DÓCS DÁVID (Mi Hazánk): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterhelyettes Úr! A magyar mezőgazdaság a kiszámítható magyar jövő alapja. Így annak akadálymentessé tétele, minél hatékonyabb termelése nemzetgazdasági érdek, így a tapasztalható problémák mielőbbi megoldásra várnak.

Az üzemanyagárak elszabadulásával a mezőgazdasági gépek üzemeltetése nem kifizetődő a kisgazdák vagy a kisgazdálkodók számára, akikre nem vonatkozik az árstop, mert nem tudnak traktoraikkal vagy mezőgazdasági gépeikkel beállni a benzinkutakra, így nekik az egyetlen megoldás, hogy tartályokban, kannákban hordják az üzemanyagot, hogy megtankolják gépeiket, de ezt már csak kedvezmény nélkül és mennyiségkorlátozással tudják megtenni  és épp aratás idején. Nem vonatkozik rájuk sem az árstop, sem az 50 liternél több üzemanyag vételezésének a lehetősége, de van, ahol ez már csak 10-20 liter magánkutakon. Nem beszélve az erdészeti tevékenységet végzőkről, illetve a lakossági felhasználásról, ahol a kisgépekbe történő szállítóedénybe történő tankolás is árstop nélkül történik. Így az élelmiszer-előállítók, a kisgazdálkodók és a lakosság is rá van kényszerítve a normál és magasabb ár kifizetésére. A kisgazdálkodók, erdőgazdálkodók és az őstermelők  akik a hátukon hordják a sokszor nem kifizetődő és nehéz megélhetést biztosító mezőgazdaság terheit  nem rendelkeznek elegendő tőkével és technológiával ahhoz, hogy ilyen körülmények között is fenntartsák magukat.

Arra kérjük a kormányt, hogy azok számára, akik aktívan foglalkoznak mezőgazdasággal, tehát őstermelők vagy vállalkozók, a tevékenységi körük mezőgazdasággal összefüggő, rendelkeznek mezőgazdasági végzettséggel vagy jogosítvánnyal s emellé egy erőgép forgalmi engedélyével is, azoknak tegyenek kedvezményeket, az államilag támogatott üzemanyag vételezhető mennyiségét pedig növeljék minimum 200 literre. Ezenfelül a kis- és középgazdálkodók a megnövekedett inputanyagok miatt kevésbé versenyképesek, ezért kérjük a kormányt, hogy számukra vetőmagvásárlási támogatás bevezetésével biztosítsák, hogy a földek meg legyenek művelve jövőre is, és el legyenek vetve.

A legkisebb termelőknek is meg kell adni minden segítséget a saját és családjuk megélhetésének a biztosítása végett, valamint annak érdekében, hogy az előttünk álló, embert próbáló időszakot minél kevésbé nélkülözve tudja országunk átvészelni.

(15.20)

A betakarított terményeket pedig ne exportra küldjük, hanem a kormány garantálja azok felvásárlását, hogy a magyar boltok polcain legyenek újra megtalálhatóak.

Eddig 7 ezer gazda nyújtott be az aszállyal kapcsolatban csaknem 230 ezer hektárra kárigényt, a kár pedig már most több mint 400 milliárd forint, ezért a kormánytól ennek a problémának az azonnali orvoslását kérjük. A kormány kommunikációja ellenére a kártérítésekből nem fog jóllakni a magyar nemzet, erre a helyzetre a vízgazdálkodás azonnali megoldása fog csak megoldást adni.

A kérdésem tehát az, hogy milyen válságkezelési tervet készít erre a (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a kormány, mit fog tenni annak érdekében, hogy a magyar gazdák…

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage