DR. SCHMIDT ÁDÁM honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Feltett kérdésére az alábbi választ tudom adni. A budapesti világbajnokság záróeseményén a nemzetközi úszószövetség, a FINA elnöke, Husszein al-Musszalam úr azt mondta, hogy ez volt minden idők legsikeresebb világbajnoksága. Azt gondolom, ez mindannyiunk számára hatalmas elismerés és büszkeség. Legutóbb tőle ezt 2017-ben hallhattuk, szintén a budapesti világbajnokságot követően, úgyhogy minden bizonnyal igaz lehet, hogy Budapestnél csak Budapest tud jobb világbajnokságot rendezni.

Azt gondolom, ezért sokaknak jár köszönet, de ahogy képviselő asszony is kiemelte, a szervezőbizottságnak mindenképpen. A világbajnokság szlogenje volt a csináljunk történelmet, „make history”, és a világbajnokságot követő záró sajtótájékoztatón mi ezt már úgy használtuk, hogy „made history”, vagyis hogy történelmet írtunk, és azt gondolom, hogy köszönet jár a 47 főből álló szervezőbizottságnak, az ő munkájukat segítő mintegy 400 főnek, aki szervezőként vett ebben részt és több mint ezer önkéntesnek.

A másik, talán legfontosabb hozadéka ennek a hazai rendezésű világbajnokságnak a sportdiplomáciai sikerünk, ugyanis a világbajnokság ideje alatt tartott elnökségi ülést és kongresszust a nemzetközi úszószövetség, ahol döntöttek arról, hogy a testületek milyen összetételben kerüljenek megválasztásra. Hat sportági testületből öt testületben kapott honfitársunk bizalmat, ami példaértékű és történelmi siker, és azt gondolom, ebből is kiemelkedik, soha nem volt még ilyen, hogy két elnöki széket is honfitársunk kapott meg. Ha megengedik, a nevüket is megemlíteném: dr. Molnár Tamás a technikai bizottság elnöke, háromszoros olimpiai bajnokunk és dr. Kemény Dénes pedig az edzői bizottság elnöke. Innen is gratulálunk nekik, és sok sikert kívánunk a munkájukhoz. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage