DR. GYÖRGY ISTVÁN, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon röviden próbálok csak néhány dologra kitérni. Ott folytatnám, ahol Kovács Zoltán képviselő úr abbahagyta.

A rendszerváltást követően, pontosan emlékszik mindenki, hogy amikor a törvénykezés a terminológiákat megalkotta, akkor tanácselnök helyett polgármester lett, vb-titkár helyett jegyző lett, érdekes módon, akkor senki nem háborodott fel, pedig ezek is egy korábbi közigazgatási korszak elnevezései voltak. Az, hogy visszatérünk ilyen kifejezésekhez, elnevezésekhez, azt gondolom, hogy több okra is visszavezethető. Itt már többször elhangzott, de Gy. Németh Erzsébet által a szememre vetett mondat, az, ha jól idézem, hiszen egy hozzászólást mondtam el, így szól: „A vármegye a magyar állam legősibb és legidőállóbb intézménye, és bár szervezetileg sokat változott az elmúlt évezredben, de egészen a kommunista diktatúra általi, ötvenes években történő eltörléséig biztosította a magyar államigazgatás alkotmányos folytonosságát. A vármegye az ország viharos történelmében sok esetben jelentette a nemzeti érdek utolsó védőbástyáját az idegen érdekekkel szemben”. Én idegen hatalmakkal szemben állásról nem beszéltem és nem kívántam beszélni, tehát én azt gondolom, hogy itt valami félrehallásról lehetett szó.

Gy. Németh Erzsébet azt mondta, hogy a lényegről nem beszéltünk. Neki nem volt lényeges az, hogy az aláírásminta-alapú hitelesítési rendszert több mint százezer polgárunk használta már, 35 ezren az állami változáskezelési szolgáltatást, ugyanakkor a szemünkre veti, hogy milyen rosszul áll Magyarország a DESI indexben  hát, nem áll azért annyira rosszul, mint ahogy ezt Gy. Németh Erzsébet elmondta. Nem vagyok rá büszke, nagyon szeretnénk, ha még sokkal jobban előre tudnánk törni. Épp még Kovács Zoltán államtitkársága idején indult el hét kormányhivatalban több mint 15 olyan fejlesztési projekt, amelynek most érünk a végére, és ha amiért államtitkár úr dolgozott, beérik, meg vagyok róla győződve, hogy a DESI indexben is lényegesen előrébb tudunk menni. Ezek a fejlesztések, amikről itt beszéltem az előbb, ezek mind-mind nagyon komoly fejlesztések, és ha úgy tetszik, akkor kicsit hosszabb távon több százezer vagy akár millió állampolgárnak könnyítik meg az életét. Most vezettük be az utazási költségtérítés elektronizálását: számos, 800 ezer embernek az életét fogja ez megkönnyíteni.

Az, hogy mi itt különböző szakrendszereket kapcsolunk össze, ez az alapja annak, hogy kényelmi szolgáltatásokat nyújtsunk, hiszen az állampolgároktól nem kell kérnünk majd olyan adatokat, amelyek az államnál rendelkezésre állnak; éppen ez az, ami sokakat felháborít, és minden törekvésünk az, hogy csak olyan adatot kérjünk az állampolgártól, ami az állami adatbázisban nem áll rendelkezésre. De ezt csak akkor fogjuk tudni megcsinálni, ha ezeket a szakrendszereket összekapcsoljuk. Természetesen nem úgy, ahogy ezt Gy. Németh Erzsébet elképzeli, hanem rendkívül szigorú kibervédelmi és adatvédelmi előírások mellett, olyan sérülékenységi vizsgálatokat kell majd elvégezni, amelyek minden olyan hibára rávilágítanak, amelynek kijavítása nélkül egyetlenegy ilyen szakrendszert sem lehet élesben bevezetni.

Amit elmondtak itt az OBH-elnökhelyettesi fizetéssel kapcsolatban, elmondta Gy. Németh Erzsébet is, rögzíti a jogszabály: ugyanúgy, mint eddig, a közigazgatási államtitkári fizetés jár. Valóban van egy olyan, hogy kiemelt munkakörben az elnök eltérhet ettől. Ez egy méltányossági kérdés. Ők előre megelőlegezték, hogy ezt biztos ilyen baráti alapon, hoci-nesze fogják majd működtetni; mindenki magából indul ki.

2024, EP-választás, Pandora szelencéje  mondta Gy. Németh Erzsébet , hatalmi bebetonozás a cél. Csak azt felejti el, hogy itt nem a Fidesz fog szavazni, hanem az állampolgárok fognak szavazni ismét. És mind Gy. Németh Erzsébet, mind Lukács László képviselő úr is megfeledkezik arról, hogy itt nemrégiben volt egy választás. A mi nyakunkba próbálnak itt varrni mindenfélét, a forint gyengülését, a világgazdasági helyzetet, a háború okozta problémákat, miközben az önök működéséről és az önök ígéreteiről a választások során a választópolgárok markáns véleményt mondtak. Maradjunk annyiban, hogy amit próbálunk tenni és teszünk, határozottan teszünk, az, úgy tűnik, hogy a magyar állampolgároknak a meggyőzésére alkalmas volt, és mindent el fog követni a kormány azért, hogy ezt a bizalmat meg is őrizze. Teszi ezt most is, rendkívül nehéz körülmények között, és amikor azt vetik a szemünkre, hogy forrásokat vonunk el a magyar költségvetésből, akkor teljesen világossá tette a kormányfő is, hogy a Rezsivédelmi Alapot és a Honvédelmi Alapot kell létrehozni, mert Magyarországnak ez a nemzeti érdeke, és ezzel tudja az állampolgárait is megvédeni.

Kovács Zoltán utalt az ironikus, cinikus megjegyzésekre, ezekre nem kívánok reagálni.

Elment már képviselő úr, de az, hogy melyik ellenzéki párt, én nem kívánok senkit a védelmembe venni, Isten őrizzen, de lenácizza, rasszistázza és a többi… Hát, emlékszünk a választási kampányban Márki-Zay Péter mondataira, hogy ő a náciktól kezdve kivel fogna össze a választási győzelemért, úgyhogy bagoly mondja verébnek, hogy nagy fejű. Ilyenkor aztán persze változik a helyzet, úgy látszik, amikor a parlamentben kell elmondani egy hozzászólást.

Köszönöm szépen, ennyit kívántam elmondani. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage