DR. GURMAI ZITA (MSZP): Tisztelt Ház! Az egészséges környezethez való jogért folytatott küzdelem hatalmas győzelmet aratott, az Alkotmánybíróság döntése ugyanis alaptörvény-ellenesnek nyilvánította annak a törvénynek néhány szakaszát, melyek lehetővé tették volna, hogy az egészséges környezethez való jogot biztosító törvényeket kormányrendelettel, sőt akár önkormányzati rendelettel is meg lehessen kerülni. A most elkaszált törvény a környezet védelmét szolgáló beépítési korlátozások alól adott volna felmentést olyan kiemelten fontos területek esetében, mint a balatoni partszakaszok. Örömmel üdvözlöm, hogy az MSZP által indított és a többi ellenzéki képviselő által támogatott kezdeményezésre ez a döntés született, és nem emelhetnek betonszörnyeket a Balaton partján.

(15.10)

De nem állhatunk meg félúton! Ha az Alkotmánybíróság szerint ezek az építkezések veszélyeztetik a természetet és az egészséges környezetet a Balaton-parton, akkor ez bizony az összes többi vízpartra is igaz, mert ne legyen kétségünk, ami a Balatonnál meghiúsul, az megvalósulhat máshol  például a tatai Öreg-tó partján.

Az Avalon Center Kft. 2020-ban hozta nyilvánosságra, hogy Tatán, az Öreg-tó partján épít gigaszállodát. Ez a beruházás viszont több szempontból védhetetlen. A hatályos ingatlanbesorolás szerint erősen vitatható, hogy beépíthetőe egyáltalán így a terület, az építkezés pedig olyan hatalmas méretű, amit egy ekkora telek be sem tud igazán fogadni. Bár a város kormánypárti polgármestere sokat tesz azért, hogy ezeket az akadályokat elgördítse az útból, a tény azért tény marad. Ezenfelül a tatai Öreg-tó partján Európában egyedülálló természeti élettér található, ezért a területet a hazai szabályozás és a legmagasabb nemzetközi egyezmények védik. Ezt a területet kívánják most lebetonozni. És mindezeken túlmenően a legfontosabb az itt élők és pihenni vágyók védelme, az emberek joga az egészséges környezethez, a csendhez, a nyugalomhoz.

Nem véletlen, hogy azonnal erős tiltakozás indult a gigaberuházás ellen. A helyi lakosok azonnal hangot adtak a tiltakozásuknak a lehető legtöbb fórumon. Stop Avalon! néven civil szervezet alakult, amely 7400 tiltakozó aláírást gyűjtött össze mindössze két hét alatt. Még a Tata városát is magába foglaló választókerület kormánypárti országgyűlési képviselője is hangot adott nemtetszésének, nem támogatja a gigaberuházást. Tata polgármestere nem törődik ezzel, nem hallgatja meg az ott élő embereket, és nem veszi figyelembe a saját politikai közösségén belüli ellenzőt sem. Továbbra is támogatja a gigahotel-beruházást, vélhetően arra számít, hogy a témában kiírt helyi népszavazás az alacsony részvétel miatt érvénytelen lesz.

Azt kérdezem a józan ész nevében és az Alkotmánybíróság döntésének fényében, a kormány miért nem ad lehetőséget arra, hogy a természetes vizek partjára ilyen könnyedén lehet természetromboló beruházásokat tervezni, tervezie a kormány, hogy az Alkotmánybíróság Balatonra vonatkozó döntésével összhangban olyan szabályt hozzon, amely kiterjesztve az összes tavunkra megakadályozza (Az elnök csenget.) a part 30 méteres sávjának beépítését? Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a DK, az MSZP és az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage