KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt Ház! Ma Magyarországon a közszférában dolgozók méltatlanul keveset keresnek. Az eleve alacsony állami fizetések emelése megtorpant, a közalkalmazotti bértáblához több éve hozzá sem nyúlt a kormány, csupán bérpótlékokkal toldozzák-foldozzák azt.

A közalkalmazottak többségének jelentősen romlott a jövedelmi helyzete az elmúlt tíz évben, sokan a minimálbér környékén keresnek, miközben a minimálbér aránya az átlagbérhez képest nálunk a legrosszabb az Európai Unióban, csupán 35 százalék. Aki a közért, vagyis mindannyiunkért dolgozik, hogyan kereshet csupán annyit vagy alig többet, mint a minimálbér?

A kormány azzal, hogy elbagatellizálja a közszférában dolgozók bérfelzárkóztatását, a minőségi közszolgáltatást veszélyezteti. Ha nem lesz változás, és maradnak az alacsony bérek, egyre több pedagógus, szociális dolgozó, rendőr és önkormányzati köztisztviselő lesz elégedetlen, pályaelhagyó, talán országelhagyó is.

A zöldpolitika célja az emberek, családok, közösségek jóllétének javítása. De az életminőség csupán akkor fejlődik, ha minőségi közszolgáltatások segítik a magyar emberek életét. A minőségi közszolgáltatásokhoz pedig megfizetett és megbecsült munkavállalókra van szükség. A skandináv országokban a munkavállalók 25-30 százaléka közszolgálati alkalmazott. Nálunk ez az arány 20 százalék alatt van. Hiányoznak a munkavállalók, mert hiányzik a megfelelő szintű bérezés, a célzott képzések, a minőségi munkakörülmények. Sajnos ma Magyarországon az állam a legrosszabb munkáltató.

Itthon a központi adminisztrációban dolgozók bére az ötödik legalacsonyabb az EU-ban, nyugatabbra kétszer-háromszor annyit keresnek. Ráadásul az infláció messze 10 százalék feletti, ami átlagosan egyhavi bért elvesz a közalkalmazottaktól. Az oktatás terén és a szociális szférában a bérek a legrosszabbak között vannak vásárlóerő-paritáson számolva. Szintén az Európai Uniót nézem. A pedagógusokat annyira becsüli a kormány, hogy egy pályakezdő tanár fizetése bruttó 312 ezer forint, ami osztrák kollégája fizetésének a töredéke, aki 2358 eurót, azaz közel 950 ezer forintot keres.

A szociális dolgozók a napi megélhetésért küzdenek. Hogyan lehetséges, hogy egy diplomás szociális munkás idehaza bruttó 351 ezer forintot keres, közben osztrák kollégája 900 ezer forintnál is többet?

Kérdezem a miniszter urat, illetve államtitkár asszonyt, valójában mennyit érnek a kormánynak a közszféra dolgozói. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage