TÓTH ENDRE (Momentum): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Kedves Kormánypárti Képviselők! Önök adóparadicsomot hoztak létre Magyarországból a multinacionális cégek számára, és most arra készülnek, hogy adópoklot hozzanak létre a kisvállalkozók, a magyar kisvállalkozók számára az országból.

Ha egy multi cég szeretne a magyar adóparadicsomba jönni, akkor a kapunál ott találja Szijjártó „szent” Pétert, aki adókedvezményekkel és rekordalacsony társasági adóval várja őket. Ellenben a magyar kisvállalkozókat ma önök az adópokol kénköves bugyraiba készülnek vetni, ahol Varga Mihály és Parragh László szurkálja őket vasvilláikkal a céges számlázás tilalmával és a szeptemberi átállási határidővel.

De visszatérve a vallási hasonlatokból a száraz tényekhez: önök ma kidobnak 300 ezer magyar kisvállalkozót a katából, és mindössze két hónapos határidőt adnak nekik az alkalmazkodásra, az új adónem megtalálására. Ezzel 300 ezer magyar család egzisztenciáját veszélyeztetik; 300 ezer magyar család és magyar munkavállaló felépített üzleti modelljét teszik tönkre, miközben magasról tesznek a társadalmi egyeztetésnek Navracsics Tibor által az EU felé hangoztatott elvére, és mindössze egy nap alatt akarják keresztülverni a magyar Országgyűlésben ezt a jogszabályt. Ezt hívják akarnokságnak és diktátortempónak.

Azt mondják, hogy ezzel az intézkedéssel az adóelkerülést akarják visszaszorítani, de vigyázzanak a szavaikkal, hiszen amikor ezt mondják, akkor azt gondolják, hogy ez a 300 ezer ember, akit ki akarnak szorítani a katából, ők mind adócsalók lennének. És azt is mondják, hogy a saját kormányuk annyira ostoba volt, hogy hagyta éveken keresztül, hogy az általa alapított adónemből 300 ezer ember kicsalja az adót. Ennyire ostobának gondolják a saját kormányukat? Szerintünk ez a 300 ezer ember nem adócsaló, hanem a magyar társadalom vállalkozó szellemű krémje, akik most is rengeteg GDP-t termelnek, és tisztességgel adóznak, legálisan működnek. Később pedig, amint kinövik magukat és jelenlegi katás státuszukat, jól menő vállalkozások alapítójaként rengeteg embernek adhatnának munkát, ha önök hagynák.

A nyolcvanas évek végén volt a háztáji gazdálkodás, talán emlékeznek még sokan, amiben sokan kitörési lehetőséget és az extra jövedelmet látták. Most a kitörési lehetőség a kata volt, amelyből pusztán kreativitás és szorgalom révén lehetett előrejutni. Most önök a szabad vállalkozásnak ezt a lehetőségét zárnák be az emberek előtt.

Végezetül hoztam egy idézetet Biankától, akit mélyen érint ez a katás törvényjavaslat. Ezt írja Bianka: „Szabadúszó vagyok, menedzser-tanácsadó, stratéga, tervező, író. A kevés dolog, amiben szabadnak érzem magam, ez: a munkám, a projektek, a kapcsolatok, amik így születnek, az értékek, amiket másokkal együtt teremthetek. Nem azért választom ezt az utat, hogy az államnak vagy bárkinek ártsak, hanem azért, mert úgy érzem, így tehetem a legtöbbet. Nem az fogja megoldani az inflációt vagy a recessziót, ha egy felelőtlen döntéssel kihúzzuk a talajt azok alól is, akik nem érdemlik meg. A kreatív ipar szabadúszókból áll. Egy formatervező vagy egy grafikus életében pedig hatalmas dolog, amikor egy nagy cég, például egy hollywoodi filmgyártó vagy egy globálmárka szavazza meg nekik a bizalmat egy projektben, de őket valahogy megint elfelejtették. Szeretnék szabad maradni, legalább ebben. Szeretném, hogyha nem fogyna el a levegőm.” Ezt írta Bianka.

Kedves Kormánypárti Képviselőtársaim! Ne vegyék el Biankától és a társaitól a szabad levegőt. A Momentum Mozgalom frakciója módosító javaslatokat adott be, amelyek megszavazásával önök esélyt adnak arra, hogy ne kelljen a saját választóik haragjával szembenézniük holnap, és ne kelljen szembenézniük a katás vállalkozók haragjával, akiket most vágóhídra küldenének. Javaslataink biztosítanák a katások további kiszámítható és legális működését, és hogyha szeretnének még tükörbe nézni holnap reggel is, akkor szavazzák meg a módosítót, különben pedig a következményekkel kell szembenézniük. Köszönöm szépen. (Taps a Momentum, a DK, az LMP és a Párbeszéd padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage