FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Ön az előre írásban leadott kérdésének más címet adott, mint amit most szóban megkérdezett. Ettől eltekintve megpróbálok erre válaszolni, ha megengedi. (Bencze János: Köszönöm.)

Legelőször is arról, hogy mit tett a kormány az aszálykárosult gazdákért, néhány gondolatot engedjen meg. Most a június 4-ei határidőig mintegy 322 ezer hektárra adtak be kárenyhítésre aszálykárjelentést, és mi szeretnénk az agrárkárenyhítési rendszerben ezeknek a gazdáknak megfelelő módon segíteni. Ugyanakkor szeretném felhívni a magyar gazdatársadalomnak és önnek is a figyelmét arra, hogy nem mindig a segítséget kell várni. Vannak szituációk, vannak krízishelyzetek, amikor elkerülhetetlen, de egy tervszerűen gondolkodó gazdatársadalomban a mezőgazdasági biztosítási rendszerben is gondolkodni kell, mert önmagában az nem megoldás, hogy én csak várom, ha valami kár ér, és majd az állam kisegít. Nekem is mint termelőnek, gazdának is van felelősségem abban, hogyan tudom megtervezni a gazdasági folyamatokat. Csak szeretném erre felhívni a figyelmet, mert rendkívül fontos, igaz, az elmúlt időszakban egyre nagyobb számban kötnek biztosítást a gazdák is, de ezt még jobban erősítenünk kell, és erre fel kell hívnunk a figyelmet. A mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszerünk is beindult, bevált már, és ebben már az elmúlt évben is komoly jövedelempótlásra volt lehetőség.

A 2019-es öntözésfejlesztés volt a szóbeli kérdése az írásbeli kérdéshez képest, szeretném a képviselő urat tájékoztatni, hogy nagyon sok intézkedés, nagyon sok lépés, nagyon sok beruházás volt már a magyar mezőgazdaságban, a magyar vidéken öntözésfejlesztés vonatkozásában, ezek részben összehangoltak, részben helyi jelentőségűek. Ezek nem állhatnak meg. Éppen ezért az elkövetkezendő hónapokban nagyon komoly munkát fordítunk arra, hogy ismételten elővegyük nemcsak a régi terveket, hanem a régi használatos csatornákat, azoknak a felújítására vonatkozó lehetőségeket, és őszre egy új öntézési tervvel fogunk a rendelkezésükre állni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage