VAJDA ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Önök azzal szoktal példálózni mindig, hogy önök a magyar embereket meg a nemzetet meg a magyar családokat képviselik. Azt megszoktam, hogy önök egyébként mindig az emberek, a nemzet és a családok ellen hoznak döntéseket. Ezt én már megszoktam. Lassan azt is megszokom, hogy ez nem egy véletlen melléktevékenység, hanem ezt tudatosan teszik. Azt viszont én ma láttam először, hogy önök nemcsak hogy az emberek, a nemzet és a család ellen hoznak döntéseket, és hogy ezt tudatosan teszik, hanem mindezt kérkedve, pofátlanul és pökhendi módon teszik. Nekem ez ma egy új élmény.

Én elhoztam önöknek a magyar emberek, a magyar családok és a magyar nép néhány konkrét példáját, hogy önök is okulhassanak belőle. Délelőtt már egypár szót tudtam erről beszélni, csak akkor éppen tízen voltak itt csak önök közül, és egy darab Tállai vezetéknevű államtitkár úr tudta képviselni a magyar kormányt. Most látom, hogy önök jó sokan itt vannak, hogy a gombot majd nyomogathassák, na de hátha meghallják például az utcáról  mert én kinn voltam a tüntetők között, önöket is várják kinn szeretettel egyébként. (Folyamatos közbekiáltások a kormánypárti és az ellenzéki sorokból.) Hát, szeretettel talán nem, de várják. Egyébként, Semjén úr, önt konkrétan nagyon várják, majd el is mondom, mert szavaznak önről kinn egyébként.

De először elmondom, hogy Zsigmondnak önök milyen egzisztenciális tanácsot adnak most itt a nyár közepén, aki egy kézműves, magánembereknek adja el a portékáját, karkötőt, fülbevalót és nyakláncot, de időnként kiállításra is szokott dolgozni, és így bizony cégnek ad ki számlát. Zsigmondnak önök milyen egzisztenciális tanácsot adnak itt a nyár elején, hogy augusztusban milyen megoldása legyen?

Klára is szertettel üdvözli önöket (Közbeszólás a kormánypárti sorokból: Dobrev!  Közbekiáltások az ellenzéki oldalról.), aki gyerekszínháznál dolgozik, és bizony legtöbb esetben cégeknek dolgoznak. Neki milyen módon tudnak majd segíteni egzisztenciálisan?

Kérdezi önöktől Dénes is, aki reklámfilmes, legtöbbet cégeknek dolgozik  vajon ő mit fog tudni csinálni?

Egy radiológus orvosnő még a keresztnevét sem merte megmondani, mert ilyen hazában élünk maguk miatt, de azt mondta, hogy hívjuk csak Évának. Ő azt mondta, hogy ő nagyjából az idejének 60 százalékában egy kórházban dolgozik, állami kórházban, és utána 40 százalékban magánrendelésben. Kérdezem önöket: Évának, aki azt kérte, hogy csak hívjuk úgy, milyen egzisztenciális tanácsot adnak maguk itt most nyár végén, augusztusban? Semjén úr, önhöz is szólok, mert ön a beterjesztője, adjon tanácsot akkor Évának!

Milyen tanácsot adnak Csabának? Csaba egy IT-fejlesztő szakember. Azt mondta, hogy életében nem dolgozott munkaviszonyban, mindig beszámlázott. Mi legyen? Bár azt mondta, hogy neki már nagy tanácsot nem kell adni, mert ő majd fusizni fog, jó?

László is üdvözli önöket. Lászlónak fénymásolószalonja van, egyéni vállalkozásban dolgozik, de azt mondta, hogy bizony cégek is jönnek oda, számlára kérnek fénymásolást. Semjén úr, mit tegyen László a fénymásolószalonjával, aki legtöbbet magánszemélyeket szolgál ki, de cégeknek is szeretne?

És mondok önöknek még: Mira, aki egy marketingszakember, és a szerződését most maguk miatt akkor át is kell írnia.

És végül, bár még sokat tudnék mondani, de nem akarom tovább húzni, Petra is üdvözli önöket. Petra kérte, hogy azt is mondjam el, hogy ő 60 éves, rendezőasszisztensként dolgozik, de mellette mellékállásban autósfutárként, mind a kettőt katás vállalkozás tekintetében.

(14.20)

Semjén úrtól  hiszen ő a beterjesztő  kéri Petra az életviteli tanácsot, hogy neki most, a nyár közepén milyen módon kell megváltoznia.

S az utolsó, aki külön kérte, hogy emeljem ki, miután odajött hozzám, hogy Vajda úr, mondja el nekik, hogy én vérfideszes vagyok, mondta András. András, a vérfideszes  ez a saját jelzője, vérfideszes építőmérnök  elmondta vérfideszesként, hogy lakásszövetkezetnek szokott számlázni. Azt is mondta, hogy mondjam meg maguknak, hogy panelházaknak dolgozik, és nem magánszemélyeknek, hanem a lakásszövetkezetnek állíthatja ki a számlát. Kéri a tanácsot a vérfideszes András maguktól, hogy milyen módon kell neki ezt augusztusban átalakítania.

Végül pedig szeretném jelezni önöknek, hogy az emberek is szavaznak magukról. Semjén úrról szavaznak kint az emberek. Négy, sőt öt variációban szavaznak. Az egyik szavazás az, hogy Semjén Zsolt, a beterjesztő tudja, hogy mit csinál, és látja a kisvállalkozások fényes jövőjét. A második szavazás az, hogy Semjén Zsolt érti, mit csinál, és tudja, hogy a kata ezzel lemegy a WC-n jó pár ezer vállalkozással együtt, ezért teszi. A harmadik jó sok szavazatot kapott: Semjén Zsolt nem tudja, hogy mit csinál. A negyedik az volt, hogy Semjén Zsolttal csak elvitetik a balhét, mert másra úgysem jó. S végül volt még egy újabb szavazat is, amely csak annyi, hogy „és külön Semjén Zsolt”. (Taps az ellenzéki oldalon.) Ezeket kapta.

Semjén úr, jöjjön ki velem, beszélgessünk az emberekkel! Maga a nép hangját akarja hallani, hát jöjjön ki, beszélgessünk! Várják magát kint. Köszönöm. (Taps az ellenzéki oldalon.  Zaj.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage