DR. KONCZ ZSÓFIA technológiai és ipari minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Úgy hiszem, hogy nincs köztünk véleménykülönbség abban, hogy a köz szolgálata az egyik legnemesebb feladat. A kormány az elmúlt években ezért a közszférában dolgozók anyagi megbecsülése érde-kében is jelentős lépéseket tett. 2010 óta az életpályaprogramok mellett jelentős illetményemelések is történtek, a kormány csak az idei béremelésekre 800 milliárd forintot fordított. A szociális területen, a bölcsődei és a kulturális szférában foglalkoztatottak 20-20 százalékos béremelésben részesültek 2022. január 1-jétől. A pedagógusok fizetése ’13-17 között átlagosan 50, ’20 júliusától 10, ’22 januárjától újabb 10 százalékkal nőtt.

(15.40)

Ahogy a kormány már tavaly ősszel és azóta is többször bejelentette, folytatni kívánja a pedagógusok béremelését. Az idén januári 10 százalékos emelést követően további két évben, tehát 2023-ban és 2024-ben is tervezünk 10-10 százalékos béremelést.

A szakképzésben tanító több mint 32 ezer pedagógus bére 2020 júliusától átlagosan 30 százalékkal emelkedett. Megtörtént minden idők legnagyobb orvosifizetés-emelése. Az orvosok átlagbére 2010-2020 között mintegy 2,5-szeresére nőtt. A több évig tartó átfogó bérfejlesztési programnak megfelelően ez folytatódik, az ápolók pedig 2010 óta 72 százalékkal vihetnek többet haza.

A rendvédelmi és honvédelmi alkalmazottak négy év alatt egységesen 35 százalékos illetményfejlesztésben részesültek, továbbá 2022 elején a hivatásos állomány tagjai hathavi úgynevezett fegyverpénzben részesültek, ezenfelül az idei évtől 10 százalékos illetményemelést kaptak. Fontos megemlíteni a garantált bérminimum növekedését is, amely 260 ezer forintra emelkedett.

Az említett intézkedésekkel a szakmai és erkölcsi megbecsülésen túl a közfoglalkoztatottak munkájának anyagi megbecsülése is erősödik. 2010 óta a bruttó keresetek 2021-ig mintegy 117 százalékkal, a nettó keresetek 120 százalékot meghaladó mértékben emelkedtek, a családi adókedvezményt is figyelembe véve ez pedig 128 százalékot jelent.

Tisztelt Képviselő Úr! Természetesen nem gondoljuk, hogy összességében már elértük volna a kívánatos színvonalat, de az tagadhatatlan, hogy nagyobbat léptünk előre, mint bármikor a rendszerváltozás óta. Abban sincs vita közöttünk, hogy jó lenne a többszörösét biztosítani a közszféra dolgozóinak, de arra kérem önt, hogy ismerje el a már eddig megtett lépéseket és elért eredményeket is.

Az ukrajnai háború és az arra adott európai válaszok miatt komoly infláció tombol Európa-szerte. A naponta változó energiaárak miatt jelenleg senki nem tudja megmondani, milyenek a gazdaság kilátásai. A kormány fő feladata az energiaellátás biztosítása, emellett pedig az, hogy megvédjük a családokat, a nyugdíjasokat és a teljes foglalkoztatást is.

Arra szeretném kérni képviselő urat, hogy az elmondottak alapján fogadja el a válaszomat, illetve az LMP frakcióját pedig arra kérem, hogy a konstruktivitás jegyében támogassa a kormányt abban, hogy a háború okozta bizonytalan nemzetközi és európai gazdasági helyzetben megvédjük az eddigi eredményeinket, hiszen ez mindannyiunk érdeke, Magyarország érdeke. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage