DR. MELLÁR TAMÁS, a Párbeszéd képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Könnyű helyzetben vagyok, hiszen az előttem szólók szinte minden fontos érvet elmondtak már, ezért nem szükséges és nem muszáj megismételnem ezeket. Mindenesetre van egy érdekes tanulsága ennek a mai alkalomnak, mert az eddigiekben úgy véltem, hogy nagyjából értem azt, hogy a Fidesz mit miért csinál. Ugyan nem értettem egyet a céljaikkal, de azt azért értettem, hogy miért csinálnak valamit, mert az az ő érdekük, és ebből következően ők erősödnek és gazdagodni fognak ezáltal, vagy az ő köreik gazdagodnak, és politikai tőkét is tudnak belőle kovácsolni akkor is, ha ez hosszú távon nem jó, vagy ha nem is igazából erkölcsös.

De most, ebben a pillanatban tanácstalan vagyok, mert azt gondolom, hogy egy olyan törvényjavaslatot adott be a Fidesz, amely minden szempontból kifejezetten káros nemcsak az ország számára, mert azt nem szokták figyelni, hanem magának a Fidesz pártnak és a kormány számára is. Ugyanis itt arról van szó, hogy elvileg azt a célt szolgálná az egész dolog, hogy a gazdaság kifehérítése, egyszerű adózás, a bevételek növelése, kivédeni azt, hogy a cégek ki tudják ezt játszani, de ha végignézzük  és az előttem szólók egyébként példákkal is ezt elmondták már , ezek a célok egyáltalán nem fognak teljesülni. Hiszen ebben a szigorú szabályozásban a gazdaság nem fog kifehéredni, ellenkezőleg, sokkal inkább az lesz, hogy a szürkegazdaságba, a feketegazdaságba mennek el emberek; az lesz, hogy egyre többen és többen kilépnek a legalitás köréből, külföldre mennek, és ehhez hasonló dolgok vannak. És nyilvánvalóan nem lesz belőle bevételnövekedés sem, bevételnövelés sem, mert hiába próbálják az adó mértékét megemelni azzal, hogy a katás körből kiűznek vállalkozásokat, és az átalányadózás felé viszik el, tulajdonképpen az adóalap fog jelentős mértékben csökkenni, és ebből következően az adóbevétel nem fog növekedni, hanem inkább csökkenni fog.

Ugyanakkor pedig azzal is szembe kell néznie a kormánynak, hogy itt több százezer emberről van szó, akiket nagyon erőteljesen és nagyon súlyosan érint ez a dolog. Ez a több százezer ember most politikailag értékeli azt, hogy mi is történt itt április 3-án a választásokon, és hogy mit is ígért a kormány, és hogy ebből mit is valósít meg. Ennek az eredményeit már most is lehet látni; én is, mielőtt idejöttem, a téren voltam, és a téren már több mint ezer ember volt. Most a legutóbbi hír pedig az, hogy több ezer fő van kint most már az utcán, és elfoglalták a Margit hidat is, tehát érzékelhető és kézzelfogható az elégedetlenség az emberek, a kisvállalkozók köréből. Azok, akik eddig úgy érezték, hogy tudnak ma itt, Magyarországon megélhetést találni, most úgy látszik, hogy nem.

Természetesen persze, arról sem szabadna elfeledkezni, hogy a Fidesz megint ugyanazt a régi taktikát követte, amit már a korábbiakban is, vagyis hogy nem a kormány adta be ezt a törvénymódosítást, hanem egy képviselő azért, hogy ne kelljen végigvinni az egész törvényjavaslatot a közigazgatási államtitkári egyeztetésen, hogy ne kelljen az érdekképviseleti szervekkel egyeztetni, és így rapid módon egy-két nap alatt ezt le lehessen nyomni az Országgyűlésben, le lehessen nyomni az emberek torkán, bízva abban, hogy ez a gyorsaság majd megakadályozza azt, hogy az emberek egyáltalán érzékeljék vagy lássák azt, hogy mi is történt velük, és hogy próbáljanak meg összeszervezkedni és bármit csinálni vagy nyomást gyakorolni ezzel szemben, de úgy tűnik, hogy ez egyáltalán nem sikerült, hiszen a felzúdulás egyre erőteljesebb és egyre elemibb.

Akkor még nem beszéltem arról a dologról, hogy miközben ezt az eljárást folytatják, közben megfeledkeznek a saját ígéretükről, arról az ígéretről, hogy azt ígérték nem is olyan régen, néhány nappal ezelőtt az Európai Uniónak a többletforrásokért, hogy a következőkben majd megfelelő társadalmi egyeztetés lesz a törvényjavaslatokról, hogy majd megfelelő mennyiségű időt hagynak arra, hogy az érdekeltek föl tudjanak készülni a változtatásokra, a változásokra, azonban ez egyik sem történt meg egyáltalán.

(12.20)

És nyilvánvalóan ebből következően nem történt meg az sem, hogy hatástanulmányokat végeztek volna, hogy világosan lehetne látni, hogy ezt a 450-470 ezer érintett katást miként fogja ez az egész ügylet érinteni. Tehát valójában itt egy szakmai vita nem tud végbemenni, pedig itt egy szakmai vitát kellene nekünk most arról folytatni, hogy melyik része az -mert nyilvánvalóan a jelenlegi kataszabályozásnak is megvannak a problémái , amelyeket módosítani kellett volna. Tehát egyfajta finomhangolásra nyilvánvalóan mindenképpen szükség lett volna. Azonban ez egyáltalán nem történik meg.

Kormányzati oldalról Nacsa Lőrinc képviselő urat hallottuk, aki a múltról beszélt, arról beszélt, hogy mi történt 2006-ban, 2010-ben, 2012-ben és a korábbi években, 2002-ben. Olyan példákat említett, amikor nem történt meg az egyeztetés a Gyurcsány-kormány idejében, és ebből egyébként arra következtetett, hogy akkor tulajdonképpen most sem kell ezt az egyeztetést végigvinni. Azt gondolom, hogy ez teljes egészében egy elhibázott, nagyon rossz példa lehetne, mert az, hogyha valaki, valamelyik politikai erő a múltban hibát követett el, az nem adhat felhatalmazást arra a most kormányon lévőknek, hogy ugyanazt a hibát vagy ugyanolyan típusú hibákat kövessenek el.

Én falusi gyerek vagyok, és gyerekkoromban otthon azt mondták nekem, azt mesélték nekem, hogy ha a szomszéd lánya elhál  a régi mondás szerint; van aki tudja, hogy ez mit jelent (Derültség.) , az nem hatalmaz föl bennünket arra, hogy a mi lányunk is ezt tegye vagy a mi lányunk is megtehesse ezt.

Nos, azt gondolom, hogy ezt az elvet talán érdemes lenne nekünk érvényesíteni. Tehát az, hogy a múltban valakik rosszat csináltak, az nem menthet föl bennünket attól, hogy mi is ugyanezt elkövessük. Tehát azt gondolom, hogy szilárd erkölcsi alapokon kell állnunk akkor is, hogyha nem mindenki áll azon, mert máshogyan, máskülönben nem érdemes ezekhez az ügyekhez hozzáfogni.

És én azt mondom a Párbeszéd nevében, hogy természetesen mi abszolút nem tudjuk elfogadni ezt a törvényjavaslatot. Sőt, azt javasolnánk a kormánynak és a kormánypártnak az ő saját érdekében is, hogy haladéktalanul vonja vissza ezt a törvényjavaslatot, és kezdjen el erről a kérdésről egy társadalmi vitát, egy megfelelő egyeztetést az érdekképviseletek bevonásával, és megfelelő időt hagyva a fölkészülésre, és valamikor a jövő év elejétől próbáljon meg egy új szabályozást hozni.

Azt gondolom, hogy ez lenne mindannyiunk számára a legmegfelelőbb, és a közjót ez szolgálná, ez szolgálhatná. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage