LŐCSEI LAJOS, a Momentum képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselőtársak! Megint sikerült egymással távoli kapcsolatban sem álló törvénymódosításokat egy kalap alá venni. Ha a salátatörvényekkel jól lehetne lakatni egy országot, a rekordinfláció fel sem tűnne Magyarországon. De sajnos nem ez a helyzet. Annak az esélye, hogy a magyar pedagógusok, szegény családok vagy nyugdíjasok asztalára bármilyen zöldség vagy gyümölcs kerüljön, az inflációval fordítottan arányosan csökken. De ne legyünk igazságtalanok! Azért vannak, akiknek ráadásul infláción túl növeli a bevételét a mai salátatörvény. Dr. Csillám Katalin és dr. Erőss Monika, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettesei nemsokára akár közel kétszer annyit is kereshetnek, mint eddig. Míg a gyermekeink tanárai azt számolgathatják, hogy hány rétegű vécépapírt és hány gurigával érdemes venni, hogy darabra olcsó legyen, de ne eméssze fel az arra szánt havi költségvetést, addig Erőss és Csillám elnökhelyettesek életszínvonala akár egy többhetes Maldív-szigeteki nyaralással is nőhet évente.

(16.30)

Szerencsére nemcsak az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettesei fizetésének emelésére jut erőforrás, de alapos kodifikációs munkára is, amellyel a Budapest Diákváros megvalósításáról szóló 2021. évi LXXX. törvény technikai módosítására kerül sor így. Egy „tekintetében” szó helyett „vonatkozásában”, egy „továbbá” szó helyett „illetve”, egy „illetve” szó helyett „valamint” és egy „valamint” szó helyett „illetve” kerül a jogszabály szövegébe. Szerencsére, hogyha valami még eszébe jutna a kormánynak a Diákvárossal kapcsolatban, e módosítások mellett be tud még nyújtani mást is ugyanebben a salátatörvényben.

És persze nem mehetünk el szótlanul a salátatörvény kapribogyója mellett sem: a megyék vármegyére keresztelése. Bizonyára különösen fontos eleme ez a kormány infláció elleni gazdasági stratégiájának. A gránitszilárdságú Alaptörvény tizenegyedik módosításával összefüggően például ebbe a csomagba csaknem 200 törvénymódosítás kerül, ahol egyszerűen a megye szót változtatják vármegyére. Ezt ugyan értjük, de mégsem tudunk egyetérteni vele.

Megkérdezem a kormánypárti méltóságos urakat és asszonyokat, hogy ha már kormánybiztosból főispán, megyéből vármegye lesz, akkor miért végeznek félmunkát. Legyen újra alispán és szolgabíró is, vagy esetleg van még teendő a köszönések terén is. A beosztottak köszönjenek alászolgájával az elöljáróiknak, legyen újra a megszólítás része a méltóságos, nagyságos, kegyelmes és tekintetes szavunk. Ha meg valaki nem jól végzi a munkáját, vagy nem használná ezeket megfelelően, akkor legyen lehetőség párbajra hívni az illetőt, hogy ne maradhasson megtorlás nélkül az ilyen durva tiszteletlenség.

Remélem, érzik az iróniát, és remélem, azok is érzik, akik követik ezt a vitát, mert ez a javaslat semmi másról nem szól, csak a teljes terelésről, terelésről a valódi problémákról; terelésről azokról a gondokról, amelyek nap mint nap arcon csapják a hétköznapi választópolgárokat. Arcon csapja őket Nagykanizsán, a hajléktalanszállón dolgozókat, a szendrőládi kistelepülésen éhbérért dolgozó több száz közmunkást, az Újharangod településen élőket, ahová a mai napig lajtos kocsival szállítják az ivóvizet, és ugye, előre megyünk, nem hátra. És még sorolhatnám, de azért még egyet csak megemlítek önöknek: a Tarnaörs, Erk, Visznek, Zaránk, Tarnazsadány, Tarnabod településeken élőket, akik a mai napig a hátsó kertjükbe engedik a szennyvizüket, mert nincs csatornahálózatuk.

Ezek a valós problémák, képviselőtársaim, amelyeket 12 év kormányzás után sem tudtak megoldani, kedves kormánypárti képviselőtársaim. Ez az alaptörvényi, majd törvényi kezdeményezés jól mutatja, hogy a kormány teljességgel érzéketlen és tehetetlen, miközben a forint árfolyama zuhan, a magyar emberek pénze elértéktelenedik, vagyonunk leértékelődése, azaz az infláció egyre gyorsul, és a megélhetés egyre nehezebbé válik több millió honfitársunk számára. Orbán Viktor azt mondta még 2006. június 8-án a parlamentben: „Azt kell mondanom, hogy élnünk kell a gyanúperrel, hogy itt valami félreértés lehet a demokrácia lényege körül, mintha valaki azt gondolná, hogy a választás arról szól, és az dönti el, hogy ki kormányoz, de ez tévedés. A választás valójában arról szól, merre menjen az ország, milyen legyen az irány, és az emberek által kiválasztott irány képviselőjét bízzák meg a munkára.”

Kormánypárti képviselőtársaim, önök most úgy tesznek, mintha a választóiknak úgy kellenének a vármegyék, mint egy falat kenyér, mintha egy salátatörvénnyel be lehetne tömni az elégedetlen szájakat. Lehetséges persze, hogy önöknek nem mondta senki, úgyhogy mondom akkor én: a magyar emberek megélhetésének alapja a stabil forint, a forint stabilitása pedig a gazdasági környezet stabilitásától függ. A gazdasági környezet akkor lesz stabil és hívogató a befektetők számára, hogyha a jogszabályi környezet változása kiszámítható, és a kormány képes együtt stratégiát alkotni az európai és a nemzetközi szövetségeseivel.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az ellenzéki térfélen lévő pártok közül egyetlenegy párt mutatta ezzel a salátatörvénnyel kapcsolatban a támogatását, az az önök szövetségese, az önök bajtársai, akikkel kéz a kezet fogva meg fogják szavazni ezt a salátatörvényt, ez pedig a rasszista, náci Mi Hazánk Mozgalom; az a Mi Hazánk Mozgalom, amely a hazai cigányságot biológiai fegyvernek nevezte, amely elvenné a hazai cigányságra szánt európai uniós forrásokat, és még sorolhatnám. Önöknek ők a bajtársak, szóval, sok sikert a salátatörvény elfogadásához. Mi, a Momentum-frakció ezt nem tudja támogatni. Köszönöm szépen. (Taps a DK soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage