BARCZA ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Miért támadja a baloldal az árstopok meghosszabbítását? Háborús infláció van, amely csak akkor fog megszűnni, ha béke lesz, ezért nem a háború támogatásával, hanem békekötéssel lehet a legeredményesebben fellépni az infláció ellen. A háború gazdasági hatásaként hatalmas infláció van Európában és a világon, és drasztikusan emelkedtek az energiaárak, a termékek ára is nőtt, részben pedig a brüsszeli szankciók eredményeként is ez a folyamat megfigyelhető.

A kormány legfontosabb célja, hogy Magyarország maradjon ki a háborúból, és ne az emberekkel fizettessék meg a háború árát. Most a legfontosabb Magyarország békéjének és biztonságának a megőrzése, valamint az ország energiaellátásának a biztosítása és a rezsicsökkentés védelme. A kormány a rezsicsökkentés megvédésével és az árstopokkal elérte azt, hogy 56 százalékkal alacsonyabb az infláció, mint ezek nélkül lenne, éppen ezért a háborús helyzetben indokolt az árstopok fenntartása, ezért az élelmiszer- és benzinárstop október 1-jéig, a hitelmoratórium és a kamatstop pedig december 31-ig meghosszabbításra kerül, melyhez a Fidesz-frakció minden támogatást megad a kormánynak. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy továbbra is megvédjük a magyar embereket, és ezen keresztül megvédjük a magyar gazdaságot és az eddig elért eredményeinket.

A baloldalon ismét az a fő téma, hogy hogyan lehet megadóztatni a magyar embereket, a magyar családokat. Egymást követték az elmúlt időszakban azok a nyilatkozatok, amelyekben a közlekedést korlátozó intézkedésekről beszélnek, Karácsony Gergely főpolgármester helyettesei például a dugódíj témájában. A baloldalon nem ismeretlenek az ilyenfajta törekvések, hiszen az elmúlt időszakban számos olyan kijelentést tettek, amelyek veszélyeztetik a rezsicsökkentést. Emlékezhetünk még a baloldal korábbi ötleteire, mondataira a rezsicsökkentéssel kapcsolatban, amelyek így hangoztak  és most minden képviselőtársamat arra kérem, hogy jól figyeljen, idézni fogok, megdöbbentő idézet következik, amit Márki-Zay Péter, mondhatjuk, hogy a baloldal azóta letűnt hullócsillaga mondott: „Micsoda ostobaság volt annak idején így rezsit csökkenteni. Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne. Kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni. Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni.” Itt az idézet vége.

A kormány azon döntéseit, amelyek a családok védelmét biztosítják, a baloldal mindvégig támadta. Érdemes lenne új megközelítést választaniuk, és a magyar érdek mellé állni. Az energiaellátás biztosítása és a rezsicsökkentés fenntartása továbbra is kiemelt célunk. Mindezek alapján kérdezem államtitkár urat, miért támadja a baloldal az árstopok meghosszabbítását. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage