KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Én azt gondolom, érdemes egy kicsit tágabb kontextusba helyezni ezt az egész kérdést, hogy mi történik most a kisvállalkozókkal, a kisadózókkal.

Nagyon szimbolikus az, amit az államtitkár úr mondott itt Csárdi Antal kijelentésére, hogy hol a miniszter úr  Brüsszelben. Gyanítom, hogy Varga miniszter úr Brüsszelben például többek között sort kerít arra, hogy a globális minimumadó ellen lobbizzon, védve a nagytőkét, a multinacionális vállalatokat, addig pedig az államtitkára, Tállai államtitkár úr itt dolgozik azon, hogy a korábbi kedvezményeket ki lehessen irtani a rendszerből, hogy a kisadózók nehezebb, rosszabb helyzetbe kerüljenek, többet tudjon tőlük beszedni az állam.

Ez a kettő egyébként ugyanabba az irányba mutat, ez az irány pedig az az irány, hogy a Fidesz hogy képzeli el ennek az országnak a szekerét, milyen irányba szeretnék tolni. Ez egy egyértelmű stratégiaválasztás, nem véletlen, ami történik. Itt egész egyszerűen az történik, hogy a magyar kormány kormányzati szinten szövetséget kötött egy nyugati, jellemzően német centrumtőkével, ezek a nagy autógyárak, multinacionális vállalatok, összeszerelő üzemek.

Arra próbálják alapozni ennek az országnak a versenyképességét  ez többször elhangzott itt a vitában is , hogy mi úgy vagyunk versenyképesek, hogy a nagyvállalatoknak gyakorlatilag adóparadicsomot biztosítunk, ők alig adóznak, kormányzati támogatásokkal, mindenféle egyéb  idézőjelben mondom  munkahelyteremtő támogatásokkal stafírozzák ki őket, és erre alapozzák ennek az országnak a munkahelyteremtő képességét, munkahelymegtartó képességét, ami az autóiparban és a beszállítóiparban történik.

Vegyük észre, hogy ez mennyire, de mennyire egy kiszolgáltatott és függő helyzet, ugyanis a nyugati centrumnagytőkétől, nagy német autógyáraktól függünk, és nyilván ahogy ezeknek az autógyáraknak leáldozik, mert változik a piac, mert benzinárválság van, s a többi, úgy a magyar gazdaság is lejtmenetbe fog kapcsolni sajnos nagyon hamar.

Létezne egyébként egy más út, egy teljesen más stratégiai út, amikor azt mondja egy ország, hogy kitalálja saját magát, a saját lábára áll, a saját erőforrásaira alapoz. Igen, ehhez a kis- és középvállalkozásokra lenne szükség, az ő maximális támogatásukra például egy zöldfordulattal, a zöldgazdaság erősítésével, amiről többek között a napirend előtti felszólalásomban beszéltem. Országos szigetelési programmal több tízezer pluszmunkahelyet lehetne teremteni éves szinten, ez mind a zöldfordulatot, a fenntarthatóságot szolgálná. Számos olyan egyéb zöldmegoldás van, ami nem a nagyvállalatoktól várja a megoldást, hanem, még egyszer, a kicsikre, a kis- és közepes vállalatokra alapoz.

Önmagában egyébként a kisvállalat, a kkv egy érték, zöldszempontból pláne egy érték, hiszen minden, ami kicsi, az szép, azt támogatni kell, az hatékony, az zöld, hiszen kevesebb energiát fogyaszt, a helyi piacokra termel, a helyi piacokra szolgáltat, a közösségeket segíti. A nagyvállalatoknak meg döntően mégiscsak az a céljuk, hogy innen kiszívják a profitot, és még egyszer, egy olyan gazdasági szerkezetbe kényszerítik ezt az országot a magyar kormány asszisztálásával, ami lefelé nivellálja, lefelé töri a béreket, és a munkajogi garanciákat is nagymértékben csökkenti.

Természetesen a kis- és közepes vállalkozások támogatása mellé egy nagyon-nagyon erőteljes oktatási rendszerre lenne szükség, az egészségügy megerősítésére, a kultúra megerősítésére, amikor ezeknek a forrásait jelentősen, döntően emeljük. Nyilván ez a modell egy olyan irányba mutatna, amikor nem a külföldtől, nem a külföldi nagytőkétől várjuk itt a megváltást, a munkahelyteremtést, hanem tényleg a saját embereinkre, a saját közösségeinkre, a saját kkv-szektorunkra alapozva próbálnánk kitalálni ezt az országot, a saját lábunkra állni és erősödni. Most nem ez történik.

Lenne még plusz egy zárókérdésem az államtitkár úrhoz. Ez az egész katás módosítás a választási program, illetve a kormányprogram mely fejezetében olvasható? Próbáltam ezt megkeresni, de nem találtam; nyilván előzetesen már számoltak ezzel. Köszönöm szépen. (Taps az LMP, az MSZP és a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage