GELENCSÉR FERENC (Momentum): Köszönöm a szót. Igyekszem megfogadni a frakcióvezető úr tanácsát, és higgadtabb hangot megütni, bár abban talán egyetértünk, hogy egy ilyen szituációban nagyon nehéz higgadtnak maradni. De akkor most behozok egy jogtechnikai érvet is a vitába.

A kata azért is praktikus, mert 12 millió forintig áfamentesen lehet számlázni. A kata bevételi határát most önök megemelnék 18 millió forintra, viszont nem látom, hogy az áfa alanyi mentességi határa módosításra kerülne, hogy szintén 18 millió forintra emelkedne (Dr. Lukács László György: Nem lehet! Az uniós jogszabály!), ennek értelmében pedig valójában a 12 és a 18 millió forint közötti rész áfaköteles lenne; ez adószámváltást, áfabevallást, tehát többletköltséget és adminisztrációs terhet is jelentene.

Ez szerintem így kapkodás. Ezért nem lesznek érdekeltek a katás vállalkozók abban, hogy egy bizonyos szint fölött effektíve munkát végezzenek, hiszen más árat kell szabniuk a saját szolgáltatásuknak 12 millió forint fölött, hiszen bele kell kalkulálniuk az áfát. Tehát lehet, hogy az első kilenc hónapban 1000 forintért végeznek el valamit, de utána meg már 1270 forintért kell elvégezniük ugyanazt a szolgáltatást. Tehát legalább valami jogharmonizáció történjék! Köszönöm. (Taps a Momentum és az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage