VAJDA ZOLTÁN, az MSZP képviselőcsoportja részéről: A vicc úgy hangzik, tudják, hogy a bácsikát fölviszi a műrepülőbajnok  és most nem mondom végig a gyakorlatokat , és akkor azt mondja a bácsi, hogy erre számítottam, erre számítottam, na, erre nem számítottam, és hadd ne mondjam el konkrétan, hogy mik a példák, amik vannak. Én is egy kicsit így érzem magamat, mert azt én már, mióta itt vagyok a parlamentben, meg mióta, 2010 óta állampolgárként követtem az önök tevékenységét, azt látom, hogy önök biztosan nem az embereket, biztosan nem a családokat és biztosan nem a szeretett hazámat képviselik, úgyhogy erre számítottam.

Arra is számítottam, hogy önök ezt tudatosan teszik. Tehát tudatosan nem az embereket, tudatosan nem a családokat és tudatosan nem a szeretett hazámat képviselik, erre is számítottam. Na de arra már nem számítottam, hogy önök ezt kérkedve, pofátlanul, tudatosan, pökhendi módon teszik, és ilyen módon támadják az embereket, a nemzetünket s a családunkat. Úgyhogy én ezt látom ennél a törvénytervezetnél.

Mert arról én most nem szeretnék beszélni, kollégáim már elmondták, hogy micsoda pofátlan dolog az, hogy másfél nap alatt akarják átverni ezt azon a parlamenten, amellyel kapcsolatosan nemrég önök ígérik meg az Európai Uniónak, hogy majd itt széles körű társadalmi egyeztetésekkel fognak keresztülvinni törvényeket, és időt hagynak. Arról sem beszélek, hogy a módosítók benyújtására önök három órát adtak; az önök nyelvén mondom, négy félidőt egy focinál. Tényleg, bőven elég volt, adhattak volna csak egy félidőt is. Milyen dolog az  a harmadik, amiről én nem beszélek , hogy Gulyás Gergely miniszternek a múlt hét végén még fogalma sem volt arról egy sajtótájékoztatón, hogy lesze ebből törvény; erről sem akarok beszélni.

Arról sem akarok beszélni, hogy Parragh László, aki a mi pénzünkből, az emberek, a vállalkozók pénzéből, az 5 ezer forintokból elvileg a vállalkozókat kéne hogy képviselje, totális szereptévesztésben van. Tényleg, ma is arról beszél egy sajtónyilatkozatban, hogy neki nem feladata  idézem  a politikai akaratot minősíteni; tehát nem beszélek az ő totális szereptévesztéséről. Arról sem beszélek, hogy ő most összesen annyit tudott mondani, ha jól tudom, hogy egy kissé erőteljesre sikeredett ez, mondja az, aki elvileg a vállalkozókat képviseli, és persze az egész alapgondolat is tőle származik. Én jóhiszemű vagyok Parragh úrral kapcsolatosan, én azt gondolom, hogy ő itt csak egy beszélő száj, egy avatar, akinek kiadták, hogy ő ezt mondja, de én erről sem szeretnék beszélni.

Tudja, én az emberekről szeretnék beszélni, és elnézést, ha egy picit indulatos vagyok, sőt egy kicsit izzadt is vagyok, ugyanis én kinn voltam a téren, és az emberekkel beszélgettem. Mindjárt mondok önöknek konkrét példákat, de először engedjenek meg egy példát, hátha ezt értik. Ha mondjuk, ömlik a víz a lépcsőházban egy társasháznál, és felhívják a vízvezeték-szerelőt, akkor neki először vissza kell kérdezni, hogy elnézést, ez egy társasház, vagy magánépület. És ha azt mondják neki, hogy társasház, akkor megkérdezi majd, hogy honnan omlik a víz. Mit tudom én  mondja, aki telefonál , folyik le a lépcsőn. Meg kell kérdezniük, hogy közös helyiségből folyik, vagy magánlakásból folyik. Nem mindegy?  kérdezi, miközben ömlik a víz. Nem, mert ha közös helyiségből folyik, és a ház nevére kellene kiállítanom a számlát, akkor nem megyek ki  mondja majd a vízvezetékszerelő , ha pedig magánlakásból, és a számlát is magánember fogja kifizetni, akkor kijövök. És ezt honnan tudhatnánk? Nézzenek utána, és holnap majd hívjanak! Önök ezzel a törvénytervezettel ilyen helyzeteket hoznak létre.

Hol életszerű az  hogy újabb példát mondjak , hogy mondjuk, egy villany- vagy vízvezeték-szerelő vagy akár egy könyvelő is csak magánszemélyeknek számlázzon? Hol életszerű az, hogy mondjuk, egy kézműves, aki karkötőket, nyakláncokat, fülbevalókat csinál otthon, és mondjuk, egy webshopja van, magánembereknek árul? Ha egyvalaki kér tőle céges számlát a webshopon, akkor vissza kell adnia a katát, és őt kilökték? Hol életszerű ez?! Hol életszerű az, mondjuk, hogy a masszőrök, akik egészségmegőrzésre, mondjuk, cégekhez is kijárnak, ők akkor lehúzhatják a rolót? Sosem lesz ekkora magánpraxisa.

Tállai úr, nem akar jegyzetelni? Ezek konkrét példák! Emberek, akiknek a termékei, mondjuk, viszonteladóknál vannak, azokkal mi lesz, tud majd tanácsot adni ön nekik a kormány képviseletében? A klíma- vagy a PC-szerelők hogyan fognak működni, vagy általában a teljes szerelőszakma? Vagy egy cukrász, aki időnként rendezvényekre is visz ki tortát, vele akkor mi fog történni?  és folytathatnám a virágárusokkal, takarítókkal. Egy tevékenységet nem mondok, a taxisokat. Önök a taxisoktól félnek, úgyhogy őket tételesen kivették. Ez gyávaság persze, de a fideszesek csak hangemberek, valamiért tőlük félnek. De ha ez nem jó  és Tállai úrnak, most már látom, a toll már a kezében van , akkor mondok önnek neveket, hogy konkrétan tudjon válaszolni nekik.

(11.50)

Most voltam kint a tüntetésen, ahol maguk ellen tüntetnek az emberek! Maguk, akik elvileg a magyar embereket meg a magyar családokat képviselik, tudatosan teszik most őket tönkre. Maguk ellen tüntetnek! (Nacsa Lőrinc: Nem szavaztátok meg!  Varju László: A Margit hidat már elfoglalták!  Az elnök csenget.) És jelzem, hogy a Margit hidat már lezárták. Maguk ellen tüntetnek az emberek!

Nacsa képviselő úr karba tett kézzel annyit kiabált be, hogy én viszont megszavaztam ezt. Nacsa kolléga, nem voltam én itt, ’12-ben, nem szavaztam itt meg semmit. Ne gyurcsányozz nekem, és ne mondd ezeket, mert nagyon gyenge, jó?! (Nacsa Lőrinc: Magázódunk a teremben!) Ön ne mondjon ilyeneket! Ne haragudjon, hogy tegezve mondtam, én szégyellem magam, én a barátaimat tegezem. (Derültség az ellenzék soraiban.)

Tállai úr, mondok önnek konkrét neveket. Az találó, hogy csak keresztneveket merek önnek mondani, mert nem vállalták a vezetéknevüket. Ilyen országban élek.

Zsigmond az egyik példa, aki kér öntől tanácsot, hogy most, a nyár közepén az egzisztenciális válságát ő hogyan oldja meg. Ő egy kézműves, magánembereknek szokott kézműves tárgyakat adni, de időnként kiállításokra is dolgozik. Tállai úr, Zsigmondnak adjon majd tanácsot, hogy ő hogyan oldja meg ezt az egzisztenciális problémáját a nyár közepén.

Kérem, hogy Klárának is adjon tanácsot, aki azt mesélte el nekem, hogy ő gyerekszínházat vezet, illetve gyerekszínháznál dolgozik, nem tudom, hogy vezete, nem akarok hibázni. Gyerekszínházakat alapvetően nem magánemberek rendelnek meg. Tállai úr, adjon, legyen szíves, Klárának is tanácsot, hogy ő mit tegyen.

Kérem, hogy adjanak Dénesnek is tanácsot, aki reklámfilmes. Alapvetően nagyon-nagyon ritka, hogy magánszemélyeknek csinálja, alapvetően projektszerűen sok-sok cégnek csinál reklámfilmet. Lényegében nincsen magánmegrendelője, mondta Dénes. Kérem a kollégákat, adjanak Dénesnek tanácsot, hogy most, a nyár közepén ő mit tegyen.

Beszéltem Évával is. Én azt hiszem, hogy Évát nem Évának hívják, mert ő nagyon aggódott, és nem nagyon akarta megmondani a keresztnevét, mondta, hogy legyek akkor Éva; mert, tudja, nem meri még a keresztnevét sem megmondani magának. (Nacsa Lőrinc: Önnek én sem mondanám meg!) Ő egy radiológus orvosnő, aki azt mondta, hogy nagyjából az idejének a 60 százalékát állami kórházban tölti radiológusként, és nagyjából 40 százalékát a munkájának magánmegrendelőknek magánfoglalkoztatottként csinálja. Mit tegyen ő? Azt mondta, hogy el fog menni külföldre. Tehát lehet, hogy neki már nem kell élettanácsot adni, mert maguk miatt elhagyja szeretett hazámat.

Márkkal is beszélgettem. Márk egy biciklis futár, éppen biciklisfutár-egyenruhában volt, és a doboz ott volt a hátán. Márk mit tegyen most maguk miatt itt augusztusban?

Egy úr, aki nem akarta még a keresztnevét sem megmondani, ő bt. formájában háziorvos, és a következő példát mondta el. Nem tudtam leellenőrizni, hogy ez tényszerűen így pontosan helyese, de nekem hihetőnek tűnik az, hogy amikor egészségpénztárnak kell hogy kiállítson egy számlát, amely  jelzem  az az egészségpénztár, amely a magánmegtakarításunkat csak kezeli, ő akkor már nem fogja tudni kiállítani, mert az már cég. Pedig végtelen egyszerű: a magánembernek a magánmegtakarítását kezeli a pénztár, csak átmegy rajta. A keresztnevét sem megmondó úrnak milyen tanácsot tudnak önök adni?

Csaba IT-fejlesztő, nagyon sok cégnek dolgozik, életében nem volt munkaviszonyban, mert sok cégnek számlát állít ki. Ő azt mondta, hogy nem kér már maguktól tanácsot, mert ő full feketén fogja akkor mostantól ezt nyomni. Ezt akarták?

Vera és István, ők egy párnak tűntek, ketten vannak kint a téren, igazságügyi szakértők. Az államnak dolgoznak, kirendelik őket igazságügyi szakértőnek. A megrendelőjük az állam, kata formájában végzik a tevékenységet. Államtitkár úr, jobb kézbe a tollat, adjon majd tanácsot Verának és Istvánnak  igazságügyi szakértők, az államnak dolgoznak , mit tegyenek augusztusban, a nyár közepén. Ön majd adjon válaszában tanácsot Verának és Istvánnak!

András kérte, hogy amikor a keresztnevét mondom, akkor mondjam be, hogy full fideszes András. Odajött hozzám, hogy Vajda úr, én full fideszes vagyok, András vagyok, építőmérnök vagyok, lakásszövetkezetek a megrendelőim, társasházakban, sőt mondta, hogy mondjam, hogy panelházakban, lakótelepeken dolgozik. Nagyon egyszerű lesz: amit eddig 3 millióért vállalt, azt most 6 millióért fogja összességében. Nem tudja, hogy mit csináljon. Azt mondta, hogy még nem bánta meg, hogy magukra szavazott, de már kezd elege lenni magukból. Mondta a full fideszes András, kérte, hogy így mondjam őt.

Mira és Babett  elég ritka keresztnevük van, kicsit aggódtak is emiatt, de azt mondják, hogy vállalják. Mira marketinges, Babett pedig fényképész. Ők is kérnek tanácsot maguktól  jó?

Végül Lászlót szeretném még mondani, ő kiadványszerkesztéssel dolgozik, sok-sok cég a megrendelője. Kiadványszerkesztést nem magánemberek szoktak rendelni, sok-sok cég rendel, és ő most nem tudja, hogy mit tegyen.

Bocsánat, elfelejtettem, a végén írtam fel  kicsit csúnya az írásom, mert a térdemen írtam itt kinn a téren, mert nem volt rá más mód , Petra, ő mondta, hogy mondjam meg, hogy ő 60 éves, rendezőasszisztensként dolgozik, és mellette autós futár. Ezt a kettőt csinálja, hogy eltartsa magát, mind a kettőt egyéni vállalkozás formájában. Várja a tanácsát a Fidesznek és a kormánynak, hogy most augusztusban mit tegyen.

Végül még azt szeretném mondani, hogy én azt látom, az is önmagában vérlázító, ahogyan ezt idehozták, a formáját, ahogyan átverik, és ahogy tudatosan a magyar emberek ellen teszi ezt az a kormány, az a Fidesz, amely azt hazudja, hogy az emberek képviseletében teszi. Az meg egyenesen abszurdum, hogy ezt a nyár közepére kényszerítik rá az emberekre, és szeptember 1-jétől akarják hatályba léptetni. Valaki kérte, mondjam el önöknek, hogy mi van akkor, ha valaki majd elmegy szeptember 1-je után egy fodrászhoz, levágatja a haját vagy a pajeszát, és utána azt mondja, hogy mégiscsak kérek egy áfás számlát. Akkor mit fog mondani a fodrász maguk szerint?

Én befejezem egyelőre, nem akarok hosszabban beszélni, mert önök nem érnek annyit egyébként, megyek ki az emberekhez, és velük beszélgetek, mert ők azok, akikkel érdemes beszélgetni. De én azt látom egyébként, hogy maguk csalók, és maguk magukból indulnak ki. A csalók szoktak magukból kiindulni, és ezért azt hiszik, hogy akkor mindenki csal. Pedig most éppen azt a réteget vágják el, akik nem csalnak. Borzalmas, amit maguk művelnek! (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage