TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Most egyéni képviselőként szólnék, Budapest 4. számú választókerületének a képviselőjeként. Ugye, a II. kerület is idetartozik, ebben a kerületben van Magyarországon a legtöbb egyéni vállalkozó, a legnagyobb a vállalkozószellem, és talán ebből az aspektusból is érdemes egy kicsit ránézni erre a módosításra.

Tehát önök próbálták úgy körbebástyázni ezt a katamódosító történetet, hogy éppen azokat üssék, akik eddig önálló egzisztenciaként, a kormánytól nem függő vállalkozóként talán túlságosan öntudatos ellenzékiek voltak, talán túl sok borsot törtek a maguk orra alá. Valószínűleg egy budai kisvállalkozót vagy akár egy biciklis vagy motoros futárt nem tudnak azzal fenyegetni, hogy majd jól kirúgják őt vagy a rokonát.

(14.00)

Merthogy az önök uralma erre épül, a félelemre, a megfélemlítésre, és ami a leginkább csípi a hatalom szemét, az a független egzisztencia, az, aki nincsen kitéve az önök kényének-kedvének.

Azt látjuk ebben a katamódosítós történetben, hogy most több százezer kritikus hangot is el akarnak hallgattatni, meg akarják nehezíteni a dolgukat, hogy foglalkozzanak többet a saját megélhetésükkel, gürizzenek még többet, és ne támogassanak, mondjuk, független újságírást, ne támogassanak független kultúrát, ne támogassák általában a szabadság maradék intézményeit, amelyek egyre inkább arra szorulnak pedig, hogy független állampolgárok és független egzisztenciák álljanak ki mellettük, hiszen minden, ami közpénz, ami az ellenzéki polgárok által is befizetett adóforintokból keletkezik és a közös kasszába megérkezik, az nem jut el független intézményekhez, legyen szó itt a kultúráról vagy éppen a művelődés és a tájékozódás intézményeiről.

Úgyhogy látjuk az aljas, gonosz szándékokat is emögött (Kocsis Máté: Na, kicsit finomabban!), látjuk, hogy egy kicsit talán túllőttek a célon. Az hagyján, hogy mi látjuk, de már a maguk legrosszabb tanácsadója, a legrosszabb énjük, Parragh László is azt mondta, hogy kicsit erősre sikeredett ez. Hát, nagyon finoman fogalmazott, ez nagyon erősre sikeredett, és nincs olyan jogállam, ahol egy ilyen 50 napos felkészülési időt sem adó adómódosítás átmenne az Alkotmánybíróságon.

Úgyhogy kíváncsian várom, hogy kiadtáke már az ukázt az alkotmánybíráiknak, vagy lejátsszuk azt a meccset is, és megnézzük, hogy lehete továbbvinni a jogászkodást, megnézzük, hogy vane Magyarországon még annyi szikrája a jogállamiságnak, hogy ezt el lehessen kaszálni, vagy nem játsszuk ezt végig; vagy tényleg meggondolják magukat, visszavonják vagy leszavazzák a saját törvénymódosításukat, mert ez lenne az egyetlen megnyugtató megoldás.

Maguk itt forró nyarat kapnak akkor is, ha nem csinálnak semmit politikailag, mert a klímakatasztrófa itt van a nyakunkon. Jövő héten 40 fok lesz egyébként is. (Kocsis Máté: Budapesten?  Dr. Vadai Ágnes: Ön is jár metróval, villamossal? Mert én járok metróval, trolival is!) De ha maguk politikailag is forró nyarat és forró őszt akarnak, akkor folytassák csak ebben az irányban tovább, és akkor le fogják darálni saját magukat. Mi, őszintén szólva, ezt nagy örömmel néznénk, de nem azon az áron, hogy tönkreteszik 1 millió magyar ember megélhetését. Köszönöm szépen. (Taps a Párbeszéd soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage