RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Közösen voltunk ott ezen a tisztavatáson, és valóban büszkék lehetünk arra, amit ott a fiatalok is nyújtottak, és büszkék lehetünk a magyar rendőrség teljesítményére, hiszen 2010-ben, 2010 előtt senki sem gondolta az önök oldaláról, hogy sikerül azt megtenni, amit valóban a Fidesz-KDNP-kormánynak sikerült megtenni, hogy egyharmadára csökkent a bűncselekmények száma.

Azt mondták, hogy ez elérhetetlen cél, mégis sikerült elérni az elmúlt 12 évben, és valóban, nemcsak mi mondjuk ezt, nemcsak a statisztikákban mutatkozik meg ez, nemcsak magyar emberek mondják, hanem amikor itt járnak külföldi sztárok Hollywoodból, máshonnan idejönnek forgatni, elmondják, hogy számukra teljesen furcsa élmény, hogy Budapesten éjszaka ki lehet sétálni, hogy lányok egyedül tudnak járni éjszaka a budapesti utcákon, mert ezt sem Amerikában, sem Európában sok városban nem tapasztalják meg.

Köszönet illet valóban minden rendőrt, hogy ilyen állapotokat tudtunk létrehozni, hogy még a külföldről ideérkezőknek is az egyik első mondata az, hogy micsoda biztonságban élünk Budapesten, és ezt mi is tapasztalhatjuk, hogy tényleg, azért a harmadára eső bűncselekményszám igencsak magas. (Sic!)

Ha megnézi ön, ez nem véletlen, hiszen míg az utolsó baloldali költségvetésben 449 milliárd forint jutott a rendvédelem feladataira, most 966 milliárd forint jut. Ez jóval több mint a kétszerese a korábbi összegnek. Ebből a többletráfordításból sikerült több mindent elérni, meg persze a szigorú büntető jogszabályoknak is köszönhetően indult ez 2015-ben, amikor ’19-ig 50 százalékos illetményfejlesztés volt, van teljesítményjuttatás évi 8 milliárd forint értékben, lakhatási támogatás 2,8 milliárd forint értékben, amiből lakásvásárlásra fordítható 20 millió forint, vagy lakásbővítésre, -korszerűsítésre 5 millió forint, hitelkiváltó 20 millió forint.

De vannak egyéb támogatások is, amelyek mind-mind a rendőröket illetik, illetőleg nemcsak 10 százalékos béremelés volt most, hanem hathavi fegyverpénzt is megkaptak a rendőreink pontosan azért, hogy elismerjük az ő munkájukat, amit az országban is és az országhatáron is végeznek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage