DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ez egy valóban fontos, technikai jellegűnek tekinthető módosítás, amit maximálisan támogatok. Nyilván, ismertették képviselőtársaim, illetve államtitkár úr is, hogy miről szól ez a módosítás, valóban, erre a szükség van a vonatkozó különböző fejlesztések miatt.

Én nem is akartam hozzászólni a vitához, de szóba került egy volumenét tekintve nagyon-nagyon jelentősnek tekinthető beruházás, és azt gondolom, hogy mivel viszonylag régen esett erről szó, így érdemes esetleg ezt napirendre venni ismét, és itt az erősen, ezer szálon kapcsolódó előterjesztés kapcsán beszélünk erről. Ez a Budapest-Belgrád vasútvonali fejlesztés, amiről viszonylag keveset tudunk, hiszen önök minden kapcsolódó dokumentumot titkosítottak, és nem tárták a nyilvánosság elé azokat a dokumentumokat, amelyek esetleg egyébként a vasútvonal majdani kihasználásának a garanciáiról szólnának.

Látjuk azt, hogy új szakaszába lépett ez a beruházás, ugye, a jövő évi költségvetésben közel 200 milliárd forintos tételt jelent, holott tudjuk, hogy a fejlesztés elindulásától kezdve ez körülbelül akkora kiadást jelent a magyar államnak, ami közel 200 ezer új munkahely megteremtését jelenti. Az elmúlt években sokat vitatkoztunk erről Nacsa Lőrinc képviselőtársammal is, soha semmiféle egzakt adatot, információt nem kaptunk vissza, hogy mégis ez milyen módon jelent majd bármiféle gazdasági hasznot Magyarországnak.

Ami nyilvánvaló  ugye, mi mindig is nagyon támogattuk a vasúti fejlesztéseket  és indokolt, hogy az áruszállítást lehetőség szerint közútról vasút felé tereljük, de ennek az a feltétele, akkor tud megvalósulni ilyen módon a fenntarthatóság felé bármilyen lépés vagy fejlesztés, ha valóban kihasznált lesz egy ilyen vasútvonal, nem csak megépül, és annak a különböző költségeivel esetleg csak elvesszük a forrásokat az amúgy sokkal inkább kihasználtabb és felújításra váró magyarországi egyéb vasútvonalak fejlesztése tekintetében.

Kérdéseim így erre vonatkoznak, alapvetően államtitkár úrhoz, én nagyon bízom benne, hogy tud választ adni, hogy azóta is tartjae a kormány azt, hogy titkosítja, illetve titkosított állapotban tartja úgymond a fejlesztés dokumentumait, és kiderülte már, hogy vállalte a kínai partner, a kínai fél bármiféle garanciát a kihasználásra.

Ugye, tudjuk azt, hogy Szijjártó miniszter úr itt bejelentette, hogy lesz valamikor Magyarországnak a trieszti kikötő térségében egy saját, önálló tengeri kikötője, és akkor úgy fogalmazott miniszter úr, ha ez a kikötő egyszer megvalósul, akkor minden hazai cég szállítási igényeit maximálisan kielégíti. Na, akkor ezzel összevetve milyen szállítási volumen, milyen szállítási igény jelentkezik majd a Budapest-Belgrád vasútvonalon?

A következő kérdés nyilván adja magát, hogy ha meg is valósul Budapest-Belgrád között, el is készül ez a vasútvonal-fejlesztés, ez a pályabővítés, akkor mikor reális, hogy egészen a pireuszi kikötőig a vasúti szállítás releváns lehet. Tehát ennek mik a forgatókönyvei?

Illetve egy nagyon-nagyon fontos kérdés: ugye, a vasúti áruszállításról beszélünk, most azon túl, hogy milyen kihasználási garanciák vannak, pontosan hogyan jelentkezik majd bevétel Magyarország számára, milyen módon tervezik megoldani az önök által nagy volumenben tervezett vagy elképzelt áru szállítását a Dunán keresztül? Tehát meg foge épülni, mikor és milyen költségvetéssel a V0 vasúti elkerülő? Vagy fennálle a veszélye, hogy ha valóban megvalósul a szállítás, akkor azt Budapest belső területein kívánjáke átszállítani? Ezzel kapcsolatban vane bármiféle információ?

Ha már önök döntöttek erről a beruházásról, ez elindult, de mikor jut forrás érdemben a hazai vasúti szárnyvonalak, mellékvonalak fejlesztésére? Önök teljesen joggal fogalmaztak meg kritikát sok alkalommal a 2010 előtti kormányok működésével kapcsolatban; ugye, ezek a kormányok nagyon sok esetben bezártak, leállítottak vasúti mellékvonalakat. Ezekkel, mi akkor még nem voltunk parlamenti párt, de akkor nem értettünk egyet, ki is fejeztük  mindenki a maga helyén és a szerepkörében  a tiltakozásunkat ezzel kapcsolatban. Kérdés az, hogy önök immár 12 év kormányzás után mikor fogják visszaállítani a forgalmat ezeken a leállított vasúti mellékvonalakon, és mikor juthatunk el odáig, hogy valóban források jelennek meg a költségvetésben a vasúti mellékvonalak érdemi fejlesztésére. Ez elengedhetetlen, azt gondolom, a magyar vidék fejlesztése szempontjából.

Nagyon bízom benne, hogy ezekre a kérdésekre kapunk választ. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage