TORDAI BENCE (Párbeszéd): Nem bíráltam az ülésvezetést, távol álljon tőlem, csak rögzítettem a tényt, hogy nem hangzott el a kérdés címe, ezért most elmondom az interpellációm címét. Tehát a kérdés az, hogy „A Fidesz reggel, délben, este hazudik, amikor hónapok óta mondja olcsónak a kiugróan drága orosz gázt? A hazugságok helyett átállnak végre a zöld energiapolitikára?”

Tisztelt Államtitkár Asszony! Tehát akkor mégsem az olcsónak hazudott orosz gáz a rezsicsökkentés garanciája. A választási kampányban az egyik leggyakrabban ismételgetett állításuk, hogy addig működik a rezsicsökkentés, amíg Orbán Viktor a miniszterelnök, és az ő jóbarátja, Vlagyimir Putyin áron alul adja nekünk az orosz gázt. Mára kiderült, hogy ebből az állításból egyetlen szó sem igaz. Szakértők számításai szerint idén áprilisban egy 3 százalékos emelkedés után már ezer köbméterenként 934 euró volt a Magyarország által vásárolt orosz gáznak az átlagára, így az ebből származó összeg 16 százalékkal haladja meg az irányadó holland tőzsdei gázárfolyamot.

Ez tehát egyértelműen cáfolja azt az állítást, hogy a hosszú távú magyar-orosz gázszerződés olyan fantasztikus biznisz lett volna, egyértelmű, hogy Putyinék még egy felárat is tesznek a magyar barátaiknak az egyébként is kiugró gázárra. Ez azt jelenti, hogy az MVM minden köbméter orosz földgáz megvásárlásán 300 forintot veszített. Ha ezt összeszorozzuk a magyar felhasználással, akkor az jön ki, hogy egyetlen hónap alatt több mint 100 milliárd forinttal kellett kipótolni az olcsó  idézőjelesen olcsó  lakossági orosz gázárat, amely a valóságban a világpiaci árnál is sokkal drágábban lett beszerezve.

Tehát nem mondtak igazat, az lenne a minimális elvárás, hogy ezt bevallják, és legalább ugyanannyi műsorórában ismertessék a valóságot, mint ahogy a kampányban végighazudták ezt. A szomorú, hogy a bőséges extraprofit mellett ez azt is jelenti, hogy Magyarország, a magyar adófizetők finanszírozzák Putyin Ukrajna ellen indított háborúját.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Önök valóban végighazudták az egész választási kampányt a nem létező olcsó orosz gázra épített ígéretekkel? Ezek szerint a kormánynak akkor talán mégsem a háborús bűnös Putyinra kéne építenie, hanem a zöldenergiára, az energiahatékonyságra, az épületszigetelésre kéne tenni a tétjeit, hogyha valóban alacsony rezsiszámlát akar a magyaroknak? Kíváncsian várom a válaszát. (Dr. Gurmai Zita tapsol.)

(15.30)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage