TOROCZKAI LÁSZLÓ (Mi Hazánk): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Azt, hogy az Európai Unió teljesen antidemokratikusan működik, régóta tudjuk. Nem tudom, emlékezneke arra, hogy 2008-ban a lisszaboni szerződést hogyan sikerült elfogadtatni az ír néppel Írországban, hányszor futottak neki a népszavazásnak. Ugye, addig népszavaztatnak az Európai Unióban, ameddig nem dönt úgy a nép, ahogy azt az Európai Unió valódi vezetői szeretnék. Úgyhogy ennek megfelelően az Európai Unió pótalkotmánya, a lisszaboni szerződés is az egyik ilyen első lépés volt az Európai Unióban abba az irányba, hogy megfosszák az európai népeket a valódi döntéshozataltól, addig népszavaztatták az íreket, ameddig végül úgy döntöttek az írek, ahogy azt szerették volna az Unió valódi, néha láthatatlan vezetői. Tehát azt, hogy az Unióban hogyan működik a döntéshozatal, nagyon régóta tudjuk, és ebből a szempontból valóban rendkívül aggasztó és aggályos, hogy most próbálják az egyhangú döntést is megszüntetni, hiszen nyilvánvaló, hogy ebbe az irányba tesznek most már lépéseket Brüsszelben. Ezzel nyíltan is kimondják, hogy az európai egyesült államok megteremtése egy cél, mint ahogy itt is a DK ezt hivatalosan, legalább a programjában felvállalja. Azt is elmondják, hogy ennek az európai egyesült államoknak a működtetése antidemokratikus folyamat lesz, és nem az európai népek tudnak dönteni majd az őket érintő ügyekről.

Ebbe tökéletesen illeszkedik az, amit most a globális minimumadóval kapcsolatban látunk. Elvileg megkérdezik az európaiakat arról, hogy akarunke globális minimumadót, aztán amikor valaki azt mondja, jelesül Magyarországon a Fidesz-KDNP, illetve a Mi Hazánk Mozgalom, hogy köszönjük szépen, mi ebből így, ebben a formában nem kérünk, akkor azt mondják, hogy nincs demokrácia. Tehát valamilyen erővel, erőszakkal, zsarolással, fenyegetéssel megpróbálják Magyarországot is rávenni arra, hogy fogadjuk el a globális minimumadót.

Ezért két mondatot muszáj mondanom arról, hogy miért nem jó ebben a formájában a globális minimumadó. A Mi Hazánk Mozgalom ugyanis nem azért támogatta a magyar vétót, amiért a Fidesz-KDNP. A mi problémánk az volt, hogy eltűnt az első pillér. Vannak az egyenlők között egyenlőbbek, azok a globális techcégek, amelyek mindenki felett állnak. Láthattuk, hogy az Amerikai Egyesült Államok hivatalban lévő elnökét is képesek voltak eltüntetni a virtuális térből, képesek letiltani politikusokat. Nyilván, mondjuk, a Facebookon ezt a beszédet sem lehet közvetíteni, hiszen azonnal önök is tiltást kapnak, legyen akár egy államtitkár vagy bárki, aki közvetítené a mostani felszólalásomat, mert valahol a Szilícium-völgyben néhány disznófejű nagyúr úgy döntött, hogy Magyarországon bizonyos parlamenti pártok képviselői, függetlenül attól, hogy hány százezer magyar ember szavazatával, az ő képviseletükben vagyunk itt a parlamentben, ő azt eldöntheti, hogy én nem szólalhatok fel. Tehát nyilvánvalóan olyan antidemokratikus erőkkel állunk szemben, akik az Európai Uniót egyfajta gyarmatként kezelik. Maga ez a globális minimumadó is erről szól. Ezért került ki az első pillér, és ezért nem támogatja a Mi Hazánk Mozgalom.

Viszont mi azt is elmondtuk a Fidesz-KDNP-vel ellentétben, hogy abban az esetben, ha visszakerül az első pillér, akkor tudjuk támogatni, hiszen a Fidesz-KDNP döntésében az is benne volt, hogy ezzel csábítani akarják ide, és ezt nem is szokták egyébként titkolni, itt most a vita folyamán is kiderült, a multinacionális cégeket Magyarországra. A Mi Hazánk Mozgalom ezzel szemben azt mondja, hogy nem szeretnénk több multit Magyarországon, és nem támogatjuk, hogy az elmúlt 12 évben a Fidesz-KDNP kormányzása ugyanazt tette, mint korábban a balliberálisok, tehát kiemelten, a magyar vállalkozásoknál is jobban, nagyobb mértékben támogatta a multinacionális cégeket.

Azt is ki kell mondanunk, hogy a globális minimumadó mindezzel együtt amerikai érdekeket szolgál. Még csak nem is európai uniós érdekeket szolgál, hanem az Amerikai Egyesült Államok érdekeit szolgálja. Az 1979-es, a kettős adózásról szóló megállapodás felmondása az amerikaiak részéről világosan rámutat erre, hogy itt van egyfajta belvita az amerikai politika, az amerikai kormány, illetve az amerikai gyökerű globális nagy cégek között. Valószínűleg ezért került ki az első pillér, tehát azok a globális techcégek, nagyrészt szintén amerikai gyökerű techcégek, akik nagyobb hatalommal rendelkeznek, mint a kormányok, hiszen ahogy azt láthattuk Donald Trump esetében is, befolyásolhatják akár a választásokat is.

Tehát itt egy amerikai érdekről van szó. Nagyon fontos, hogy ezt is kidomborítsuk és ezt is elmondjuk. Az amerikaiak ebből a szempontból, ebből az aspektusból világosan rámutatnak most arra, hogy maga az európai egyesült államok nem lenne az Amerikai Egyesült Államokkal egyenértékű birodalom, hanem a gyarmata lenne, az Amerikai Egyesült Államokban pedig a kormány felett álló erők is vannak, részben láthatatlan erők, akik a döntéseket befolyásolják az Egyesült Államokban.

Hogy ez mennyire így van, arra megint egy nagyon jó eklatáns példa lehet Manuel Barroso példája, az Európai Bizottság korábbi, igencsak hosszú ideig az uralmat gyakorló elnöke. Jelenleg nyugdíj-kiegészítést kap az egyik ilyen amerikai gyökerű globális vállalattól, a Goldman Sachstól, és jelenleg még csak nem is ügyvezető elnök, hanem csak úgy kapott egy elnöki pozíciót, munkát nem kell érte végeznie, de megkapja azt a, hogy mondjam, nyugdíj-kiegészítést, amit valószínűleg az Európai Bizottság elnökeként már előre ledolgozott ezeknek a globális nagyuraknak és egyben az Amerikai Egyesült Államoknak a képviseletével. Tehát így működik az Európai Unió.

Ezért a Mi Hazánk Mozgalom támogatja ezt a politikai nyilatkozatot és meg tudjuk szavazni, de a legnagyobb problémánk az előterjesztővel van, mert jelenleg a Fidesz-KDNP, illetve a magyar kormány éppen lefekszik ennek a rendszernek, éppen lefekszik ennek az Európai Uniónak. Miután elrontotta az elmúlt 12 év gazdaságpolitikáját, az óriási pénzhiány, illetve a folyamatos zsarolás után, a forinttal kapcsolatos nyilvánvaló spekuláció kivédése érdekében most szinte bármire hajlandó. Nagyon reméljük, bár ma már napirend előtt kérdeztem a kormányt, de nem kaptam választ a kérdésemre, hogy a Magyar Honvédség parancsnokának titkos ukrajnai látogatása már nem része ennek a lefekvésnek, mert akkor ez egy nagyon veszélyes játszma, amit a magyar kormány elindított annak érdekében, hogy az egyébként teljesen jogellenesen, vérlázítón visszatartott uniós pénzeket Magyarország megkapja. Tehát bízunk abban, hogy ez a lefekvés nem jut el egészen odáig, hogy Magyarországot is belesodorják egy olyan háborúba, amely Magyarországnak és a magyar embereknek semmiféleképpen nem érdeke.

Tehát maga a politikai nyilatkozat ebből a szempontból rendben van. Az, hogy a kormány most mégis enged a zsarolásnak, lefekszik és feladja a magyar érdekeket, az viszont nincs rendben. Köszönöm. (Novák Előd tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage