TOMPOS MÁRTON KRISTÓF (Momentum): Nagyon szépen köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Én szinte napra pontosan egy hónappal ezelőtt kérdeztem a minisztérium akkori képviselőjét, hogy mi a helyzet az orosz kibertámadással. Esetleg az előző részek tartalmából, ha bárki lemaradt volna erről a történetről: 2012-ben az oroszok feltörték a magyar külügy rendszereit, ott voltak mindenhol, 2013-ban sikerült őket kirúgni, 2016-ban viszont visszamásztak. Három kérdésem volt a fényes tekintetű államtitkár úr felé, vagy nem tudom, hogy hogy kell most önöket szólítani, ez az ispánozás kicsit bekavar, bocsánat; szóval, az volt a kérdésem, hogy egyrészt szóltake az oroszoknak, hogy álljanak le. Másrészt: szóltake az EU-s és NATO-partnereknek, hogy gond van? Harmadrészt pedig: sikerülte az oroszokat kirúgni a szerverekről azóta?

Én erre a kérdéssorozatomra nem kaptam választ, de nem adtam fel ilyen könnyen, 103 helyre írtam, nagykövetségeknek, minisztériumnak, cégeknek, hogy akkor mi ezzel a helyzet. A Külügyminisztérium megerősített abban, hogy ne aggódjak, minden oké, jelszót cseréltek, tűzfalat frissítettek, mindenféle jogosultságokat változtattak, tehát minden jó, és ez nagyon derék, csak pont azt nem tudtuk meg, ami a lényeg lenne, hogy ott vannake még az oroszok a szerveren.

(16.20)

Úgyhogy most szeretném kérni az államtitkár urat, hogy akkor válaszolja meg ezeket, hogy ki a felelős, mi a helyzet. Ott vannake az oroszok a szervereken? Ha igen, akkor kinek köszönhetjük, hogy ez még nem lett eltávolítva? Ha nem, akkor is, ki a felelős ebben, államtitkár úr? Nagyon szépen köszönöm. (Taps a Momentum, a Párbeszéd és az MSZP padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage