RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban, ez a határtól nem messze zajló lövöldözés, fegyveres konfliktus mindenki számára egyértelművé kellett hogy tegyen több mindent. Az egyik az, hogy az embercsempészés nem egy humanitárius tevékenység, hanem egy szervezett alvilági tevékenység, ahol alvilági módszerekkel próbálják ellenőrizni azokat a területeket, ahol megpróbálják százezerszámra ezeket az embereket az Európai Unióba csempészni, és semmilyen eszköztől nem riadnak vissza.

A másik pedig, ami nyilván mindenki számára ezen esetből is nyilvánvaló kell hogy legyen, hogy ez a tendencia egyre fokozódni fog a következő hónapokban. Az, hogy az Európai Unió egy újabb nagy geopolitikai válságban van, és az orosz-ukrán háborúban elhibázott szankciós politikával, a saját ügyeivel van elfoglalva, ez az embercsempészek számára még nagyobb lehetőséget kínál, még inkább úgy gondolják, hogy érdemes a jövőben is ezt a tevékenységet folytatni, minél több embert illegálisan Európába hozni, mert ezzel Európa meggyengül, az európai hatóságok meggyengülnek, és ők még könnyebben, még nagyobb tömegeket tudnak idehozni, és még inkább fokozni fogják a tevékenységüket.

A számok is ezt támasztják alá az elmúlt hónapokból, hiszen míg az év elején körülbelül 3 ezer volt hetente az illegális átlépést megkísérlők száma, addig ez most már több mint a kétszerese, 6500. Ha pedig a teljes számokat nézem, idén július 10-éig 114 945 fő próbált meg illegálisan Magyarország területére lépni, míg tavaly az egész évben 122 ezer, tehát lassan már ott leszünk idén július derekán, mint tavaly december végén voltunk. Az elfogott embercsempészek száma is megugrott, tavaly idáig 445-öt fogtak el, idén már 861-et, tehát az embercsempészek száma is megemelkedett.

Jól látható tehát, hogy arra van szükség, hogy a magyar déli határt hosszú ideig, tartósan védjük meg, és ezt úgy tegyük meg, hogy ne a rendőrség kiképzett rendőrei teljesítsenek szolgálatot csak a déli határon, hanem határvadászegységeket állítsunk föl. Erről miniszterelnök úr is beszélt az elmúlt héten, hogy körülbelül 2200 fővel indulhat meg a határvadászegységek felállítása, de ez rugalmas erő kell hogy legyen, hogy egészen 4 ezer főig felmehessen. Nyilván a tisztek, a vezetők, a parancsnokok a rendőrség állományából kerülnek ki, akik irányítják ezt a tevékenységet, de itt a határon lévő hétköznapi feladatokba viszont a határvadászok is bevonhatók lesznek, hiszen az látható ezekből a számokból, hogy az ősz igencsak forró lesz a magyar déli határon.

És azt is láthatjuk, hogy bármi történhet Európában, akár embercsempész bandák lövöldözése, akár az, hogy több száz esetben beszélhetünk arról, hogy rátámadnak a magyar rendőrökre, fegyvereket vesznek elő, a fegyverekből akár lőnek is, hogy megrongálják a határkerítést, hogy betörik a magyar rendőrautók szélvédőjét, hogy megrongálják a határkerítés berendezéseit, hogy agresszíven akár tárgyi eszközök ellen, de akár személy elleni, ottani határőrizetben részt vevő személyek elleni erőszakot is alkalmaznak, ez egyre inkább fokozódik, nemcsak a no-go zónákban, hanem itt a magyar déli határon.

(16.00)

Ez a kerítés, ez a határvédelem megvéd minket ettől a hatástól is, bár az Európai Unió a 600 milliárd forintnak, amit mi eddig határvédelemre fordítottunk, csak a töredékét fedezte, valahol 1,5 és 2 százalék között van az az arány, amit ők álltak, és 98 százaléknál több, amit mi fizettünk a közös európai határ védelme céljából.

Azt is láthattuk, hogy nincs a baloldalnak most már olyan politikai csoportja, nincs a Gyurcsány-pártoknak olyan tagozata, amely ne tett volna már az elmúlt években migráció melletti és kerítésellenes állásfoglalást, amely egyértelművé teszi, hogy ők ebben az esetben is feladnák a magyar nemzeti álláspontot, és szabadon engednék a migrációt, azt a migrációt, ami láthatóan (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), ahogy Európában a saját védelmi képesség csökken, úgy ezt kihasználják, és egyre inkább növekszik. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage