DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! A vezérszónoki körben sok minden elhangzott, olyan is, ami igazán a tárgyhoz nem tartozik. Hol szól ez pallosjogról, köszönésről, amit az ötvenes-hatvanas évek hangvételű, történelemtankönyv-ízű felszólalások keretében hallottunk? Azt gondolom, ez nem erről szól.

Felmerült az is, hogy miért most. A képviselőtársak, bár nagyon nem emlékeznek, de 1990-ben az MDF megpróbálkozott ezzel a történelmi hagyománnyal, a vármegye nevének visszaállításával, az akkori SZDSZ-en bukott meg. Azt gondolom, soha nem késő ezeket a történelmi elnevezéseket visszaállítani. Én 1990-ben polgármester voltam. Akkor meg azt kérdezték, hogy miért kell most az utcaneveket megváltoztatni. Mintegy száz utcanév módosult egy 35 ezres városban, ahol ’19-es kommunista direktóriumi tagokról voltak utcák elnevezve, meg hazánkat leigázó szovjet marsallokról. Akkor meg azt kérdezték, hogy miért most?

(17.00)

Én azt gondolom, hogy ennyivel tartozunk Szent Istvánnak is meg a magyar történelmi hagyományoknak. Persze, a múltat végképp eltörölni, ez a szlogen még ma is él, hiszen ha nincs múltunk, akkor nem lehet visszanyúlni történelmi hagyományokhoz, és ez adott esetben erőt adhat azoknak, akik ehhez visszanyúlnak, és problémát jelent azoknak, akik ezt el akarják törölni. Csak egy példát hadd mondjak: a Várnegyedet nem kéne most újra az épített örökségünk gyönyörű részeként helyreállítani, ha azt nem bontják le, annak a maradékát, ami megmaradt a háborúban.

A pallosjog, ez egyszerűen vicc. Tudjuk, hogy Magyarországon nincs halálbüntetés, és nyilván az ispánoknak a XIII. századig volt pallosjoguk, de hát ezt senki nem akarja visszaállítani. Sem a köszönéseket. Ez egy történelmi elnevezés visszaállítása. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage