DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Azt hiszem, érezzük mindannyian, hogy nem a képviselők türelme, hanem a magyar emberek, a magyar kisvállalkozók türelme kezd elfogyni, ezért is utalt talán erre képviselőtársam. Én a kormánypárti előterjesztőkhöz, bocsánat, vezérszónokokhoz szeretnék szólni. Eddig itt volt Illés Boglárka  ja, bocsánat, itt van a teremben (Illés Boglárka Láng Zsolttal beszélget.) , tehát én a Fidesz és a KDNP vezérszónokához, Illés Boglárkához és Nacsa Lőrinchez szeretnék szólni, illetve nekik szeretnék kérdést feltenni. Ugye, megtudhattuk, hogy egy ilyen helyzetben, egy rendkívül súlyos válság idején, egy ilyen brutális infláció idején gyakorlatilag az alapvető egyeztetéseket sem folytatták le, és úgy nyújtottak be egy ilyen radikális változást jelentő intézkedést. Gyakorlatilag százezreket, kisvállalkozók százezreit hozták lehetetlen helyzetbe. Hát, érdemes tiszta vizet önteni a pohárba, tisztelt vezérszónok asszony, tisztelt Illés Boglárka képviselő asszony: pontosan hogyan és miképpen történnek itt a dolgok? Ha egy picit figyelne képviselő asszony, akkor szeretném azt a kérdést feltenni neki, hogy személy szerint képviselőként pontosan mikor kapta kezébe ezt a javaslatot. Tehát Illés Boglárka és Nacsa Lőrinc mikor kapta országgyűlési képviselőként a kezébe azt az indítványt, amit tegnap valamikor kutyafuttában beterjesztett ide a pénzügyminiszter? És azt is szeretném megkérdezni a Fidesz vezérszónokától, illetve a KDNP vezérszónokától, hogy vane bármilyen elképzelésük arról, hogy milyen károkat fognak okozni itt több száz ezer vagy még több embernek. Vane bármilyen elképzelésük arról, hogy milyen hatása lesz a társadalomra, illetve a magyar gazdaságra ennek a javaslatnak? Tehát önök tegnap kapták kézhez a javaslatot, és gyakorlatilag azt a feladatot kapták, hogy ezt vakon itt ismertessék, végrehajtsák, úgy, hogy fogalmuk sincs a várható hatásokról, vagy esetleg önök már korábban, akár hetekkel ezelőtt kaptak valamiféle, mindenki elől eltitkolt háttértanulmányt? És akkor pedig az a helyzet áll elő, hogy önök tudták, hogy mire készül a kormányuk, tudták, hogy mire készül a pénzügyminiszter, és ezt eltitkolták a magyar kisvállalkozók elől, eltitkolták a magyar társadalom elől, és esélyt sem adtak rengeteg embernek, hogy ezekre a hatásokra felkészüljenek.

Tehát, tisztelt Illés Boglárka, aki kitartóan beszélget képviselőtársával, ismételten felteszem a kérdést: önök mikor kapták kézhez ezt a javaslatot, ön felelős országgyűlési képviselőként mióta ismeri ezt a javaslatot? Vakon, frakcióbuzgalommal, frakciófegyelemmel fogja ezt megszavazni, vagy már készültek erre, személy szerint és önök is, tisztelt képviselőtársaim, ismerték ezt a javaslatot, és egyszerűen csak eltitkolták a magyar emberek, a magyar kisvállalkozók elől, hogy ennek milyen hatása lesz?

Azt gondolom, hogy egészen elképesztő és szimbolikus, ahogy képviselőtársaim is utaltak rá, hogy önök jelen helyzetben is körmük szakadtáig védik a multinacionális cégek, a globális, brutális gazdasági erővel rendelkező multinacionális cégek érdekeit. Minden követ megmozgatnak, hogy nehogy növelni lehessen ezeknek a hatalmas, gigantikus multi cégeknek az adóterheit, nehogy nagyobb mértékben kelljen a közteherviselésben részt venniük ilyen súlyos, válságos időszakban, majd ilyen körülmények között, ilyen gazdasági és társadalmi válságok közepette önök behoznak egy ilyen javaslatot, és százezreket vagy még több embert hoznak rendkívül kilátástalan helyzetbe. Én azt gondolom, hogy ez egészen elképesztő, felelőtlen viselkedés, és erre a kialakult helyzetre egyetlenegy jó megoldást látok, azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr a szokásához híven tart egy rövid videós bejelentkezést, és ott elmondja, hogy háborús infláció, súlyos válság idején egyetlenegy dolgot tud tenni, hogy ebben a helyzetben megvédi a magyar kisvállalkozókat a pénzügyminisztertől, és utasítja őt a javaslat visszavonására. Nagyon remélem, hogy miniszterelnök úr, látva azt a tragikus helyzetet, amit kialakított, megteszi ezt a bejelentését, még mielőtt ez a gyalázatos javaslat szavazásra kerülne. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage