BÁNKI ERIK, a Gazdasági Bizottság elnöke, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő politikai nyilatkozat azért szerepel a tisztelt Ház asztalán, mert az Európai Parlament a múlt hét csütörtökén, azaz július 6-án egy olyan állásfoglalást fogadott el a globális adóügyi megállapodást aláásó nemzeti vétókról, melyben azon túl, hogy felszólítja Magyarországot arra, hogy haladéktalanul vessen véget a globális adóügyi megállapodás Tanácsban való blokkolásának, az uniós alapszerződésekben foglalt egyhangú döntéshozatali szabályok megkerülését vetíti előre. Továbbá összekapcsolja Magyarország globális minimumadót ellenző álláspontját a magyar helyreállítási terv jóváhagyásának kérdésével. A globális minimumadó elfogadása véleményünk szerint olyan többletterhet róna a magyarországi vállalkozásokra, ráadásul több ezer ilyen vállalkozást érintene, amely álláspontom szerint nemcsak a magyarországi nagyvállalatokat, hanem egész Európát versenyhátrányba sodorná.

A háború okozta különösen érzékeny gazdasági helyzetben véleményünk szerint ez egyszerűen elfogadhatatlan. Az Országgyűlés a globális minimumadó bevezetésére vonatkozó európai uniós irányelv elfogadásának elutasításáról szóló 24/2022. (VI. 21.) számú országgyűlési határozatában egyértelművé tette, hogy ellenzi a vonatkozó tanácsi irányelv elfogadását. Az Európai Parlament, meggyőződésünk szerint hatásköreinek jelentős túllépésével arra kényszerítené Magyarországot, hogy adja fel saját nemzetének képviseletét, a magyarok képviseletét.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ahogy a kormány eddig is, úgy most is és ezután is a magyar emberek pártján áll, és minden olyan kérdésben, amely Magyarországot, a magyar embereket, a magyar emberek életét hátrányosan érinti, bele fog állni minden vitába ugyanúgy, ahogy eddig is tette, legyen bárkinek bármilyen érdeke emögött.

Tisztelt Országgyűlés! A globális minimumadóval kapcsolatban az Egyesült Államok is nyomást akar gyakorolni Magyarországra azzal, hogy felmondta a hazánkkal 43 éve megkötött, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. Az ok egyértelmű: Magyarország ellenáll a globális minimumadó bevezetésének és az azzal járó adóemelésnek. Európa gazdaságának véleményünk szerint ma hosszú távú háborús inflációs környezetben úgy kellene működnie, hogy lehetőséget adjunk az európai vállalkozásoknak arra, hogy meg tudják őrizni munkahelyek százezreit, és olyan gazdasági eredményt és teljesítményt tudjanak nyújtani, amelynek köszönhetően az európai államok az előttünk álló, várhatóan egészen mély és intenzív válság ellenére is tudják biztosítani a nemzeti össztermelés emelkedését vagy legalábbis szinten tartását.

Mi, magyarok sokat dolgoztunk azért, hogy nálunk legyenek Európa legalacsonyabb adói. A globális minimumadó bevezetése azt jelentené, hogy a magyarországi termelő vállalatok társaságiadó-terhelése tulajdonképpen a duplájára emelkedne. Ez Magyarországon munkahelyek tízezreit sodorná veszélybe. Mindezek alapján, bármekkora is legyen rajtunk a nyomás, természetesen nem támogatjuk a globális minimumadó 2023. január 1-jével történő bevezetését, nem kockáztatjuk a magyarok tízezreinek munkahelyeit, az adóügyi szakmai konzultációkat pedig amerikai republikánus barátainkkal folytatni fogjuk.

Fontos megjegyeznünk, hogy Magyarország továbbra is az Európai Unió és a magyar gazdaság versenyképességét tartja elsődlegesnek, tehát nem értünk egyet olyan adóemeléssel, amely jelentősen megnehezítené a helyi nemzeti vállalkozások adóterhét, márpedig a globális minimumadó javaslata európai szinten ezt jelentené. Magyarország eddig is együttműködő partner volt az adóügyi kapcsolatokban, és a kormány továbbra is arra törekszik, hogy a felmerülő kérdéseket az adott tagállamokkal személyesen, egyenként megoldja. A globális minimumadó viszont egy, a versenyképességet rontó lépés lenne, ami veszélyeztetné a munkahelyeket, és több olyan ország van, amely velünk együtt ennek a bevezetésében óriási kockázatokat lát.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy vélem, a jelenlegi háborús helyzetben Európa gazdasági stabilitását nem az egész Európát versenyhátrányba sodró javaslatok elutasítása miatti megbélyegzés, hanem a béke mielőbbi helyreállítása mozdíthatja elő. Most gazdasági növekedésre, adócsökkentésre, beruházásösztönzésre van szükség, mert csak így tudjuk megvédeni a munkahelyeket.

Az elhangzottak ismeretében javaslom az Európai Parlament 2022. július 6-án született állásfoglalásában foglalt politikai nyomásgyakorlás egyértelmű és határozott visszautasítását. Ezért arra kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága által benyújtott politikai nyilatkozatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm szépen a figyelmet.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage