SOLTÉSZ MIKLÓS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselő Asszony! Utolsó kérdésére válaszolhatnám azt is, hogy addig kell ezt elviselni, amíg Gyurcsány Ferenc helytartója, Karácsony Gergely a főpolgármester. Addig kell ezt elviselni.

Egyébként érdeklődéssel hallgattam a napirend előtti párbeszédes felszólalást, akik próbálták lenyúlni az önök témáját. Önökön is látszott egyébként, a kicsi, de annál erősebb frakción, hogy csak néztek a szemükkel, hogy milyen zöldprogrammal jött elő hirtelen a Párbeszéd, és most az a helyzet, hogy önök próbálják egymást túllicitálni, és a budapestieknek sem jó, az agglomerációból érkezőknek sem jó, és senkinek sem jó az a helyzet, amit kialakítottak. Miért nem?

Ugyanis az a sok-sok…  sok-sok? Inkább úgy mondanám, a néhány, de mégis átgondolatlan beruházás, amely elindult a fővárosban, annyira szervezetlen, hogy mit okoz: dugót. A dugó mit okoz? Szmogot. Ki ezért a felelős? Szerintem azok, akik a fővárost vezetik. De továbbmehetünk: értelmetlen és felelőtlen sávmegszüntetések. Mit okoz? Dugót. Végig kell menni a körúton, a Kiskörúton. Mi a következménye? Szmog. Ki a felelős? A főváros vezetése.

Ugyanez, amikor a pesti alsó rakpartot le akarják zárni, ilyen terveket dédelgetnek, a dugódíj mellett, a 600 forintra fölemelt parkolási díj mellett. Mit fog az is okozni? Azt, hogy föl fogják terelni az alsó rakpartról a forgalmat a felső városrészekre vagy a belső városrészekre. Mit fog okozni? Hatalmas nagy dugókat, a hatalmas nagy forgalom pedig újabb szmogot fog okozni.

(17.40)

Tehát amikor önök azt kérdezik és keresik a megoldást, hogy mit lehetne ebben a fővárosban tenni, azt biztos, hogy nem, hogy megsarcolják az autósokat, azt biztos, hogy nem, hogy dugódíjat vezetnek be, hanem észszerűen kellene gazdálkodni. De úgy látom, nem akarom önt megbántani, nem önre vonatkoztatom a válaszomat, képtelenek elgondolkodni ezen (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) a főváros vezetése, Gyurcsány Ferenc és a többiek, Karácsony Gergőig bezárólag. Köszönöm szépen a kérdését. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage