TORDAI BENCE (Párbeszéd): Kedves Polgártársak! Most jövünk az utcáról, az utcáról, ahol lezárták a hidakat, és maguk ellen, a maguk megszorításai ellen tüntetnek az emberek. Amikor múlt héten kiállították azt a szerencsétlen Gulyás Gergelyt, akinek el kellett mondani, hogy mostantól aztán annyira jogállami módon működik a fideszes hatalmi gépezet, annyira egyeztetni fognak mindenről, olyan társadalmi konzultációk lesznek, hogy csak ihaj!, és aztán tegnap délelőtt benyújtanak valamit, amiről most vitatkozunk, és egy fél óra múlva meg akarják szavazni, erre gondoltak? Ettől kéne úgy meghatódnia majd az Európai Uniónak, hogy hirtelen magukra öntik a világ pénzét? Ezzel akarják megállítani a gazdasági válságot?

Azzal akarják kezelni a megélhetési válságot, hogy annak a több százezer kisvállalkozónak, mikrovállalkozónak, sokszor kényszervállalkozónak elveszik a megélhetését, egy brutális adóemelésbe tolják bele őket? Maguknak ez a terve? Ez a nagy orbáni válságkezelés? Ez az Orbán-csomag? Üssük azokat, üssék azokat, akiknek amúgy is nehezen jön ki a matek a hónap végén, akiknek amúgy is bizonytalanok a bevételei? Véletlenül se a fideszes oligarchák cégeire, véletlenül se a nemzetközi óriásvállalatokra, nem, maguk rámennek a katásokra.

És nem tudom, kedves egyéni fideszes képviselőtársak, konzultáltake a saját választókerületükben azokkal az emberekkel, azokkal a tisztességes magyar kisvállalkozókkal, akik magukat ideküldték az Országgyűlésbe, hogy vajon ennek a támogatására szegődtek-e? Amikor Orbán Viktor azt mondta nekem a válaszában, hogy nincs megszorítás, és nem lesz megszorítás, akkor erre gondolt? Az adóemelés a katásoknak nem megszorítás? Az, hogy többet kell fizetni, az nem megszorítás? Épp eléggé meg kell szorítani a szerencsétlen magyar családoknak már most is a háztáji költségvetést, hogy kifizessék a megemelkedő élelmiszerszámlákat, hogy azt az élelmiszerválságot, amit a maguk nemtörődöm, fogalmatlan politikája okozott, valahogy kimozogják.

Ilyen infláció mellett, ilyen forintárfolyam mellett maguk még egyet ütnek egymillió magyar emberen. Legalább 300 ezer kisvállalkozó és a családtagjaik azok, akik most elveszítik, vagy legalábbis sokkal nehezebb körülmények között kell hogy biztosítsák a megélhetésüket.

(13.40)

Ez a maguk terve, ez a fideszes válságkezelés?!

A Margit hídon állnak az elkeseredett katás vállalkozók, elmondják, hogy ők művészként, értelmiségiként, független szabadúszóként hogyan fogják sokkal nehezebben megoldani az életüket a következő hónapoktól, hogyan szorulnak vissza a szürkegazdaságba, hogyan veszítik el a megrendeléseik jelentős hányadát, vagy hogyan kell többször annyi adót fizetniük majd, mint eddig. Az egyik felszólaló kiemelte, hogy ők a családban mindannyian katás vállalkozók, és nekik 400 százalékos adóemelést jelent az önök terve. Négyszeresére emelik a magyar kisvállalkozók adóját? Ellehetetlenítenek egész gazdasági ágazatokat? Ez a nagy terv? Erre képesek önök?!

A legnagyobb tisztelettel azt szeretném kérni, azt javasolnám önöknek, hogy fontolják meg ezt a módosítót, konzultáljanak a saját választóikkal. Nem minden katás szavazott az ellenzékre, legközelebb mindegyik ellenzéki pártokra, mindegyik a változásra fog szavazni. Ha a nemzet érdekét, ha a magyar társadalom érdekét, a magyar családok, a magyar emberek érdekeit nem nézik, akkor nézzék legalább a saját önös politikai érdeküket! Maguknak nem lehet az az érdekük, hogy magukra haragítsanak félmillió embert, egymillió embert családtagokkal!

Maguknak, elmondom, mi kéne legyen az érdeke. Az, ami az egész országnak, hogy azok az óriáscégek, akiknek eddig adóparadicsomot építettek ki itt, Magyarországon, azok megfizessék az adót. És ne aggódjanak, nem lesz ebből versenyhátrány, versenyhátrány akkor lenne, ha itt magasabb lenne az adószint. 140 ország megállapodott abban, hogy legalább 15 százalékkal adózzon a nagytőke is, a nemzetközi óriáscégek. Magyarországnak ez 600 milliárd forint pluszt jelentene. Elég sok gondunkat megoldaná  nem? A katások sanyargatásából hány milliárd forint pluszt várnak? Egyet, kettőt, ötöt, tízet? Nem 600 milliárdot. Onnan vegyek el, könyörgöm, ahol van pénz, ne onnan, ahol már most is hiányzik!

Úgyhogy legyenek olyan bátrak, hiszen magukat azért dicséri a saját főnökük, mert rettentően bátrak, szóval, legyenek bátrak! És tudják mit? Ne szavazzák le a saját előterjesztésüket, még azt sem várom, hogy levegyék a napirendről, mert az elég nehézkes lenne ügyrendileg. Egy kulturált, udvarias, óvatos tartózkodást javasolnék önöknek. Ne támogassák a magyar kisvállalkozók kivéreztetését! Van még néhány percük ezt átgondolni.

Arra kérem önöket, kedves fideszes és KDNP-s kollégák, hogy legyenek bölcsek, legyenek humánusak, és legyenek emberségesek legalább egyszer az életben! Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage