TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Minthogyha ön követelné a kormánytól az újabb és újabb, negatívan ható lépéseket. Meg kell hogy nyugtassam önt  vagy ha ez nem megnyugtató az ön számára , hogy a kormány nem ezen gondolkodik és nem ebben gondolkodik.

Van ennél fontosabb kérdés, amit ön fölvet, és kihat azokra, amit ön itt a parlament elé tár, például az, hogy meddig lesz háború, és mikor lesz béke. Ez a legfontosabb kérdés a világon. Lehet ezen gúnyolódni, lehet erre ezt vagy azt mondani, ez határozza meg mindannyiunk jövőjét, egész Európáét, benne Magyarországét és mindannyiunkét, akik ebben az országban élünk.

Aztán az is nagy kérdés, és kihat mindenre, hogy az Európai Unió felhagye végre a szankciós politikájával, rájöne arra, hogy a szankcionálás, amit Oroszország irányába próbálnak tenni, nem Oroszországnak árt, hanem a saját népeinek, a saját országainak, a saját lakosainak, a saját szavazóinak. Erre most már nagyon sokan rájöttek Európában, el kell olvasni néhány híradást, néhány cikket, hogy melyik országban milyen gondot okozott, és a döntést meghozó kormányok hogyan szembesültek azzal, hogy mit is fog ez jelenteni majd az adott országban. Különösen figyelmébe ajánlom önnek, hogy olvassa el, hogy mit tárgyalt az elmúlt héten a német kormány, és mi tárult a nyilvánosság elé, hogy mire lehet számítani Németországban.

Tudja, mi itt a legfontosabb kérdés? Hogy lesze energia, hogy lesze olaj, hogy lesze gáz. Ebből adódóan az a legfontosabb kérdés, hogy lesze termelés, lesze termékkibocsátás, működike a gazdaság. Ha működik a gazdaság, mert van energia, akkor van munkahely; de ha nincs energia, akkor nem lesz munkahely sem. Ez a legnagyobb probléma, és ezt semmilyen megszorító intézkedés nem eredményezi, csak a világgazdaságban, a világban lezajló események, a háború és a háború következményei, az Európai Unió elhibázott gazdaságpolitikája, szankciós politikája.

Nagyon fontos kérdés, hogy mit válaszol erre a kormány. A kormány  meg lehet nézni a költségvetést, el lehet olvasni , annak ellenére, hogy ön támadja a kormányzati intézkedéseket, a kataváltozást, és támadja a rezsicsökkentés terén hozott változásokat, legfontosabb célja az, hogy megvédjük a családokat (Moraj és derültség az ellenzéki padsorokban.), megvédjük a munkahelyeket, megvédjük az elért rezsicsökkentést, ugyanis ez a rezsicsökkentés az átlagfogyasztásig továbbra is védeni fogja a családokat.

Nagyon fontos, hogy megvédjük a nyugdíjasokat, hogy a nyugdíjak értékét az inflációval szemben meg tudjuk őrizni. Erről áprilisban hozott döntést a kormány, és most teljesül, júliusban, hiszen július 12-étől folyamatosan 3,9 százalékos nyugdíjemelést kapnak a nyugdíjasok, visszamenőleg január 1-jétől.

Nagyon fontos kérdés, hogy megvédjük az otthonteremtési program elért eredményeit. Az otthonteremtési programban a magyar családok, a magyar fiatalok tovább tudják folytatni az elképzelésüket, vagy aki most elkezdi, annak is megvan a költségvetésben a forrása, és megvan a lehetőség számára. Fontos, hogy megvédjük és fenn tudjuk tartani a családpolitikai intézkedéseket, a jövő évben ez 450 milliárd forinttal fog növekedni az előző évihez képest. Működőképes legyen az egészségügy, és működőképes legyen az oktatás, ezek a legfontosabb kérdések.

Ennek az országnak a bajban, ha háború van, a gazdasági recesszióban is működnie kell, az embereknek munkahelyük kell hogy legyen, és az emberek dolgozni kell hogy tudjanak. Ezek a legfontosabb célok, és nem pedig az, amit ön vár el a kormánytól, a megszorításokat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage