BEDŐ DÁVID (Momentum): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Lassan elfogynak a szavak arra, amit önök művelnek kormányzás címszó alatt. Láthatóan nincsenek a helyzet magaslatán, mondhatni, fogalmuk sincsen, hogy mit csinálnak. Forintválság, két számjegyű infláció és súlyos megélhetési válság tombol az országban, ezek kezelése helyett önök összevissza beszélnek és összevissza cselekednek. Nézzük csak meg az elmúlt pár hetet, elmúlt pár hónapot!

A belügyminiszter nemrég például azt találta nyilatkozni, hogy azért mondanak fel rendőreink, mert olyan jól megy a gazdaság, hogy túl erős a versenyszféra elszívó hatása. Beosztottja, a köznevelési államtitkár szerint viszont olyan rosszul megy a gazdaság, hogy a pedagógusok kétszer is meggondolják majd, hogy felmondjanak-e. Úgy tűnik, a belügyminiszter elfelejtette útbaigazítani az államtitkárt, hogy éppen mit kell hazudnia a gazdaság állapotáról.

A külügyminiszter meggyőződéssel állítja, hogy az EU egyértelműen a gyermekvédelmi törvény miatt fagyasztotta be az EU-s támogatásokat. Mindeközben ennek homlokegyenest az ellenkezőjét nyilatkozza az EU-s pénzekkel kapcsolatos tárgyalásokért felelős miniszter, szerinte ugyanis a több ezer milliárd forint befagyasztásának semmi köze nincs a gyermekvédelmi törvényhez  valaki mellébeszél, valaki hazudik.

Az igazságügyi miniszter jegyzőkönyvbe mondja, hogy a költségvetés most abszolút az egész európai gazdasági recesszióra figyelemmel született meg, tehát nagyon nagy megszorítások vannak benne, majd az egészet elegánsan letagadja. Ezúton is üzenem az igazságügyi miniszter asszonynak, hogy az ilyen üléseken szó szerinti jegyzőkönyv készül, erre legközelebb figyeljen oda kicsit jobban, ha betéved egy ilyen ülésre.

A gazdasági miniszter közben úgy fékezné meg az inflációt, hogy befagyasztja a közszféra pofátlanul alacsony béreit, és ugyanerre szólítja fel a versenyszférát is. Teszi ezt azután, hogy a kormány minden csatornán azt hazudja, nem lesznek az embereket érintő megszorítások. Kérdezem én, ha elszáll az infláció, és befagyasztják a béreket, akkor ugyan kiket fognak érinteni a megszorítások. A delfineket?

De a pénzügyminiszter sem akart lemaradni a kormányzati káoszról, ezért a sorba beállva azt találta nyilatkozni, hogy Magyarországon háborús infláció van, és a forint árfolyama is a háború miatt zuhan minden komolyabb valutával szemben. Teszi ezt úgy, hogy a kormány minden csatornán azt harsogja, hogy Magyarország a béke és biztonság egyetlen szigete egész Európában. Miféle háborús inflációról beszélnek, amikor már a háború kitörése előtt fél évvel folyamatosan és meredeken nőtt az áremelkedés mértéke, a forint árfolyama pedig a háború kitörése óta még az ukrán hrivnyához képest is 20 százalékot romlott?

Már ez is bőven elég bizonyíték arra, hogy önök teljesen fogalmatlanok azt tekintve, hogy mit kezdjenek ezzel a válsággal, de önöknek még az elmúlt hetek káoszkormányzását is sikerült felülmúlnia a tegnapi nappal. Az elmúlt 30 év legsúlyosabb válsága során mit tesz a magyar kormány? Kinyírja a legnépszerűbb adózási formát, ezzel közel félmillió egyéni vállalkozót sodor bizonytalanságba. Pont amikor stabilitásra lenne szükség, pont amikor biztos megélhetésre lenne szüksége az embereknek, önök egy nap alatt nulla egyeztetéssel és nulla párbeszéddel úgy alakítják át a katát, hogy az gyakorlatilag megszűnik. Négy nappal ezelőtt  négy nappal ezelőtt!  a Miniszterelnökséget vezető miniszternek fogalma nem volt arról, hogy hogyan fogják átalakítani az egyéni vállalkozók adózását, ma meg már szavazunk róla?!

Ma reggel arra ébredtünk, hogy az egész változást sürgető és kezdeményező Parragh László azt mondta, hogy ez a törvényjavaslat kissé erőteljes lett. Tisztán kirajzolódik ezekből, hogy önök nemcsak az érintettekkel nem egyeztetnek, de saját magukkal sem. Önök mára eljutottak oda, hogy a középosztály létét fenyegetik. A CSOK és a családi adókedvezmények kormánya egész pályás letámadást indított a magyar középosztály ellen, 400 ezer ember, 400 ezer család életszínvonalát akarják földhöz vágni az önök elhibázott gazdaságpolitikája miatti válság ürügyén. Soros György, Brüsszel és a nemátalakító óvodások után az önök új ellenségei a fodrászok, a fordítók, a grafikusok, a nyelvtanárok és a villanyszerelők félelmetes seregei lettek. Önök még a saját szavazóikat is durván átverték, mert ahogy senkit, őket sem nézik semmibe.

Mivel már tegnap este a Törvényalkotási Bizottságban leszavazták a Momentum módosító javaslatait, amelyek legalább valamennyire racionalizálták volna ezt a törvényt, így most az egyetlen megoldás a törvény visszavonása. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Hagyják békén a dolgozó magyar középosztályt, vonják vissza a törvényt, és kezdjenek el végre válságot kezelni, ha már önök miatt tartunk itt! Köszönöm. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage