VAJDA ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Kedves Kollégák! Önök először támogatták ezt a globális minimumadót, most meg valamiért nemrég kifaroltak belőle. A pontos okokat, hogy akkor miért támogatták, most meg miért faroltak ki, továbbra sem teljesen értem, de az tény, hogy önök mégsem akarják magasabb adófizetésre rávenni a globális multihálózatok ismeretlen tulajdonosait. Ellenben nekiestek például most a katázóknak, mondván, hogy nem fizetnek elég adót, meg sokan visszaélnek a lehetőséggel.

A globális minimumadón egyébként nem kellene fennakadniuk, különösen nem annak fényében, hogy például az egyik nagy kedvencük, az Audi, tudják, aminek a jobb hátsó ülésén szoktak önök pöffeszkedni (Zaj a kormánypárti oldalról.  Dr. Répássy Róbert: Az még az MSZP volt! Az Gyurcsány volt!  Nyitrai Zsolt: Tájékozódj!), szóval, az Audi még a 9 százalékos társasági adót sem fizeti meg. Á, megjött egy gyurcsányos mondat is, az államtitkár úr érdemben szól hozzá a felszólalásomhoz. Várom majd a válaszát.

(19.40)

Szóval, az Audi, amely szerintem önöknek elég nagy kedvence lehet, mert mondjuk, az elmúlt öt évben évente átlagosan alig valamivel több mint 0,5 százalékot fizetett, nem 9-et, 0,5 százalékot fizetett, mondjuk, 4 milliárdot fizetett a 61 milliárd helyett. Önök valami nemzeti érdekről beszélnek. Nem lenne nemzeti érdek, mondjuk, az Audit megadóztatni, miközben, még egyszer mondom, a katásokat szénné szívatják, felnégyelik, tönkreteszik most ezzel a javaslatukkal, amit tesznek? Ezúton is szeretném jelezni, ha esetleg még nem tudnák, hogy holnap 10 órakor, itt, az Országházunk előtt lesz egy tüntetés, ahol maguk ellen tüntetnek majd a katások.

Na mindegy, szóval, most meg előállnak ezzel a pártpolitikai…  szerintem ez egy lózunggyűjtemény, amelyről nekem egyébként egy második világháborús anekdota jut eszembe, amikor Magyarország hadat üzent az USA-nak. Úgy van az anekdota  elmondom önöknek, hogy mindnyájan tudjuk jól , hogy Magyarország nagykövete állítólag  persze ez csak egy anekdota  bement a washingtoni külügyminisztériumba, átadta a hadüzenetet, majd mondom, állítólag  mert ez csak anekdota persze  a következő beszélgetés zajlott le közöttük: Mi az önök államformája? Királyság. És ki a királyuk? Nincs királyunk, hanem kormányzónk van. Ki a kormányzó? Vitéz Horthy Miklós tengernagy. És van önöknek tengerük? Na, az nincs. Értem. Van az USA-val szemben területi követelésük? Nincs. Van valamilyen országgal szemben területi követelésük? Igen. Ausztriával, Csehszlovákiával, Romániával. Értem. És azokkal szemben is hadat viselnek? Nem, ők a szövetségeseink. Hát, így szólt az anekdota, persze csak anekdota.

Az USA, emlékeim szerint  most nem néztem az elmúlt pár órában még a híreket, de emlékeim szerint  azért még a szövetségesünk, de az önök logikájával szerintem akkor érdemes lenne megint, üzenjenek hadat önök az USA-nak, még akkor is, ha ez a fércmunka, ez a nyilatkozat, amit itt látunk  azért mondom, hogy fércmunka, mert például a mai gazdasági bizottsági ülésen még nyelvtani hibákat, helyesírási hibákat kellett benne javítanunk, egy kapkodva összerakott fércmunka , szóval, mutassák már meg, hogy kinek nagyobb az ereje  jó?!

Szóval, az van, hogy megint működik ez a kényszerpálya, amit önök csinálnak, amelynek alapját a maguk miniszterelnöke rakta le még az első kormányzása idején. Tudják, ez a kényszerpálya arról szól, hogy önök mindig az ellenkezőjét teszik, mindig az ellenkezőjét mondják annak, amit mások, amit akár a többség képvisel. Tudják, akkor is feketét mondanak, ha tudják, hogy az fehér. Emlékeznek a mondására, nem? Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor majd Lovasberényig.

Szóval, most megint ez van szerintem, hogy önök bejelentették, hogy valamiért mégsem támogatják a minimumadót. Egy útszéli zsarolást próbáltak ezzel tenni, majd most, amikor önökre omlik minden, és rájönnek, hogy az EU-s pénzek nélkül hatalmas baj lesz, akkor elindulnak, és megpróbálnak kifarolni most ebből. Én így értelmezem ezt a papírfecnit, amit kaptunk. De a korábbi álláspontot valahogyan mégis fenn kell önöknek tartani, ezért írnak egy ilyen óvatoskodó izét, egy ilyen kínos vergődést. Szóval, én azt mondom, amit önök szoktak mondani  nem? Ha valaki férfi, akkor legyen férfi! Gyerünk, álljanak bele kötésig! Magyar ember, ne hagyják magukat! Mi ez az „anyámasszony katonája” hozzáállás, kedves kollégák?

Természetesen nem kell mindig, mindenben egyetérteni a szövetségeseinkkel, így az EU-val sem. Magyarország függő helyzete ugyanis tény. Ennél azonban szerintem önöknek sokkal okosabban kellene eljárni, mert még azt a kevés hitelüket is elvesztik, ami esetleg maradt. Ennek így semmi értelme. Még egy kocsmai kakaskodásnak sem jó, amit tesznek, ahogyan szokták mondani, nem férfias. Gyerünk, essenek neki még jobban az EU-nak, és ne csak az EU-nak essenek neki  kimaradt az USA ebből a papírból , essenek neki az USA-nak is, gyerünk! Magyarország többet érdemel, előre menjenek, ne hátra! Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok! Így tegyék ezt! Köszönöm szépen. (Dr. Szűcs Lajos: Hol marad a vastaps?)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage