HÉJJ DÁVID, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság 2022. július 7-én megtárgyalta az egyrészről az Európai Unió és tagállamai, másrészről Közép-Amerika közötti társulás létrehozásáról szóló megállapodáshoz a Horvát Köztársaság Európai Unióhoz történő csatlakozásának figyelembevétele céljából készült jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló T/119. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 35 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 3 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az Európai Unió és tagállamai, másrészről Közép-Amerika közötti társulás létrehozásáról szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot 2013 őszén tárgyalta és fogadta el az Országgyűlés. Már az eredeti törvényjavaslat is egy úgynevezett vegyes típusú megállapodás volt, melynek értelmében az Európai Unió valamennyi tagállamának ratifikációjára szükség volt annak elfogadásához. A megállapodás életbelépése ugyanis mindkét régió piacának megnyitását eredményezte. További cél volt a gazdasági integráció erősítése Közép-Amerikában, valamint a kétoldalú kereskedelmi forgalom növelése.

A megállapodás három pilléren alapult: politikai párbeszéd, együttműködés, valamint kereskedelem. Látható tehát, hogy az eredeti cél nem csak az egyszerű kereskedelmi megállapodás volt, hiszen az az egyes pillérek között kölcsönös feltételrendszert, illetve összefüggéseket alakított ki.

Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő törvényjavaslat célja, hogy Horvátország 2013. július 1-jei uniós csatlakozásával szintén a 2012 júniusában aláírt megállapodás szerződő felévé válhasson. Ezért az mindenképpen támogatandó. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage