CSÁRDI ANTAL (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az a mindennapi tapasztalat ebben az országban az elmúlt hetekben és napokban, hogy féligazságok és hazugságok mocsarában tapicskol Magyarország Kormánya.

Amikor a magyar kormány képviselői mindent megtesznek annak érdekében, egyrészt, hogy ne nőjenek a bérek az államháztartáson belül, tehát például a közalkalmazottak bére véletlenül se emelkedjen, a pedagógusok bére a szükséges mértékben véletlenül se emelkedjen, miközben Nagy Márton miniszter úr úgy gondolja, hogy neki nagyon fontos publicisztikát megjeleníteni valamelyik hazai napilapban, hogy mennyire hibás az az irány, ami az infláció mértékét elérő vagy azt meghaladó béremelések kapcsán van, és mindeközben ezzel a  hát, nevezzük  gazdaságpolitikával összhangban a kormány beszántja a katát. Azt a legkisebb vállalkozói réteget lehetetleníti el, amelyiknek az érdekérvényesítő képessége a leggyengébb.

Pedig a kata hibáit ki lehetett volna javítani, ezt csak szeretném elmondani. Ha a nyugdíjrendszerrel kapcsolatosak az aggodalmak, akkor lehetett volna egy nyugdíjjárulék-típusú hozzájárulást kapcsolni hozzá, de ha a költségvetési bevételek miatti aggodalom magas a kormányban, akkor meg lehetett volna emelni az adó mértékét. Ebben az esetben egyébként hamarabb jutott volna többletbevételhez a kormány, mint ebben a konstrukcióban, amit önök választottak, de ha valóban az lett volna a céljuk, hogy az esetlegesen előforduló burkolt munkaviszony ellen lépjenek fel, akkor például szigoríthatták volna a kata igénybevételének a feltételrendszerét.

De önök egyikkel sem foglalkoztak, hanem választottak egy olyan megoldást, ami, azt gondolom, hogy egészen kétségbeejtő, hiszen adójogszabályokat év közben kedvezőtlenebbre módosítani egyértelműen ellenkezik a jogállam definíciójával, de önök mégis ezt az utat választották, ráadásul ellehetetlenítették közel félmillió család, ezen családok vállalkozóinak a biztos megélhetését. Na persze  és itt jön az érdekes ellentét, és mindenkinek szeretném erre felhívni a figyelmét  eközben jutott pénz a Boszniai Szerb Köztársaságban működő kkv-k bőkezű, körülbelül 14 milliárd forintos támogatására.

Tisztelt Kormánypárti Képviselőtársaim! Tisztelt Kormánytagok! Ezt a pénzt miért nem lehetett a hazai kkv-k megsegítésére fordítani? Mert nem ez a cél. Gyakorlatilag megpróbálják a pénzt kivonni az infláció elleni harc jegyében hazánkból, és ezzel önök egészen kétségbeejtő helyzetet teremtenek.

Sajnos, a féligazságok és hazugságok sora itt nem fejeződik be, mert azt látjuk, hogy bejelentették, hogy az energiaválság-helyzetre tekintettel szigorításokat vezetnek be a gáz és az elektromos áram értékesítésével kapcsolatban, amivel két probléma van. Egyrészt a tegnapi napon jelent meg a „nova.rs” című honlapon, hogy Sinisa Mali, a szerb pénzügyminiszter megköszönte a következő szavakkal Magyarország segítségét, idézem: Magyarországi barátainknak köszönhetően további 500 millió köbméter gázt sikerült biztosítani, amit két magyarországi raktárban fogunk tárolni, és a két cégüktől vásároltunk, az egyik a MET, a másik az MVM Zrt., ami Magyarországon megegyezik nálunk az EPS-sel. Ezért mindegyiküktől 250-250 millió köbméter gázt vásárolunk, és máris fizetünk mintegy 250 millió euró előleget.

Tisztelt Kormánypárti Képviselők! Ha ekkora nagy a baj, ahogy önök mondják  és én ebben a kérdésben hiszek önöknek , akkor miért kell eladni az ország stratégiai tartalékait? Nagy kérdés az is, hogy megvizsgáltáke, hogy az önök által bejelentett piaci ár mennyire hasonlít a valódi piaci árhoz. Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage