DR. HARANGOZÓ TAMÁS (MSZP): Köszönöm szépen. Bár ha tudom, hogy bejön miniszter úr (sic!), akkor a miniszterelnöknek címeztem volna a kérdésemet, hiszen miniszterelnök úr július 2-án a rendőrtisztavatáson elhangzott beszédében az alábbiakat is mondta. Közös munkánk eredményeként mára Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országává, Budapest pedig az egyik legbiztonságosabb fővárosává vált. Érdemes ezt megbecsülni, mert a következő évtizedekben egy ország rendezettsége és biztonsága lesz a legnagyobb előny a nemzetközi versenyben. A biztonság árfolyama folyamatosan emelkedik. A rend és a biztonság Magyarország legkeményebb valutája.

Az tény és való, hogy a forint nem tudja magáról ezt elmondani, de, tisztelt államtitkár úr, hogyha a legkeményebb valuta a biztonság, akkor nem értem, hogy miért kell a kezemben tartanom egy Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság által elküldött havi fizetés kivonatát, amin a következő áll: plusz 199 061 forint. Első fizetés. Kiemelném, hogy szja-mentesen, nyelvvizsgával. Siralmas  írja maga az érintett.

És valóban, siralmas a helyzet, hiszen a rendőrképzésbe sem jelentkeznek a fiatalok. Míg ’17-ben 3528-an jelentkeztek szakközépiskolába, 2019-ben már csak 989-en, elvégezni pedig több mint 74 százalékkal kevesebben végezték el.

Mindeközben önök bejelentik kapkodva, hogy határvadászegységeket fognak felállítani; szerződéses állománnyal, de pontosan nem is lehet tudni, hogy hogyan. Maximum három évre, bruttó 260 ezer forint fizetésért. Teszik ezt úgy, hogy a budapesti tömegközlekedésen a buszok hátulján nettó 434 ezer forintért próbálnak buszsofőröket találni, hogy ezt a munkát elvégezzék; önök bruttó 260 ezerért keresnek oda munkatársat.

Kérdezném államtitkár urat: mikor becsülik meg végre a rendőri, a bv-s és a tűzoltószakmát? Mikor értik már meg, hogy minimum 30 százalékos azonnali béremelés nélkül ez a szakma össze fog omlani? Várom a válaszát. (Taps a Momentum, a Párbeszéd és az MSZP padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage