FÖLDESI GYULA, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság 2022. július 11-én tartott ülésén megtárgyalta a Magyarország gazdasági érdekeinek védelmével ellentétes politikai nyomásgyakorlás elutasításáról szóló P/578. számú politikai nyilatkozatot. Az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 27 igen szavazattal, 11 nem szavazat ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

(18.40)

Tisztelt Országgyűlés! A politikai nyilatkozat szerint egész Európát versenyhátrányba sodorná a globális minimumadó elfogadása, valamint komoly többletterhet jelentene a magyar vállalkozásokra nézve, tekintve, hogy ez a 15 százalékos globális minimumadó arra kényszerítené Magyarországot, hogy duplázza meg a vállalkozásokat terhelő adókat, ami jelenleg 7,5 százalék. Ez a jelenlegi háborús helyzetben meglátásunk szerint teljes mértékben elfogadhatatlan.

Az Országgyűlés a globális minimumadó bevezetésére vonatkozó európai uniós irányelv elfogadásának elutasításáról szóló 24/2022. (VI. 21.) országgyűlési határozatában világosan kimondta, hogy ellenzi a vonatkozó tanácsi irányelvtervezet elfogadását. Az Európai Parlament hatásköre egyértelmű túlterjeszkedésével azt próbálja ráerőszakolni Magyarországra, hogy a saját gazdasági érdekeinek képviseletét adja fel.

Az Egyesült Államok szintén nyomást akar gyakorolni Magyarországra, így felmondta a hazánkkal 43 éve megkötött, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást, melynek egyértelműen az az indoka, hogy Magyarország ellenáll a globális minimumadó bevezetésének.

Európa gazdaságának ma hosszú távú háborús inflációs környezetben kell működnie. Ha ezen körülmények között a termelővállalatok adóterhei tovább növekednének, annak beláthatatlan következményei lennének. Az energiaárak elszabadulása miatt az európai versenyképesség már most romokban van, a globális minimumadó bevezetése pedig csak tovább rontaná a helyzetet.

Bármekkora is rajtunk a nyomás, természetesen nem támogatjuk a globális minimumadó európai bevezetését, hiszen nem kockáztathatjuk ezzel több tízezer magyar honfitársunk munkahelyét. Jelenleg a legfontosabb feladatunk a gazdasági növekedés előmozdítása, az adócsökkentés, valamint a beruházások ösztönzése, mert csak így tudjuk megvédeni a munkahelyeket.

Mindezekre tekintettel javaslom a politikai nyomásgyakorlás visszautasítását, a politikai nyilatkozat elfogadását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage