DR. APÁTI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Van itt még néhány hozzáfűznivaló az előbb elmondottakon kívül is. Önök azt gondolják, hogy az időzítés azért kedvező, mert a nyárra való tekintettel nem lesz ellenállás  de az ellenállás már most kialakult, meg kell nézni a Kossuth teret és a Margit hidat , hamar elfelejtik az emberek, s mivel önök szerint azokat nem érdekli és nem is érinti, hat hét bőven elég egy ekkora volumenű változtatásra és átállásra.

Azonban az időzítésnek vannak más aspektusai is, tisztelt kormánypárti képviselők, és ebből a szempontból a lehető legrosszabb döntést hozták. Ugyanis még nem is igazán vagyunk túl egy világháborút helyettesítő világjárványon, dúl a szomszédunkban egy rendkívül pusztító háború, és a gazdasági világválság összes tünetével halmozottan kell szembenézni. Pontosan egy ilyen időszakban nem kellene bántani azt a legalább 450 ezer vállalkozót, aki különösebb segítség nélkül képes volt biztosítani saját maga és a családja megélhetését. S mivel az előbb elmondottak szerint ők is vásároltak máshonnan termékeket és szolgáltatásokat, egy láncolat részeként működtek, mások megélhetését is segítették, ezért ezeknek a közvetett hatása és a közvetett szereplők száma valószínűleg jóval több mint 450 ezer, nem beszélve az érintett családokban élők számáról; ez bőven egy 1,5-2 milliós tömeget jelent.

Ilyen helyzetben éppen hogy könnyíteni kellene a vállalkozók megélhetésén, segíteni kellene őket minimum azzal, hogy nem bántják őket. Ehhez képest valamelyik nagyokos valamiért kitalálta, hogy a katások esetleges visszaélései okozzák a legnagyobb problémát, és akkor páros lábbal beleszállnak. Csak az a gond, hogy abszolút nem gondolták végig, még csak közelítő pontossággal sem, nemhogy precízen. Ugyanis önök szerint az a megoldás, ha a legtöbb katás majd főállású munkaviszonyba fog lépni vagy más vállalkozási formába fog kezdeni, ugyanis akkor jóval több bevételt fog befizetni az államkasszába.

Csak nem gondolnak bele az ellenkező végletbe, nem nézik az érem másik oldalát. Számos olyan tevékenység, szolgáltatási jellegű tevékenység, amelyeket augusztus 31-éig egy katás, mondjuk, egy önkormányzat, önkormányzat valamely szervezeti egysége vagy valamelyik állami szerv számára nyújtott, jóval kevesebbe került az önkormányzatnak vagy az államnak, és a szolgáltatás jellegéből is az következett, hogy elegendő ehhez egy vállalkozási szerződést kötni. Tehát egy szimbióta életforma volt, jó volt a vállalkozónak, jó volt a megrendelő államnak vagy önkormányzatnak, hiszen adott esetben olyan tevékenységet takart, amely sokkal többe került volna, a többszörösébe került volna az önkormányzatnak, ha munkaviszony keretében oldja meg azt a kérdést. Megoldották jóval olcsóbban és közmegelégedésre katás vállalkozók révén. Ezt most gyakorlatilag lehetetlenné teszik. Tehát kiderül, hogy sokkal többe fog ez kerülni, sokkal drágább lesz, ha egyáltalán lesz még ezek után, aki bizonyos tevékenységeket el fog tudni látni.

Tehát ez egy túlzó leegyszerűsítés volt, amelynek a legfontosabb aspektusait úgy, ahogy van, figyelmen kívül hagyták. Azt, hogy miből származik több bevétel és miből lesz majd kevesebb bevétel, sokkal alaposabban meg kellett volna vizsgálni. Egészen biztos vagyok benne, hogy sokkal kevesebb bevétel fog befolyni így. S azok a katások, akiket most önök tönkretesznek, nem fognak tömegesen munkaszerződéseket kötni, már csak a magyar virtus miatt sem, a csak azért is meg a csak azért sem jegyében  s tudják mit? jól is teszik , hanem meg fogják találni azokat a még éppen törvényes, a túléléshez szükséges megoldásokat, amelyekbe megint önök kényszerítik bele őket.

Sokáig azzal érveltek az elmúlt hetekben, azzal etettek itt mindenkit, beleértve az ellenzéki pártokat is, hogy nagyon alacsony lesz a katás vállalkozók nyugdíja  ami egyébként igaz is, tehát önmagában véve ez egy valós kijelentés , és ezért is kell áttekinteni a szabályokat. Ahhoz képest ennek nyomát sem látjuk ebben a javaslatban. Még egy apró jele sincs annak, hogy a katás vállalkozó, közel a nyugdíjhoz, akár az öngondoskodás sajátos formáját választva, akár önkéntes alapon magasabb adótételt fizethetne be annak érdekében, hogy előre tervezhessen és magasabb nyugdíjat kaphasson, amikor ez az idő majd eljön.

Nem beszélve arról, hogy önök abban is hazudtak mindenkinek, hogy legalább százezer mikrovállalkozás bent marad a rezsicsökkentetti védetti körben. E tárgyban pár héttel ezelőtt nyújtottam be interpellációt, akkor született az a meglepő válasz, hogy legalább százezer vállalkozás védett maradt. Aztán kiderültek a nagyon fontos apró részletek, hogy persze, 1500 köbméteres éves gázfogyasztásig, 4000 vagy 5000 kilowattórás éves villanyfogyasztásig, amibe gyakorlatilag senki nem fog beleférni. Magyarul, önök piaci villany- és gázárakat robbantanak a vállalkozókra, plusz még a katásokat is hátba támadják. Amikor kiteszik ezeket a vállalkozókat a rezsivédetti körből, vagy éppen most akarják áttenni abba a körbe, ahol egészen biztosan magas rezsit kell majd fizetni, akkor olyan körülményeket állítanak elő halmazatban, amelyek külön-külön is kivégeznék ezeket az, őszintén szólva, nem is mikro-, hanem ha lenne ilyen kifejezés, akkor azt lehetne mondani, hogy nanovállalkozásokat, a legkisebbeket, a legvédtelenebbeket, a legkevésbé tőkeerőseket. Kilökik abba a vállalkozói szektorba, ha egyáltalán számukra ez még választható, ahol egészen biztosan durva rezsitételeket kell majd megfizetni. Kaptam olyan választói leveleket, amelyekben arról írnak a vállalkozók, hogy szeptember 30-a után 875 forint plusz áfa/köbméter gázárral tudnak szerződést kötni abban az esetben is, ha a vállalkozásuk székhelye és az ő állandó lakóhelyük egy lakcímre esik. 1100 forint/köbméteres bruttó gázárról írnak nekem számomra megbízható és hiteles emberek, és őket is ebbe a körbe fogják még nagyobb mélységekbe taszítva belelökni.

Arról nem hallottunk itt elemzést  ezért nagyon kíváncsi lennék államtitkár úr válaszára , hogy vane valami hozzávetőleges becslésük, fogalmuk, elképzelésük, számításuk arról, amit önök olyan nagy hévvel mondanak, hogy nagyon sok a visszaélés, hogy önök szerint ez mennyi bevételkiesést jelenthet, mondjuk, milliárdokban. És milyen alapon számolták ezt ki, min alapulnak ezek a becslések?

(12.50)

Ugyanis az, amit most itt látunk, az egy biológiai szakkifejezéssel élve, tisztelt képviselőtársak, nem más, mint hogy az esetek döntő többségében egy szimbióta életformát egy parazita életformára váltanak le. A parazita ebben az esetben az állam, amelyik megpróbálja minden forrását elvenni a legkisebbeknek, a legvédtelenebbeknek, akik most tömegesen, spontán úgy döntöttek, hogy a kezükbe veszik a saját sorsuk irányítását, és megpróbálnak mindent elkövetni annak érdekében, hogy akár utcai nyomásgyakorlással, de megakadályozzák ezt a gyalázatot.

Biztosak vagyunk benne itt a Mi Hazánk frakciójában, hogy nem a katás vállalkozók jelentik az igazi problémát a magyar gazdaságra. Biztosak vagyunk abban, hogy sokkal hatékonyabb megoldásokat is lehetett volna választani. Ha már mindenáron kotorászni akarnak vállalkozói körök zsebében, akkor tegyék meg a nagy NER-es építőipari cégeknél, legyenek kedvesek, amelyeket magas szintű politikai védelemben, fokozott védelemben részesítenek. Vagy hogyha vállalkozóktól akarnak pénzeket elvenni, elvonni, akkor a már sokat emlegetett kaszinókat, államtitkár úr, szíveskedjenek bekötni a NAV online rendszerébe.

Ha a szamosbecsi kozmetikust be kell kötni a NAV online rendszerébe, mert az nagyon fontos, hogy neki minden egyes fillérét lássák, akkor a több száz milliárd forint szürke- és feketepénztömeget megtermelő, megforgató NER-es kaszinókat is, ha honvédelmi miniszteri érintettség van vagy bármilyen érintettség is van, kapcsolják be a NAV online rendszerébe. Bármibe le merem fogadni, hogy sokkal több pénzt tudnának beszedni a kaszinókból, ha végre látható lenne, hogy mennyi pénz forog ott, ha tisztességes különadót vetnének ki, mondjuk, a kaszinókra és a vakcinagyártókra is, annak az összegnek a többszörösét tudnák tőlük beszedni közmegelégedésre, és ők még mindig fennmaradnának, még mindig nem végeznék ki őket, mint amennyit a katás vállalkozók tönkretételével el tudnak érni.

Nemhogy többet, annak a többszörösét szednék be, csak hát, tisztelt képviselőtársaim, az erősebb kutya számottevően kedvezőbb szaporodási esélyeit sajnos jól ismerjük. Köszönöm szépen. (Szabadi István tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage