DR. TILKI ATTILA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Annak ellenére, hogy a szerb-magyar határszakasz már hosszú évek óta más történések  a példátlan migrációs nyomás miatt  szerepel a híradásokban, jelen törvényjavaslat a két ország közötti vasúti áruszállítást tekintve egy technikai jellegű változtatást tartalmaz.

Magyarország és a Szerb Köztársaság között a közúti, a vasúti és a vízi határforgalom ellenőrzéséről szóló megállapodást tíz évvel ezelőtt Horgoson, 2012. január 24-én írták alá a részes felek. A megállapodás rendezi az országaink közötti két vasúti határátkelőhely forgalmával kapcsolatos szabályozásokat. Mind a Kelebia-Szabadka, mind a Röszke-Horgos átkelőhelyeket érintő vasútvonal korszerűsítése folyamatban van, ennek részeként teljes vágányzár lép életbe a kelebiai határátkelőhelynél 2022. augusztus 1-jétől. Eddig csak ezen a vonalon közlekedhettek a veszélyes árut szállító vasúti járművek, illetve ennél az átkelőhelynél működött csak növény- és állategészségügyi határkirendeltség. Az eredeti megállapodás most előttünk fekvő módosítása lehetővé teszi, hogy a vasúti teherforgalom zökkenőmentes működése érdekében a röszkei átkelőhelynél is biztosítottak legyenek az imént felsorolt feladatok.

A migrációs nyomás ellenére jelen törvényjavaslat is mutatja, hogy a normális élet nem állhat meg a szerb-magyar határszakaszon sem. A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja támogatja a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage