DR. DÁVID FERENC (DK): Köszönöm szépen a lehetőséget, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Itt az ellenzéki képviselők minden lehetséges szakmai érvet elmondtak, ezért én nem a szakmai érvekre hegyezném ki a mondanivalómat, hanem az eljárásra.

Remélem, hogy a képviselő asszony is tud arról, hogy Magyarországon működik a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, egy háromoldalú érdekegyeztető fórum: munkaadói szövetségek, szakszervezetek és a magyar kormány. Bizonytalan voltam abban, hogy ezen a fórumon történte egyeztetés, ezért fölhívtam az országos nagy munkaadói szövetségek első számú vezetőit, és fölhívtam a nagy szakszervezeti konföderációk első számú vezetőit, nehogy tévedjek. Na most, ezt a törvényjavaslatot önök semmilyen formában  természetesen nem a tegnap este benyújtottról beszélek, semmilyen formában  nem beszélték meg az érdekeltekkel, azokkal, akiknek ez az intézkedés a hátán csattan. Nem azt gondolom, hogy el kell fogadni a munkaadói szövetségek speciális érdekeit. Nem azt gondolom, hogy feltétlenül el kell fogadni a munkavállalók érdekeit. De önök nemhogy nem fogadják el, meg sem hallgatták a munkaadói szövetségeket, és meg sem hallgatták a szakszervezeti képviselőket.

Ugyanezt tették egyébként a parlamenti játékszabályok szerint. Ugye, ha jól tudom, itt ül előttem két sorral a Gazdaságfejlesztési Bizottság elnöke, én a Gazdasági Bizottság alelnöke vagyok, egy ilyen törvényt, ilyen súlyú törvényt a két  hogy mondjam? , mondhatom, professzionális bizottságba be se viszik, és azt a beszélgetést, azt a vitát, amit most mi itt lefolytatnunk, ezt bizottsági szinten önök elhanyagolták, elsumákolták, mert gyorsan keresztül akarták ezt hajtani.

(13.10)

Ezt én rendkívül fontosnak tartom. És akkor ennek a másik oldala: miután önök teljes mértékben kizárták ebből a munkaadói képviselőket és a munkavállalók képviselőit, odafordultak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához. Ahhoz az iparkamarához, amelyikről húsz éve tudjuk már, hogy nem a vállalkozók érdekeiért van. Én nyugodtan ki merem mondani: ma Magyarországon nem a vállalkozóknak van kamarája, hanem a kamara elnökének van kamarája, saját kamarája. Ez a kamara nem vonzó, ez a kamara vakon végrehajt mindent, ez a kamara előáll ezzel, és támogatja ezt az előterjesztést, és ma reggel sunyi módon azt mondja, hogy a kormány ezt túltolta. Tehát azt gondolom, hogy itt nemcsak az eljárással van probléma, hanem azzal is, hogy önök olyan szereplőket vonnak be az egyeztetésbe, akik egyébként ebben a kérdésben nyíltan a kisvállalkozók ellen vannak. Hozzáteszem: Parragh László azon túl, hogy most a kisvállalkozók ellen merényletet követett el, nekem nagyon fájó módon az egész magyar kamarai rendszert is lejáratja. Ugyanis én ma kamarai vezetőket is felhívtam telefonon, megyei kamarai elnökök mondták azt, hogy vérlázító, hogy ilyen törvényjavaslat kerülhet be a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával. És önök ezt pontosan tudták, hogy így van, és ennek ellenére egy ilyen vállalkozásellenes lépést és ilyen törvényjavaslatot terjesztettek be.

Most már csak néhány kis színest mondanék. Többen mondták képviselőtársaim közül, hogy nem értik, hogy a taxisok miért kerültek ki a körből. Tájékoztatom képviselőtársaimat, hogy sokan azt hitték, hogy azért, mert félnek a taxisoktól. Nem, nem  azért, mert az egyik legnagyobb budapesti taxistársaság elnöke a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Nem mikrovállalkozó, nagyvállalkozó! Ha nem tudják a nevét, nézzék meg a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának a honlapját, és akkor rögtön mindenki tudni fogja, hogy a taxisokra miért nem vonatkozik ez.

A következő: azon gondolkodtake, hogy ez a dolog, és itt több képviselőtársam elmondta, Apáti képviselő úr is elmondta, Csárdi képviselő úr is elmondta, gyakorló vállalkozók mondták, hogy ez teljesen egyértelműen a feketegazdaság irányába fogja tolni a biciklit és az egész magyar kisvállalkozói társadalmat. Tehát önök most egy olyan lépést céloznak meg, ami fel fogja szaporítani a feketemunka-adást és a feketemunka-vállalást. Sajnos Nacsa képviselőtársam nincs most itt, mert az orromra olvasta, hogy a VOSZ nem szólalt föl 2013-ban; akkor jelzem képviselő asszonynak, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 2013-ban természetesen támogatta a kata bevezetését, csak azt nem értem, hogy tíz év után önök, akik akkor ezt megalkották, most miért akarják ezt kiirtani. Mert ez nem észszerű korrekció! Itt elhangzott most egy hozzászólásban, hogy fontos lenne, hogy a társadalombiztosítási és a nyugdíjellátásban javítsunk. Szeretném megkérdezni: azzal, hogy fölemelték 18 millió forintra az árbevételhatárt, mennyiben javul a jövendő nyugdíjasok és a jövendő betegek ellátása? Önök semmit nem tettek ezért, tehát erre kár hivatkozni.

Befejezésül: talán nem lesz szimpatikus, amit mondok, itt szintén a két vállalkozó képviselő elmondta, hogy akik ezt a jogszabályt írták, azok életükben nem láttak vállalkozást és életükben nem találkoztak vállalkozóval. Én valamikor 12 évig a VOSZ főtitkára voltam, megerősítem képviselőtársamat: akik ezt papírra vetették, azok életükben nem láttak vállalkozást, és tudja, mivel tudom ezt bizonyítani? A munkavállalóknak van egy olyan lelkületük, hogy ha valami nem tetszik nekik, akkor vagy demonstrálnak, vagy sztrájkolnak, vagy szabotálják a munkát, vagy nem mennek be dolgozni, vagy kilépnek. A vállalkozók nem ilyenek. A vállalkozók nem mennek ki az utcára, a vállalkozók általában megpróbálják megoldani, ahogy Apáti képviselő úr is mondta, megpróbálják okosba’ megoldani a dolgokat. Most itt a kollégáimmal nézzük a telefonokon, ezek a vállalkozók  még egyszer mondom, nem munkavállalók, nem sztrájkolók , ezek már megszállták a Kossuth teret, elmentek az Erzsébet hídra, és a Margit hidat is lezárták, és önmagukat szervezték meg, nem a vállalkozói szövetségek szervezték meg, önmaguk szervezték meg. Hát, ha ez nem hiteles önöknek, hogy ez az intézkedés, ha a magyar vállalkozói közösség spontán lezár két hidat, és megszáll egy teret, és ha önök ebből nem vonják le azt a következtetést, hogy ezt a jogszabályt azonnal vissza kell vonni  és akkor leengedem a hangom: ezt a jogszabályt azonnal vissza kell vonni, mert elképesztő károkat okoz a magyar gazdaságnak. Köszönöm a türelmet, elnök úr. (Taps az ellenzék soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage