NYITRAI ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Elnézést, hogy újra szót kérek, de az előttem szóló két kolléga gondolataira szeretnék röviden reagálni. A Momentum képviselője azt mondja, hogy ez a költségvetés nem családbarát. Én itt mondom, az ország nyilvánossága előtt, hogy ez a költségvetés-tervezet igenis családbarát költségvetés.

Önnek pedig azt ajánlom figyelmébe, hogy kicsit lapozzon vissza az időben, vagy akár beszélgessen az ön mellett most épp nem ülő országgyűlési képviselőkkel, de azokkal, akikkel egy listán, egy szövetségben indult, a Magyar Szocialista Párt képviselőivel, a DK-val, Gyurcsány Ferenc katonáival. (Vajda Zoltán nevet.)

(21.30)

Merthogy ők szerintem minden idők legrosszabb költségvetéseit rakták össze, az ön szövetséges partnerei. Annak idején a családok tekintetében is szétverték a családtámogatások rendszerét Magyarországon, míg most elmondhatjuk, hogy 2023-ban, tehát a következő esztendőben 450 milliárd forinttal többel tudjuk támogatni a családokat, mint idén. 2010-hez képest, tehát az önök által beterjesztett utolsó költségvetéshez képest pedig 3,5-szeres ez a típusú növekmény és növekedés. Az elmúlt 12 évben, azt lehet mondani, folyamatosan növekedett a családok támogatása, míg az önök idejében ez folyamatosan csökkent. Ezek tények, tisztelt képviselőtársam.

Az egészségügyet is érintette. Szintén azt mondom, hogy ott nézzen kicsit körbe. A 2023-as költségvetés tervezetében 120 százalékkal több forrással támogatja a magyar állam az egészségügyet, mint az önök utolsó, 2010-es költségvetésének időszakában, amikor is az egészségügyet nagyon nehéz helyzetbe hozták, sőt mindenkitől pénzt akartak kérni, de egy szociális népszavazás keretében a magyar polgárok erről is elmondták a véleményüket.

Ami pedig a háborús inflációt illeti, így van, képviselőtársamnak annyiban igaza van, hogy háborús infláció van nemcsak Magyarországon, hanem a világban és a térségben. Azt azért el kell mondani, hogy ha körbenézünk a térségben, és megnézzük az infláció mértékét, akkor a környező országokban, illetve ha kicsit szélesebb a kitekintésünk, az egész térségben Magyarországnál mindenhol magasabb ez az infláció. Ez persze minket nem vigasztal, de azért szerintem ezt mindenképpen érdemes figyelembe venni, amikor a háborús inflációval kapcsolatos kijelentéseinket megtesszük. Köszönöm szépen a figyelmet.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage