ILLÉS BOGLÁRKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A Ház asztalán fekvő, a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvényjavaslat célja, ahogy az expozéban államtitkár úr már részletesen kifejtette, hogy olyan új törvényi szabályokat alakítson ki, amelyek megőrizve a kisadózó vállalkozások tételes adójának pozitív eredményeit, biztosítják, hogy az adónem továbbra is elsősorban az eredetileg megcélzott személyi kör, a ténylegesen is vállalkozási tevékenységet folytató legkisebb adóalanyok számára legyen vonzó adózási alternatíva.

A 2013. január 1-jétől választható kisadózó vállalkozások tételes adója, közismert nevén a kata, azon jogalkotói szándékból került bevezetésre, hogy kedvezőbb adókörnyezetet teremtsen a legkisebb, jellemzően magánszemélyek részére szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, önfoglalkoztatók számára. Az adómérték és az adminisztrációs terhek csökkentése mellett az adónem bevezetésének további célja a gazdaság kifehérítése volt a kisvállalkozói tevékenységből származó jövedelmek legalizálásán keresztül. Az adónem tehát elsősorban a lakosságnak értékesítő, éppen ezért láthatatlan bevétellel rendelkező, jellemzően kisiparos tevékenységből élők számára készült.

A bevezetése óta eltelt mintegy egy évtizedben az elfogadott módosítások azt eredményezték, hogy a kata a nagyobb bevétel elérésére képes, talán inkább kifizetőknek számlázó vállalkozások számára is elérhetővé válik, ami azonban számos problémát felvetett.

Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő törvényjavaslat továbbra is alacsony összegű, kevés adminisztrációval járó, egyszerű adózási formát kínál a kisadózó vállalkozásoknak. Az új szabályozásra azért van szükség, mert a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosíthatták.

Az új kata megszünteti a visszaéléseket, emellett kedvezőbb feltételeket kínál a lakosságnak értékesítő legkisebb vállalkozóknak. Ahogy korábban is említettem, az új kata, a kisadózó vállalkozók tételes adója az eddiginél magasabb, évi 18 millió forint bevételi értékhatárig kínál egyszerű és kedvezményes adózási módot a legkisebb egyéni vállalkozóknak. Az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint.

Az új kata szabályai egyértelmű viszonyokat teremthetnek a színlelt munkaviszony kizárása érdekében is. Az adózási formát csak a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók választhatják. Az új katásoknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele.

Az új szabályok, ahogy államtitkár úr is említette, 2022. szeptember 1-jén lépnek hatályba, a bejelentkezéssel kapcsolatos szabályok azonban már 2022. augusztus 1-jétől hatályosak.

Tisztelt Ház! Fontos megemlíteni, hogy jelenleg Magyarországon nagyjából 450 ezer vállalkozás a kisadózó vállalkozások tételes adója és a kisvállalati adó szerint adózik. A kisadózó vállalkozások tételes adója az Európai Unió egyik legegyszerűbb és legkevesebb adóteherrel járó adófajtája, amely a kisvállalkozóknak kínál könnyítést, de senkinek sem jó, ha a nagy cégek visszaélnek a szabályokkal, és ha azt a foglalkoztatás alternatívájaként használják.

Az elmúlt években Magyarországon azonban sajnos az tapasztalható, hogy míg a fehérítési reményeket beváltotta a kata, hiszen több tízezer egyéni vállalkozót és kisvállalkozást terelt ebbe az irányba, a szándékolt irányba, addig számos cég alternatív foglalkoztatási módként használhatja. A kata ilyen mértékű visszaélésszerű alkalmazása azonban nemcsak az államkassza bevételét csökkenti, hanem a piaci versenyt is torzítja.

(11.00)

Mindezek ismeretében kijelenthetjük, hogy a törvényjavaslat megszüntetheti a visszaéléseket, emellett kedvezőbb feltételeket kínál a lakosságnak értékesítő legkisebb vállalkozóknak, ezért tisztelettel kérem önöket, hogy támogassák a törvényjavaslatot. Tisztelettel kérem önöket, hogy a közteherviselés aránytalan csökkentésének támogatása helyett álljanak a tényleges kisadózók oldalára, az előttünk fekvő törvényjavaslat szándékának félreértelmezése helyett szorítkozzanak annak valós tartalmára, a 12 millió forintos összeghatár helyett támogassák a kata 15 millió forint bevételi értékhatárig történő emelését... (Dr. Apáti István: 18 millió forint!)  18 millió forint értékhatárra történő emelését. (Zaj az ellenzéki oldalon.) Kérem, hogy támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage