr. (Taps a kormánypárti oldalon.)

(14.50)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage