TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselők! Engedjék meg, hogy először az itt a vitában is emlegetett tüntetésről adjak egy hírt! A telex.hu 12.14 órakor a következőt írta erről a tüntetésről: a tüntetés Facebook-eseményén kedd délelőttig közel… jelezték részvételüket, a helyszíni tudósítók beszámolói alapján a tüntetésnek nem volt konkrét programja, és felszólalókkal sem terveztek (Dr. Vadai Ágnes: De, a tüntetés, az volt a program!); a tüntetők szellősen álldogáltak, és kis csoportokban beszélgettek (Dr. Vadai Ágnes: Nem jár a 4-es, 6-os!), néhányuknál egy-egy transzparens is volt; a „Ne szavazd meg!” rigmust skandálták. (Közbeszólások.)

Most pedig folytatnám azzal, Dávid Ferenc a vitában azt mondta, hogy vállalkozók tüntetnek, és hogy erre még példa nem nagyon volt Magyarországon. Nézzük a tudósítást! Néhány perccel 11 óra előtt a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc elkezdte skandálni, hogy zárják le a Margit hidat (Derültség a kormánypártok soraiban.), majd a Momentum-frakció tagjai és a párt más politikusai is azt kiabálták, hogy „Gyertek velünk!” (Dr. Vadai Ágnes: És mentek!) Ezután a tömeg egy része elindult a Kossuth térről a Margit híd irányába, ahol már több tucat ételfutár is a híd spontán blokádjára készült. A tömeg élén a momentumosok haladtak, de ott volt a Párbeszéd is, többek között Tordai Bence pártelnök és frakcióvezető úr. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból: Éljen! Mindenki ott volt!  Közbeszólások.  Zaj.  Arató Gergely közbeszól.)

Tisztelt Parlament! (Az elnök csenget.) Hogy is van ez? Hogy is van ez? (Közbeszólások.) Hogy az esküt tett képviselők beszaladnak a parlamentbe, demokratikusan elmondják a véleményüket, mi arra reagálunk, majd kiszaladnak a parlamentből, és embereket törvénytelenségre, szabálysértésekre próbálnak rávenni azzal, hogy zárják el a közlekedést, zárják le a hidat, hogy mások ne tudjanak közlekedni. (Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Felbujtók!)

(14.50)

Azt gondolom, ez semmiképpen nincsen rendjén. Ami a törvényjavaslatot illeti, a hosszú vita során nincs elegendő időm, hogy mindenre reagáljak (Dr. Vadai Ágnes: Van, van.  Moraj az ellenzéki pártok padsoraiban.), és egyébként is köszönöm a segítséget Dömötör Csabának és frakcióvezető úrnak, Kocsis Máténak, akik azt hiszem, besegítettek ebbe.

De a legtöbb felszólalás azt érintette többek között, hogy miért 24 óra alatt fogadja el a parlament. Erre azt szeretném mondani, hogy a házszabály, a jogalkotási törvény lehetővé teszi (Derültség.), hogy a parlament 24 óra alatt elfogadja. És azok a kritikák, amelyek szerint egy adótörvénynél mindössze hat hét áll rendelkezésre, szeretném elmondani, hogy egyébként a törvény az adótörvények módosításánál harminc napot ír elő, hogy ki kell hirdetni, tehát ennek a feltételnek is teljes egészében megfelel, és hogyha hozzászámítom, hogy szeptember 25-ei és október 31-ei határidők vannak benne, akkor azt gondolom, hogy elegendő ideje lesz mindenkinek dönteni.

Ez a törvény semmilyen tevékenységet nem tilt meg (Dr. Vadai Ágnes: Semmilyen tevékenységet!), ellentétben azzal, amit önök állítanak. Senkit nem tesz tönkre, és senkitől nem vonja el a vállalkozás szabadságát.

Az a valós érv, amit frakcióvezető úr is elmondott, hogy a törvény visszatér az eredeti céljához, az eredeti javaslathoz; egy bizonyos körnek, azoknak az egyéni vállalkozásoknak, akik közvetlenül a lakosság számára szolgáltatnak vagy terméket állítanak elő, számukra marad meg ez a kedvező adózási forma; de úgy marad meg, hogy ez még kedvezőbb lesz, mint eddig, hiszen marad az 50 ezer forint/hó közteher, és ugyanakkor pedig 18 millióra emelkedik az értékhatár.

Van megoldás azok számára, akik kikerülnek a kata hatálya alól. Ezek valószínűleg valóban többen lesznek, hiszen több mint 450 ezren választották ezt. Számukra van lehetőség arra, hogy adott esetben még kedvezőbb adózást válasszanak. Ilyen például, tisztelt Tordai Bence, az átalányadózás. (Tordai Bence közbeszól.) Az átalányadózást 24 millió forint értékhatárig lehet választani. De egyébként segítek önnek, mert egy adótanácsadó cég  a nevét szándékosan nem mondom  2021. december 10-én írt egy szakmai cikket, amelynek címe: Kata helyett átalányadó 2022-től. Azt javaslom mindenkinek, aki most indulatból támadja ezt a törvényt, ismerje meg ezt a törvényt az átalányadózásról, és meg fogja látni, hogy megtalálja benne szinte ugyanazt a kedvező adózási formát. Az átalányadózást 2021-ben módosítottuk kedvező módon, és ez meg fog felelni a nyugdíjasoknak is, és meg fog felelni mindazoknak, akiket itt önök felsoroltak: a háziorvosnak, a cipésznek, a masszőrnek, a naptárból felsorolt keresztneveknek (Derültség.), mindenkinek: vagy a kiva, vagy az átalányadózási forma meg fog felelni ennek az elvárásnak.

Ugyanakkor pedig az előadóművészek, színészek, újságírók továbbra is az ekho szerint adózhatnak, ahol 15 plusz 13 százalék az adó; ezt ők nagyon jól ismerik. Választható a kiva és a normál társasági adózás, amelynek, csak jelzem egyébként, mindössze 9 százalék az adó mértéke.

Többször elhangzott, hogy a mostani törvény elfogadása után többen elmennek az országból. Semmiképpen nem javasolnám nekik, hogy elmenjenek ebből az országból, mert bármelyik országba mennek, mindenhol magasabb adózással fognak találkozni. Több társasági adót fognak fizetni, több személyi jövedelemadót fognak fizetni és több munkaadói járulékot fognak fizetni.

Tisztelt Országgyűlés! Elhangzott az is, hogy a feketegazdaság lehetőségét növeli. Én úgy gondolom, hogy a jelenlegi törvény az, amit sokan arra használnak, hogy kibújjanak a valós adózás alól, és azért választották ezt az adózási formát, a 450 ezerből sokan vannak olyanok, akik ezt választották. (Arató Gergely: Szégyelljétek magatokat!  Kálmán Olga és Varju László közbeszól.) Nem állítom, hogy mindenki, de nagyon sokan vannak olyanok. Számukra most megszűnik ez a lehetőség. Pontosan hogy nem a feketegazdaság lehetőségét növeli, hanem az új elfogadott törvény, amennyiben a parlament így dönt, ezt vissza fogja szorítani.

Arra kérem az Országgyűlést, tiszta lelkiismerettel szavazza meg ezt a törvényt, mert ez egy igazságos törvény, és helyére kerül ez az adónem is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage